Leraar uit documentaire Etre et Avoir wil geld

De leraar die centraal staat in de succesvolle Franse documentaire 'Etre et Avoir', eist in een rechtszaak 250.000 euro van de maker, Nicolas Philibert. George Lopez, inmiddels met pensioen, vindt dat zijn persoon 'zonder toestemming' wordt gebruikt.

'Etre et Avoir' was dit jaar een groot succes in de Europese filmhuizen. De documentaire gaat over een piepklein schooltje op het Franse platteland, waar Lopez de enige leraar is voor een klas van 13 kinderen in de basisschoolleeftijd. Lopez toont eindeloos geduld en biedt een luisterend oor, maar houdt ook de teugels strak.

Volgens de advocaat van Lopez is de documentaire een 'reproductie' van de klas, en is de klas een creatie van de docent. Volgens de tegenpartij gaat de film niet uitsluitend over de klas, maar spelen ook het platteland, de kinderen individueel, en hun ouders een belangrijke rol.

Lopez laat in een interview met de krant La Montage donderdag weten dat hij boos is door het gebrek aan ,,erkenning''. ,,Ik heb dagenlang vragen van het publiek beantwoord, interviews gegeven, en veel gereisd voor de film, maar alles wat zij doen, is mij vriendelijk bedanken''. Volgens de gepensioneerde leraar hebben de makers hem zelf al geld aangeboden, en gaat het hem niet om 'weldadigheid'.

De advocaat van Philibert, die de zaak 'triest' heeft genoemd, liet donderdag weten dat de producent Lopez eerder 30.000 euro heeft aangeboden, maar dat hij dit bedrag heeft afgeslagen. De leraar heeft ook vanaf het begin ingestemd met het maken van de documentaire, aldus de advocaat.



NieuwsFilm

meest populair