Blu-Ray Review: Inglourious Basterds

Beste Tarantino tot op heden?


Regie: Quentin Tarantino | Cast: Brad Pitt (Lt. Aldo Raine), Mélanie Laurent (Shosanna Dreyfus), Christoph Waltz (kolonel Hans Landa), Eli Roth (sergeant Donny Donowitz), Michael Fassbender (luitenant Archie Hicox), Diane Kruger (Bridget von Hammersmark), Daniel Brühl (Fredrick Zoller), Mike Myers (generaal Ed Fenech) e.a. | Speelduur: 153 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 21 januari 2010 | EAN: 5050582712056 | FilmTotaal Recensie

Quentin Tarantino is sinds Pulp Fiction (1994) niet meer weg te denken uit Hollywood. De man maakte de afgelopen jaren verschillende veelgeprezen films waarin met name dialoog, geweld en (onverwachte) plotwendingen centraal staan. Als je van die combinatie houdt, dan was het midden 2009 genieten geblazen met Tarantino's WOII film Inglourious Basterds. Met name de rol van Col. Hans Landa en het opmerkelijke einde zal menig fan bijblijven. Overigens niet alleen bij de fans, aangezien Inglourious Basterds is genomineerd voor acht oscars, waaronder die voor "Best Motion Picture of the Year" en "Best Performance by an Actor in a Supporting Role" (Christoph Waltz). Enkele weken geleden kwam de Blu-Ray versie van de film uit.

In Inglourious Basterds is Frankrijk bezet door de Duitsers. Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) is getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa (Christoph Waltz). Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, is een joodse groep soldaten, onder leiding van Lt. Aldo Raine (Brad Pitt) bezig met het organiseren van wraakaanvallen op de nazi's. De groep die bij de vijand bekend staat als ´The Basterds´, moet angst zaaien door de nazi's op brute wijze te vermoorden. Ze stuiten op Shosanna en geheim agent Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger), waarmee ze samen een missie zullen ondernemen om de leiders van het Derde Rijk uit te schakelen.[/i]

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Inglourious Basterds of klik verder naar de HD versies.

WAARDERING & BOX OFFICE
Naast de acht Oscarnominaties is de film ook voor vele andere prijzen genomineerd en heeft het er al vele gewonnen. Met name Christoph Waltz mag zich gelukkig prijzen. Voor zijn rol als nazi-kolonel Hans Landa kreeg hij de Golden Globe en tientallen andere onderscheidingen.
Op Rotten Tomatoes krijgt de laatste Tarantino 89%. De IMDb noteert een 8,4 (bij 140 duizend stemmen) en de film staat daarmee 71e in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 8.3. In zijn FT recensie geeft John Braak 4,5 sterren.
Een reactie van FT bezoeker Robinvanmunster: Goede film! Zoals bij Kill Bill is alles zo lekker overtrokken dat je niet weet of je nou naar een tekenfilm kijkt of een serieus verhaal omdat alles toch ook weer echt overkomt. Denk aan het perfecte Duits en Frans, waarbij ook de dialecten (echt of niet, maakt niet uit) belangrijk zijn. Ik vond wel een grote dissonant in Mike Myers die zijn Austin Powers rol niet kwijt kan/wil. Zat te wachten op zijn vinger in zijn mondhoek, die scene zal wel in de deleted scenes komen op dvd.
Het budget van IB was $70 miljoen. In het eerste weekend in de States haalde de film $38 miljoen op. De teller stopte uiteindelijk op $120,5 miljoen. Wereldwijd werd $313,5 miljoen genoteerd. Ook in Nederland draaide de film erg sterk: $6,8 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray, Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase met een schitterende lay-out. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):



DE EXTRA'S

> Verlengde & alternatieve scènes * * *
Twee langere scènes en een alternatieve scene. Niet heel veel extra beelden, maar wel aardig dat ze zijn bijgevoegd. Grappig is dat bij de eerste scene ook even een korte introductie van Tarantino zit voordat de opname begint. Apart om te zien. Ook de verlengde kaartscene is erg aardig om te bekijken. Mede omdat er geen ondersteunende tekst en uitleg bij is, voegt het niet heel veel extra's toe aan de film.

> Nation's Pride - volledige film * * * *
De zwart-wit film die in Inglourious Basterds wordt gedraaid in de bioscoop. Erg leuk dat deze versie ook daadwerkelijk is uitgewerkt naar een korte zwart-wit film, geregisseerd door actuer/regisseur Eli Roth. De film geeft overigens niet heel veel meer prijs dan we al hadden gezien.

