Academy boos op producer Hurt Locker

Het incident wordt inmiddels zelfs "Lockergate" genoemd.

Schandaal in Oscarland. Nicolas Chartier, een van de producenten van The Hurt Locker, heeft zich de woede op de hals gehaald van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars aanstaande zondag uitreikt. Bij het campagnevoeren voor zijn film, die met negen nominaties een van de grote kanshebbers is, heeft hij de reglementen van de Academy overtreden. Het incident wordt inmiddels zelfs "Lockergate" genoemd.

Anderhalve week geleden zond Chartier een e-mail aan een groot aantal leden van de Academy en hun kennisen. Hierin maakte hij twee grove fouten: niet alleen riep hij op om te lobbyen voor zijn film voor de Oscar voor Beste Film, maar ook om zeker niet te stemmen op "een film van $500 miljoen", daarmee expliciet verwijzend naar concurrent Avatar. Een dergelijke manier van campagnevoeren is volgens de regels van de Academy verboden.

Chartier heeft donderdag via een tweede e-mail zijn excuses gemaakt voor zijn "extreem ongepaste" mail. Hij wijtte het aan de "naïviteit, onbekendheid met de regels en de duidelijk stomheid van iemand die voor het eerst genomineerd is". Al vrij snel bleek het wel mee te vallen met deze naïviteit. Snel nadat het nieuws naar buiten kwam, doken andere, schadelijkere e-mails op van Chartier. Hierin gaf hij gedetailleerde instructies over hoe leden hun stemformulier voor de Oscar voor Beste Film moeten invullen, met The Hurt Locker bovenaan de lijst en Avatar geheel onderaan.

De Academy heeft nog niet aangegeven welke stappen zij gaat ondernemen tegen Chartier. Mogelijk komt er meer duidelijkheid als de stembussen dinsdag 2 maart gesloten worden. Waarschijnlijk zal hij geen tickets krijgen voor de uitreiking zondag, maar er is een kans dat de nominatie van de film wordt ingetrokken.



NieuwsFilm

meest populair