Algemeen

Academy boos op producer Hurt Locker

Het incident wordt inmiddels zelfs "Lockergate" genoemd.

door Jelle Fastenau op 01.03.2010 om 20:36 in Algemeen
Schandaal in Oscarland. Nicolas Chartier, een van de producenten van The Hurt Locker, heeft zich de woede op de hals gehaald van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars aanstaande zondag uitreikt. Bij het campagnevoeren voor zijn film, die met negen nominaties een van de grote kanshebbers is, heeft hij de reglementen van de Academy overtreden. Het incident wordt inmiddels zelfs "Lockergate" genoemd.

Anderhalve week geleden zond Chartier een e-mail aan een groot aantal leden van de Academy en hun kennisen. Hierin maakte hij twee grove fouten: niet alleen riep hij op om te lobbyen voor zijn film voor de Oscar voor Beste Film, maar ook om zeker niet te stemmen op "een film van $500 miljoen", daarmee expliciet verwijzend naar concurrent Avatar. Een dergelijke manier van campagnevoeren is volgens de regels van de Academy verboden.

Chartier heeft donderdag via een tweede e-mail zijn excuses gemaakt voor zijn "extreem ongepaste" mail. Hij wijtte het aan de "naïviteit, onbekendheid met de regels en de duidelijk stomheid van iemand die voor het eerst genomineerd is". Al vrij snel bleek het wel mee te vallen met deze naïviteit. Snel nadat het nieuws naar buiten kwam, doken andere, schadelijkere e-mails op van Chartier. Hierin gaf hij gedetailleerde instructies over hoe leden hun stemformulier voor de Oscar voor Beste Film moeten invullen, met The Hurt Locker bovenaan de lijst en Avatar geheel onderaan.

De Academy heeft nog niet aangegeven welke stappen zij gaat ondernemen tegen Chartier. Mogelijk komt er meer duidelijkheid als de stembussen dinsdag 2 maart gesloten worden. Waarschijnlijk zal hij geen tickets krijgen voor de uitreiking zondag, maar er is een kans dat de nominatie van de film wordt ingetrokken.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Aziez

Avatar

Nominatie intrekken... Anders leert hij het nooit... Hij verdient deze prijs niet als hij ervoor moet lobby-en. Een film moet op zichzelf winnen, niet a.d.h.v. gelobby...

NuTSack

Avatar

Goed zo, heb de film gezien en moet zeggen dat het geen film is maar een soort docu.....erg fraai in beeld gebracht....that`s it!!

Geeft die Oscar maar aan Tarantino.

Decepticon

Avatar

Onbekendheid met de regels?? Men wordt toch geacht die toch te kennen. Wat een idioot, beste manier is denk ik ook nominatie schrappen.

Thiver

Avatar

Jelle "Het incident wordt inmiddels zelfs "Lockergate" genoemd."

Maar om dat nou bijzonder te noemen... Het is simpelweg de hype die al jaren woedt: trefwoord koppelen aan "gate" en voila! Ik hoop zelf stiekem dat Christina Applegate ooit eens in een incident of conflict terechtkomt. Ben benieuwd hoe ze dat dan gaan noemen. :P

ThomasG

Avatar

Aziez "Nominatie intrekken... Anders leert hij het nooit... Hij verdient deze prijs niet als hij ervoor moet lobby-en. Een film moet op zichzelf winnen, niet a.d.h.v. gelobby..."


Er word helaas zo goed als altijd gelobbyd als het gaat om Oscars binnen halen, extravagante screening feesten voor Academy leden, aantrekkelijke studio deals etc, hierdoor zijn ook de Oscars helaas van t "groote naam binnen de industrie + dikke promotie portomonee" wint, gelukkig zijn er zo nu en dan ook uitzonderingen...Ik ben het absoluut met je eens. Als je geweldige film neerzet moet je die voor zichzelf laten spreken, helaas denkt de gemiddelde studio er niet zo over.

patrick_h

Avatar

NuTSack "Goed zo, heb de film gezien en moet zeggen dat het geen film is maar een soort docu....."


Wat is 'een soort docu'? En waarom is het dan ineens geen film meer, een documentaire is toch ook een film?

Roi

Avatar

NuTSack "Goed zo, heb de film gezien en moet zeggen dat het geen film is maar een soort docu.....erg fraai in beeld gebracht....that`s it!!

Geeft die Oscar maar aan Tarantino."


Ik vraag me zeer af of je de film daadwerkelijk wel hebt gezien.

timdekw

Avatar

Terugtrekken van die nominatie is niet nodig, Avatar wint toch wel!!! T+)
(voer voor de Avatar haat campagne)

marcjeb

Avatar

timdekw "Terugtrekken van die nominatie is niet nodig, Avatar wint toch wel!!! T+)
(voer voor de Avatar haat campagne)"


^^^^^

En zwakte bij The hurt locker ( producer )

Joelie

Avatar

Het was idd geen documentaire achtige film. Zat zeker wel een verhaal in. Het was wel een beetje documentaire achtig gefilmd als je dat bedoeld. Neemt niet weg dat ik het een goede film vond. Het is moeilijk dit jaar wie de Oscar wint voor beste film. Voor mijn gevoel gaat het iig wel tussen The Hurt Locker en Avatar. Ben benieuwd.

RAVEN[NL]

Avatar

Thiver "Maar om dat nou bijzonder te noemen... Het is simpelweg de hype die al jaren woedt: trefwoord koppelen aan "gate" en voila! Ik hoop zelf stiekem dat Christina Applegate ooit eens in een incident of conflict terechtkomt. Ben benieuwd hoe ze dat dan gaan noemen. :P"


Goh, dat vind ik tof van je. Iedere andere idioot zou zeggen 'Christina Applegate heeft geen borsten meer, dus laat die maar gaan".. Jij niet! Ik ben trots op je!

benjamin

Avatar

Wat een idioot! Hoe stom zou het zijn als The Hurt Locker geen terechte oscarwinnaar zou zijn door deze stunt? Hopelijk keldert dat ook niet dan de kansen voor de oscar van beste regisseur.

Thiver

Avatar

RAVEN[NL "]Goh, dat vind ik tof van je. Iedere andere idioot zou zeggen 'Christina Applegate heeft geen borsten meer, dus laat die maar gaan".. Jij niet! Ik ben trots op je!"

Ehm... tja, ik maakte die grap eigenlijk alleen vanwege haar naam. Maareh... heeft ze echt geen borsten meer? :P

Planethugo

Avatar

Aziez "Nominatie intrekken... Anders leert hij het nooit... Hij verdient deze prijs niet als hij ervoor moet lobby-en. Een film moet op zichzelf winnen, niet a.d.h.v. gelobby..."
is pas triest als iemand zich door een e-mailtje laat beïnvloeden

Colonel_Kurz

Avatar

Aziez "Nominatie intrekken... Anders leert hij het nooit... Hij verdient deze prijs niet als hij ervoor moet lobby-en. Een film moet op zichzelf winnen, niet a.d.h.v. gelobby..."
Dan kun je minstens de helft van alle Oscars die ooit uitgereikt zijn wel intrekken.

DutchDJ

Avatar

Ik denk dat het intrekken van de nominatie een te drastische maatregel is. Daarom verwacht ik ook niet dat ze dit zullen doen. Uiteraard een stomme actie van die producer. Als hij zelf wordt uitgesloten van de oscaruitreiking zou dat een gepaste straf zijn. De film moet niet de dupe worden van 1 producent, die ene producent moet zelf op de blaren zitten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair