Stimulansen voor succesvolle films uitgereikt

De makers van de bestbezochte Nederlandse films van 2002 hebben woensdagavond de eerste zogenoemde Stimulansen voor Succes van het Nederlands Fonds voor de Film gekregen. Het gaat om Pietje Bell, De Tweeling en Ja Zuster, Nee Zuster,

Ja Zuster, Nee Zuster kreeg ook nog een aparte Stimulans voor artistiek succes, evenals de film Zus en Zo. Met de prijzen wil het Filmfonds de productie van nieuw filmsucces een duwtje in de rug geven.

Filmfondsvoorzitter Hans Dijkstal reikte de prijzen woensdagavond uit tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De drie films die de meeste kijkers trokken, sleepten prijzen van 50.000 tot 100.000 euro in de wacht. Pietje Bell overtrof met 819.934 bezoekers De Tweeling (609.753) en Ja Zuster, Nee Zuster (458.011).

De twee Nederlandse films die er vorig jaar in artistiek opzicht uitsprongen kregen 75.000 euro. Hun succes wordt afgemeten aan vertoningen op internationale filmfestivals of nominaties voor prijzen. Zo kreeg Zus en zo een Oscarnominatie en was Ja Zuster, Nee Zuster te zien op het filmfestival van Berlijn.

Met de Stimulans voor Succes wil het Nederlands Fonds voor de Film producenten, regisseurs en scenarioschrijver helpen nieuw succes te boeken. Voorwaarde is wel dat ze het geld steken in de ontwikkeling van scenario's. Het filmfonds is naar buitenlands voorbeeld begonnen met de jaarlijkse Stimulansen omdat het zelfs voor succesvolle filmproducenten moeilijk is om in een klein taalgebied als Nederland een volgende film van de grond te krijgen.



NieuwsFilm

meest populair