> Ronddetafelgesprek met Quentin Tarantino, Brad Pitt en Elvis Mitchell * * * *
Een half uur lang discussie tussen Tarantino, Pitt en Elvis Mitchell. De laatste is een filmcritici, die lange tijd schreef voor The New York Times. Op zich best aardig, want naast dat het over de film en de bijhorende personages gaat, valt ook op hoe rustig Brad Pitt is en hoe explosief/enthousiast Tarantino kan zijn. Zeker kijken als je geen langere interviews met Tarantino hebt gezien.

> Making of Nation's Pride * * *
Zelf van de "sub-film" krijgt een "making of". Niet zomaar één, maar eentje met een (over)dosis humor. Eli Roth neemt de rol aan van een regisseur Alois von Eichberg die zichzelf net even te serieus neemt. Ook Goebbels geeft een "interview" als de Reich Minister of Public Enlightenment & Propaganda. Grappig gedaan, maar een beetje over the top.

> De eigenlijke Inglourious Bastards * * * *
Korte docu over de "originele" The Inglourious Bastards (Quel maledetto treno blindato, 1978) van regisseur Enzo G. Castellari, die ook een kleine rol heeft in de film als een Duitse officier.

> Een gesprek met Rod Taylor * *
Een kort interview met oudgediende Rod Taylor die in IB de rol speelt van Winston Churchill. Hij is erg te spreken over Tarantino. Niet echt heel interessant.

> Rod Taylor over Victoria Bittler * *
Zelfde interview als bovenstaande, alleen gaat het nu over zijn ontmoeting met Tarantino en de liefde van liefde van Trantino voor het werk van Taylor. Victoria Bittler is het Australische biertje die beide mannen dichter bij elkaar heeft gebracht.

> Quentin Tarantino's Camera-engel * * *
Een overzicht van vele takes, grappig ingeleid.

> Hi Sallys * * *
Sally Menke is Tarantino's beste medewerker. Ze is degene die praktisch alle grote Tarantino films heeft gemonteerd. Via allerlei wegen (ook via acteurs) doet hij graag de groeten aan haar. Wederom meer grappig dan boeiend.

> Door de filmpostergalerie met Elvis Mitchell * * * * *
Samen met de eerder genoemde Mitchell wordt er gekeken naar de posters die in IB voorkomen. Mitchell geeft veel achtergrondinformatie. Zeker interessant om te kijken, omdat het wederom aangeeft dat Tarantino veel aandacht geeft aan filmgeschiedenis in zijn films.

> Inglourious Basterds Postergalerie * *
Reeks van de bekende IB (karakter)posters.

> Trailers * * *
Vier verschillende trailer: de teaser trailer en de Amerikaanse, de internationale en de Japanse trailer. Leuke toevoeging.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Inglourious Basterds komt volgens de hoes in 1080p HD Widescreen (2.40 : 1). De extra's zijn in SD 480i. Mooi scherp beeld, goede kleuren en geen enkele grain. Alles wat we mogen verwachten van een moderne uitgave. Een 9,5.

Geluid: Er wordt een Engelse geluidstrack in DTS-HD 5.1 meegeleverd. Ook zijn er een Italiaanse, Franse en Spaanse DTS Surround tracks aanwezig. De extra's zijn in DD 2.0. Prima geluid. De muziek is ouderwets lekker, en we kunnen ook niet anders verwachten. De openingsscene is geweldig. De kwaliteit van het geluid is prima. Dialoog is echter belangrijker dan de actie. Een 9.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Engels, Engels voor doven en slechthorenden, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Deens, Zweeds, Noors, Fins en enkele Oosterse talen. De ondertitels bij de extra's zijn afwisselend.

CONCLUSIE
Je houdt van Quentin Tarantino films of niet. Een tussenweg is amper mogelijk. Met Inglourious Basterds weet Tarantino wederom een film af te leveren die voor de meeste fans prima voldoet, aangezien alles er wel een beetje in zit. De cast is subliem, het verhaal voelt 100% Tarantino en de dialogen zijn meesterlijk.
De Blu-Ray van IB is prima en een item die in je verzameling thuishoort als je genoten hebt van Tarantino's eerdere films. Het beeld en geluid zijn gewoon top en de extra's zijn zeker het kijken waard al zitten er ook veel "grappige" extra's tussen.

FilmTotaal cijfer
8,4
Beeld
9,5
Geluid
9
Extra's
7,5
Verpakking
6
Eindcijfer
8,1

VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray versie zijn er een 1 en 2 disc DVD versie verschenen, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair