Blu-ray

Blu-Ray Review: Michael Jackson's This Is It

"Wacko Jacko" weer terug aan de top!

door Bram de Groot op 17.03.2010 om 10:34 in Blu-ray


Regie: Kenny Ortega | Cast: Michael Jackson, Kenny Ortega, Timor Steffens e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 22 februari 2010 | EAN: 8712609589788 | FilmTotaal Recensie

Jarenlang stond Michael Jackson aan de top van de popmuziek met vele nummer één hits, verkooprecords en spectaculaire videoclips vol special effects. Ondanks dat zijn muziek altijd heeft voortgeleefd bij de liefhebber, stortte het imperium van “Wacko Jacko” binnen enkele jaren in elkaar nadat hij vanuit meerdere hoeken werd beschuldigd van kindermisbruik. Tot verleden jaar aan toe volgde de rariteiten rond “The King of Pop” zich in een rap tempo op. Afkoopprocedures, kortstondige relaties, kinderen, medicijngebruik en uiteraard de plastische chirurgie waren veelal meer in het nieuws dan zijn beperkte muzikale boodschappen. Mogelijk door schulden gedwongen kondigde Jackson in 2009 een nieuwe concertreeks aan met de titel This Is It. We weten allen hoe dit uitpakte toen hij op 25 juni 2009 op 50-jarige leeftijd overleed. De concertreeks werd een documentaire die wereldwijd met veel bombarie in de bioscoop verscheen. Van een mega opbrengst kwam het niet, al was het voor de fans genieten geblazen om “The Greatest Entertainer of All Time” nog één keer in actie te zien. Sinds kort is This Is It ook op Blu-Ray verkrijgbaar.

This Is It bevat de laatste beelden van Michael Jackson en de repetities voor zijn afscheidsconcerten. De film is samengesteld uit de honderden uren opnames van de oefensessies en beelden achter de schermen. Naast Jackson is ons eigen Timor Steffens als danser te zien.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van This Is It:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt This Is It 81%. De IMDb noteert een 7,4 (bij 15 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 8.2. In zijn FT recensie geeft Arman Avsaroglu 3 sterren.
Een duidelijke reactie van FT bezoeker Yanggie: Een woord: Fenomenaal.
Het budget van This Is It was minimaal $60 miljoen (de kosten van de aankoop van de filmrechten door Sony). In het eerste weekend in de States haalde de film $23,2 miljoen op. De teller stopte uiteindelijk op $72 miljoen. Wereldwijd werd $261 miljoen genoteerd. In Nederland draaide de muziekdocu ook erg goed met een opbrengst van bijna $6 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in een basic Blu-Ray keepcase. De voorkant heeft uiteraard het zeer herkenbare This Is It vormgeving meegekregen. In hoes zit een flyertje bijgevoegd waarop alle studioalbums nog even aangeboden worden. Hier werden er na de dood van Jackson overigens 31 miljoen van verkocht. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
De Blu-Ray van This Is It heeft naast BD live toegang ook de volgende muzikale extra’s aan boord:

> Thriller Vignette with 5.1 Audio * * * * (exclusief op Blu-Ray)
De introductievideo (HD) die voorafgaand aan het live optreden bij het nummer Thriller op grote schermen te zien zou zijn. De acteurs zijn de dansers van de show. De spin aan het einde van de video van bijna 4 minuten moest tijdens de liveshow op het podium verschijnen. Vermakelijk, maar het haalt het niet bij de originele clip van het nummer.

> Smooth Criminal Vignette with 5.1 Audio * * * * (exclusief op Blu-Ray)
Zelfde situatie als bij het Vignet van Thriller. Jackson speelt een rol in een jaren ’30 gangsterfilm van circa 4 minuten. Er komen meerdere bekende acteurs uit die periode voorbij. Aan het einde is er Matrix-achtige shot te zien.

> Making Smooth Criminal * * * * (exclusief op Blu-Ray)
Ruim tien minuten “Making of” van de vignet van Smooth Criminal. Er wordt ingegaan op de aanpak en de ideeën van Jackson. Alle belangrijke mensen komen aan het woord, waaronder regisseur Kenny Ortega en co-producer Frank Dileo.

> Staging The Return * * *
Twee docu’s van gezamenlijk 40 minuten. Er wordt met name ingegaan op de aanvang van de show en de achterliggende gedachte. Er wordt gestart met de grootsheid van de aanpak. Het blijkt dat er veel zaken zouden plaatsvinden die we in de docu This Is It niet hebben gezien. Van overvliegende vliegtuigen tot allerlei andere heftige special effects. Opvallend is de aanbidding die spreekt uit het commentaar van de geïnterviewden, vooral van regisseur Ortega. Helaas veelal meer van het zelfde.

> The Gloved One * * * * *
Een kwartier die ingaat op de kostuums van Jackson. In de repetities zien we er weinig van terug, maar er stonden heel wat opvallende en fraaie pakken in de planning. Bizarre kostuums, tevens indrukwekkend.

> Memories of Michael *
Zo’n 16 minuten herinneringen aan Michael van vele betrokkenen. Dit hebben we al in vele vormen voorbij zien komen. Beetje overbodig.

> Auditions: Searching for the world’s best dancers * * * *
Een uitvoerige registratie van de zoektocht naar de “achtergrond”-dansers waar Timor Steffens er uiteindelijk één van werd. Het is allemaal een grote So You Think You Can Dance show. Het enige dat ontbreekt is een soort Gordon die iedereen de grond intrapt of een Martijn Krabbe die de jonge meisjes staat aan te gapen.

> Dancing Machine * * *
Meer over de danskwaliteiten en –kennis van Jackson. Uiteraard komt choreograaf Travis Payne in deze docu veelvoudig aan het woord. Dit wordt ook deels in de hoofdfilm besproken. Er zijn meer beelden van achter de schermen en enkele gesprekken tussen Jackson en de crew.

