Blu-ray

Blu-Ray Review: The Final Destination 3-D

De bloedspetters vliegen je om de oren.

door Bram de Groot op 03.02.2010 om 15:01 in Blu-ray

Regie: David R. Ellis | Cast: Bobby Campo (Nick O'Bannon), Shantel VanSanten (Lori Milligan), Nick Zano (Hunt Wynorski), Haley Webb (Janet Cunningham), Mykelti Williamson (George Lanter) e.a. | Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 13 januari 2010 | EAN: 5051888039823

In 2000 maakte de regisseur James Wong de film Final Destination die vermoedelijk deels gebaseerd was op de film The Omen (1976) en het TWA Flight 800 vliegtuigongeluk in 1996. Met een beperkt budget en vrij onbekende acteurs scoorde de bovennatuurlijke horrorfilm erg goed in de Box Office. Ook de vervolgen Final Destination 2 (2003) en Final Destination 3 (2006, oorspronkelijk ook gepland als 3-D horror) wisten het succes voort te zetten. In 2009 kwam met The Final Destination, a.k.a. Final Destination: Death Trip 3D, het vierde en (voorlopig) laatste deel uit. De regisseur David R. Ellis, ook verantwoordelijk voor het tweede deel, koos voor een 3-D versie. Uiteindelijk blijkt de horror de meeste succesvolle Final Destination te zijn in de serie. Desondanks ziet het er naar uit dat zowel de producent als de regisseur geen zin hebben in een nieuw deel. Midden januari verscheen de Blu-Ray uitgave, met de 2-D versie, de 3-D versie en twee alternatieve eindes.

In The Final Destination gaan Nick en een paar vrienden naar een circuit om een autorace bij te wonen. Er gebeurt echter een afschuwelijk ongeluk als een auto met hoge snelheid het publiek inrijdt. Er vallen veel doden en het lijkt er zelfs op dat het stadion in elkaar gaat vallen, totdat Nick erachter komt dat het maar een visioen was. Hij besluit om samen met zijn vrienden te vluchten voor wat komen gaat, maar de ''dood'' zal de overlevenden blijven achtervolgen om alles wat gebeurd zou moeten zijn, recht te zetten.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer of klik door naar de HD versies.


WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Final Destination 28%. De IMDb noteert een 4,9 (bij 16 duizend stemmen). Op FilmTotaal is het cijfer een 4,2. Er is op FilmTotaal geen recensie geschreven over de film.
Met een budget van $40 miljoen opent The Final Destination midden eind augustus 2009 met $27,5 miljoen en sloot uiteindelijk met ruim $66,5 miljoen. Wereldwijd stopt de teller op bijna $153 miljoen. In Nederland draait de film uitstekend met een opbrengst van $2,5 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray Special Edition. Het exemplaar dat bekeken is, is verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. Op de hoes wordt aangegeven dat er vier 3-D brillen worden meegeleverd. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
Op de eerste Blu-Ray schijf staat de 1080p versie van de film in 2-D. Op de tweede (DVD!) schijf staat enkel de film in 3-D. Op de eerste disc zijn naast de hoofdfilm de volgende extra te raadplegen:

Body Count: The Death of The Final Destination * * * * *
Er worden zeven "executies van de dood" kort uitgelicht. Er komen beelden van achter de schermen aan bod en betrokkenen, zoals de regisseur, geven hun reactie. Erg aardig. Vooral niet kijken als je de film nog niet hebt gezien, aangezien duidelijk wordt wie doodgaan.

The Final Destination: Racecar Crash en Mall Explosion * * * *
Twee extra's waarbij voor twee scenes de storyboards, de pre-viz animatie en de visual effects kunnen worden bekeken. Met name de korte video's over de visual effects zijn erg aardig.

Deleted Scenes * * * *
Negen verwijderde scènes met name de originele scènes verlengde en vermoedelijk zijn geschrapt om de snelheid in de film te houden. Helaas niet begeleid met een audiocommentaar.

Alternate Endings * * * * *
Erg aardig om twee alternatieve eindes te bekijken. De eerste alternatieve einde was het eigenlijke originele einde.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: De eerste schijf van de Blu-Ray uitgave van The Final Destination komt volgens de hoes in 1080p HD 16x9 2.4 : 1. De 3-D versie op de tweede schijf (een DVD) komt in Standaard Definition. Aangezien de 3-D brillen het beeldkwaliteit al behoorlijk naar beneden haalt, is het de vraag of het erg is dat de 3-D versie niet in HD is. Desondanks is het een opmerkelijke keuze om een DVD toe te voegen aan de Blu-Ray uitgave. Het 3-D effect werkt overigens redelijk, maar kijk wel in het donker en zonder de verwachting dat je dezelfde 3-D kwaliteit hebt als in de 3-D bioscoop. De beeldkwaliteit van de HD versie is prima. Een 8,5.

Geluid: Er wordt een Engelse geluidstracks in DTS-HD 5.1 meegeleverd. De Duitse, Poolse en Russische tracks komen in Dolby Digital 5.1. De geluidskwaliteit bij de extra's varieert. Ook het geluid is van zeer goede kwaliteit. Een 9.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Duits, Portugees, Pools, Roemeens, Russisch, Arabisch en Kantonees. Bij de extra's zijn de ondertitels gevarieerd.

CONCLUSIE
The Final Destination is geen film die je moet kijken omdat het acteerwerk zo geweldig is of dat het verhaal de originaliteitprijs wint. De vierde "Destination" is wederom een standaard uitwerking van het bekende concept. De toevoeging van de 3-D effecten is echter een ervaring op zich en zeker de moeite waard.
De Blu-Ray uitgave is van goede kwaliteit. Er is echter niet heel veel moeite gedaan om een fraai exemplaar af te leveren aan de koper. De film komt in een standaard keepcase, de 3-D versie is in Standaard Definition en ondanks dat de extra's vrij redelijk zijn, is het bij elkaar zeer beperkt. Het valt overigens wel te prijzen dat de film in de 3-D wordt meegeleverd. Dit wordt bij de retailuitgave nog wel eens overgeslagen (zie de Blu-Ray Review van Up). Musthave voor de Final Destination liefhebber.

Beeld
8,5
Geluid
9
Extra's
7
Verpakking
6
Eindcijfer
7,6

VERKRIJGBAARHEID
Naast de 2 disc Blu-Ray versie is er ook een 2 disc DVD (met de 3-D versie) verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mark

Avatar

Deze film is toch zo cool om te zien in 3D, echt perfect!

Decepticon

Avatar

Niet met dat kartonnen brilletje, dat haalt alle kleur uit de film!

Ik snap FT niet dat ze altijd zo klagen over de standaard keepcase, ziet er toch goed uit, goeie cover. Wat wil je dan, een surprise verpakking ofzo?

Dit laatste deel kan wel het meeste opgebracht hebben, maar was de slechtste er van af. Ze hadden na deel 2 moeten stoppen, die 1e 2 delen waren zeer goed. 3 was al eem slap aftreksel. Ben blij dat de producer en regisseur geen zin hebben in een nieuw deel. Maar iets in mij zegt dat ze deze franchise ook uit gaan melken.

LG DIRECTD

Avatar

Beetje uitgemolken en het 3D van deze blu ray is ronduit slecht. Het doet niks laat staan dat het naar je toe komt op het moment dat dat de bedoeling is ! Trouwens de 3D versie word niet in HD geleverd zeer jammer!!!

NieuwsFilm

meest populair