Wel Oscarnominatie voor België

Die hebben ze te danken aan een twaalfjarige jongen uit een abdij.

De Belgisch-Iers-Franse coproductie The Secret Of Kells van de Ierse regisseur Tomm Moore is genomineerd voor een Oscar in de categorie beste lange animatiefilm. Daarmee is het voor producent Viviane Vanfleteren de tweede keer dat ze genomineerd is voor een Oscar, Les Triplettes de Bellville die ze ook coproduceerde ontving in 2003 een nominatie in dezelfde categorie. Vanfleteren had bij The Secret of Kells de leiding over 3 animatiestudio’s (respectievelijk in Brussel, Luik en in Hongarije) die samen niet minder dan 52 minuten animatie voor hun rekening namen, waaronder de fragmenten 3D-animatie en de special effects.

De film gaat over de twaalfjarige Brendan, die in de negende eeuw meehelpt met het bouwen van een muur in de abdij om die te beschermen tegen de Vikings. Op een dag ontmoet hij de oude broeder Aidan. Deze ietwat vreemde man is een meester in het illustreren en houdt een buitengewoon, nog onvoltooid boek in bewaring. Om het boek af te werken en zijn angsten te overwinnen, sluipt Brendan voor het eerst buiten de muren van de abdij waar fantastische avonturen op hem wachten.

The Secret Of Kells is samen met nog vier andere animatiefilms geselecteerd van de shortlist. De kans dat de film de het beeldje ook daadwerkelijk wint is zeer klein. Het is al bijna zeker dat de Oscar gaat naar Pixar's Up, die ook een nominatie heeft voor beste film. The Secret Of Kells is al uit op DVD.



NieuwsFilm

meest populair