Recordaantal landen strijdt voor Oscar

Een recordaantal van 54 landen heeft films ingezonden voor de prestigieuze filmprijs de Oscar. Dat heeft de Academy, die de Oscars elk jaar uitreikt, deze week bekend gemaakt.

De landen strijden om de prijs in de categorie beste buitenlandse film. Onder de inzendingen zitten drie landen die voor het eerst meedingen naar het felbegeerde beeldje: Tsjaad, Afghanistan en Bangladesh.

Elk land mag een film inzenden die door een lokale jury wordt uitgekozen. De Academy beoordeelt alle inzendingen en kiest er uiteindelijk vijf uit waarvan er een bij de volgende editie van de Oscar-uitreikingen op 23 maart in de prijzen valt. De vijf genomineerde buitenlandse films worden samen met de nominaties voor de andere categorieën op 11 februari bekend gemaakt.

De Nederlandse filmindustrie wordt vertegenwoordigd door de tragikomedie Zus & zo van regisseuse Paula van der Oest. De film vertelt het verhaal van drie zussen. Wanneer hun homoseksuele broer Nino aankondigt te gaan trouwen om zo de erfenis van hun vader veilig te stellen, doet het drietal er alles aan om het huwelijk van hun broer te saboteren. De hoofdrollen in Zus & zo worden vertolkt door Monique Hendricx, Anneke Blok, Sylvia Poorta, Halina Reijn, Annet Nieuwehuizen en Jacob Derwig.



NieuwsFilm

meest populair