Geen Rembrandt voor Sinterklaas

Producent Erik-Jan Slot zegt in een reactie erg teleurgesteld te zijn in het Nederlandse filmwereldje.

Tot grote verbazing van de filmproducent is de op vier na meest succesvolle Nederlandse film van 2009, Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot, niet verkiesbaar voor een Rembrandt Award. Eind vorige week werd de shortlist van acht verkiesbare Nederlandse films gepubliceerd met daarop diverse minder succesvolle titels. Naar de reden waarom de Sinterklaashit genegeerd is kan de producent, SRSP Films, slechts gissen.

Dat SRSP Film geen commercieel filmproductiebedrijf is, maar een stichting die zichzelf tot doel stelt het culturele fenomeen Sinterklaas te promoten, heeft het publiek niet weerhouden massaal te film te bezoeken. De tweede bioscoopfilm van regisseur Martijn van Nellestijn, met onder anderen Gerard Joling en Frans Bauer, trok ruim 315.000 bezoekers.

Desondanks besloot de vakjury van de Film1 Rembrandt Awards, onder leiding van producent- en initiatiefnemer René Mioch, de film niet verkiesbaar te stellen. Wel belandde bijvoorbeeld de Vlaamse productie Suske en Wiske: De Texas rakkers (98.000 bezoekers) en het door de pers slecht ontvangen en minder bezochte Spion van Oranje op de lijst Beste Nederlandse Films. De selectie zorgde ook al voor verbazing onder filmpers en –websites.

Producent Erik-Jan Slot zegt in een reactie erg teleurgesteld te zijn in het Nederlandse filmwereldje.



NieuwsFilm

meest populair