> Meet The Dancers, Meet The Band en Meet The Vocalist * *
Drie docu’s over de dansers, de begeleidende band en de “achtergrond” zangers van in totaal ruim een uur. Ook dit komt kort naar voren in de hoofdfilm, maar nu wordt er wat meer op ingegaan. Drie docu’s voor fans of misschien is dit zelfs voor de fans iets te veel informatie.

> The Unfinished Rehearsals * * * * *
Twee nummers/optredens waren nog niet af. Dit waren Smooth Criminal en Dirty Diana. In een kleine tien minuten wordt uitgelegd wat de bezoekers hadden kunnen verwachten. Zo zou er bijvoorbeeld een danseres in de luchtdansen in een flink glitterende kooi.

> Michael Jackson’s This Is It: Photo Collection * * *
Een redelijk uitgebreide fotocollectie van Michael Jackson tot aan de dansers. Niet zo vreselijk boeiend.

> Theatrical Trailer * *
De trailer van This Is It in HD. De docu in een vogelvlucht. Als je hier genoeg aan hebt, kijk dan hierboven of kijk op YouTube.

> Trailer
Trailer van een andere Sony uitgave.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van This Is It komt volgens de hoes in 1080p HD 1.78 : 1. Het beeld is niet altijd van de gewenste HD kwaliteit. Dit is ook niet raar, want de repetitiebeelden zijn niet altijd opgenomen met de beste opnameapparatuur. Het was namelijk niet de bedoeling dat we de opnames op deze wijze te zien zouden krijgen. Desondanks is het allemaal zeer fraai, zeker als de stukken overschakelen naar High Definition geschoten opnames. Een iets lagere waardering is logisch: een 8,5.

Geluid: Er wordt een Engelse 5.1 DTS-HD MA geluidstracks meegeleverd. Prima geluid. En dat mag ook niet anders. Er is zorgvuldig aandacht aan besteed dat we optimaal kunnen genieten van de muziek en ook de opmerkingen van jackson voor, na en tussendoor de repetities. Een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Arabisch, Deens, Fins, Hindi, Noors, Portugees, Zweeds, Turks en Frans.

CONCLUSIE
Voor de diehard Michael Jackson fan moet het een genot zijn om naar de repetities te kijken. De film zelf geeft helaas geen volledig beeld van het daadwerkelijk geplande concert. Ook is het voor de oplettende kijker opmerkelijk dat de in beeld gebrachte show in een modern jasje redelijk voortborduurt op de eerdere concerten uit de Dangerous en History Tour.
De Blu-Ray is zeker een prachtige uitgave. Het beeld en geluid zijn prima en de extra’s gaan net even dieper op de zaak in dan de “concertregistratie”. Er stond echt iets speciaals te gebeuren. Dit is overigens niet het laatste wat we van Jackson hebben gehoord. Sony gaat komende zeven jaar zo’n 10 nieuwe albums, dvd's en zelf een computerspel op de markt brengen. Michael Jackson is terug aan de top!

FT cijfer
8,2
Beeld
8,5
Geluid
9,5
Extra’s
9
Verpakking
6
Eindcijfer
8,2


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray versie is er ook een 1 disc DVD versie verschenen, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Sony Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Espionoza

Avatar

...en zo veranderde "This is it" van een "EXCLUSIEF: WERELDWIJD GEDURENDE SLECHTS 2 WEKEN IN DE BIOSCOOP" in een commercieel uitgemolken product

Ramon_1982

Avatar

En blij toe dat het een uitgemolken productie werd. Alleen Jammer dat Micheal Jackson nu ineens de hemel in wordt geprezen nu ie dood is. Al die shows die op hem gebasseerd zijn vind ik triest. Niet voor de beste man maar van de tv bazen.

Hou trouwens eens op om hem wacko jacko te noemen.

Rip MJ

Remco

Avatar

Espionoza "...en zo veranderde "This is it" van een "EXCLUSIEF: WERELDWIJD GEDURENDE SLECHTS 2 WEKEN IN DE BIOSCOOP" in een commercieel uitgemolken product"


Nou inderdaad en wat stoorde ik me aan die Kenny Ortega zeg. Die vent liep zo te slijmen die zag de dollar tekens al voor zich natuurlijk.
Hoorde hem ook ergens zeggen dat tie voor Michael graag wou dat de film het erg goed in de bioscoop zou doen. Denk meer voor zijn eigen bankrekening ;).
Ik vond Michael er ook beroerd uitzien trouwens hoe die man zichzelf toegetakeld heeft de laatste jaren :}

SunChaser

Avatar

Valt tegen de film, vooral dat iedereen metersdiep in Jacksons kont kruipt is walgelijk.

Hoiii

Avatar

Ramon_1982 "En blij toe dat het een uitgemolken productie werd. Alleen Jammer dat Micheal Jackson nu ineens de hemel in wordt geprezen nu ie dood is. Al die shows die op hem gebasseerd zijn vind ik triest. Niet voor de beste man maar van de tv bazen.

Hou trouwens eens op om hem wacko jacko te noemen.

Rip MJ"


Helemaal mee eens! Mjaa beter nu geprezen worden dan nooit dan, want hij verdient het zeker, hij is de bron geweest voor enorm veel dingen in de muziek wereld.

Persis

Avatar

Sorry maar??????? WACKO JACKO? heb je geen ENKELE RESPECT VOOR DE MAN?

en geen groot succes of iets dergelijks zag ik in de artikel staan?!

Sorry hoor maar de film is de grootste concert/muziek film ooit in de bios etc etc.

leer je feiten eerst.

nieuwslaatste nieuws

meest populair