Festival Cinekid opent met Polleke

Cinekid, het jeugdfestival voor film, televisie en nieuwe media, gaat zondag 12 oktober van start met de première van de Nederlandse film 'Polleke'. Het festival valt ook dit jaar weer samen met de herftsvakantie.

Het evenement voor de jeugd van 4 tot 16 jaar vertoont internationale films en een selectie van televisieprogramma's. Verder worden de Postbank Publieks- en Juryprijs (film), de Kinderkastprijs (televisie) en de Cinekid Nieuwe Media Award uitgedeeld. Naast het hoofdprogramma dat in Amsterdam plaatsvindt, zijn er in 33 andere steden nog festiviteiten op locatie.

Volgens een woordvoerster van Cinekid heeft het festival geen eenduidig thema, maar zijn er verschillende. Eén daarvan is 'Motion Culture' over de gevolgen van migratie. Vier films op het festival gaan over verschillende culturen die elkaar ontmoeten. Eén daarvan is de Nederlandse premièrefilm 'Polleke' van Ineke Houtman. De film gaat over een meisje (Polleke) dat een Marokkaanse vriend heeft. De familie van die vriend vindt dat hij het met een Marokkaans meisje moet aanleggen, wat tot problemen leidt.

Voor de jaarlijkse Kinderkast-televisieprijzen waren dit jaar bijna tachtig inzendingen uit Vlaanderen en Nederland. De nominaties zijn op 8 en 15 oktober te zien in het programma van kinderzender Z@ppelin (Ned. 3). Op de website www.kinderkast.nl kan de jeugd vervolgens stemmen. De uitreiking heeft zaterdag 18 oktober plaats tijdens het laatste weekend van het Cinekidfestival in Amsterdam.

Het festival in Amsterdam duurt van zondag 12 oktober tot en met zondag 19 oktober in De Balie, Pathé City en De Meervaart.



NieuwsFilm

meest populair