Blu-ray

Blu-Ray Review: Paranormal Activity

De opvallendste horror van 2009 nu ook als HD én VHS slaapkamerversie.

door Bram de Groot op 08.04.2010 om 09:39 in Blu-ray


Regie: Oren Peli | Cast: Katie Featherston (Katie), Micah Sloat (Micah), Mark Fredrichs (de paragnost), Amber Armstrong (Amber), Ashley Palmer (Diane) e.a. | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2007 | Retail release: 24 maart 2010 | EAN: 8713045221102 | FilmTotaal Recensie

In 2007 werd Paranormal Activity in slechts zeven dagen opgenomen en kostte amper $15.000 om te maken. Nadat de film op verschillende filmfestivals draaide, waren er meerdere partijen geïnteresseerd in de horror van regisseur Oren Peli. Dreamworks zocht naar een mogelijkheid om een remake te maken zodat de film - in hun gedachte - geschikter zou zijn voor het bioscooppubliek. Na enkele screenings bleek de originele versie echter wel aan te slaan en werd er besloten om de horror een aangepast einde te geven en in oktober 2009 wereldwijd te verspreiden. Het doorslaande succes is ondertussen bij iedereen bekend. Sinds eind vorige maand is de succesvolste horror van 2009 op Blu-Ray te krijgen.

In Paranormal Activity lijkt een jong koppel alles prima voor elkaar te hebben en leeft zonder zorgen. Tot op de dag dat er plotseling allerlei onverklaarbare dingen gebeuren in het huis waar zij wonen. Ze besluiten om een videocamera aan te schaffen en vast te leggen wat zich er precies in hun huis afspeelt als ze liggen te slapen.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Paranormal Activity of klik verder naar de HD varianten:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Paranormal Activity 82%. De IMDb noteert een 6,8 (bij 45 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 7. In zijn FT recensie geeft John Baak 3,5 sterren.
Een reactie van FT bezoeker Stalminch: Ik moet zeggen dat ik het originele einde een stuk beter vind dan het "Hollywood" bioscoopeinde. De andere eindes die ze verzonnen hadden lijken me op zich ook erg goed. De 2 eindes die ze niet hebben doorgevoerd waren het grofste en naar mijn mening erg goed bedacht. Maar over het algemeen erg vermakelijke film.
Het productiebudget van Paranormal Activity bedroeg zo'n $15 duizend. In het landelijke openingsweekend in de States haalde de film ruim $20 miljoen op. De teller stopte uiteindelijk op $108 miljoen. Wereldwijd werd er $193 miljoen omgezet. In Nederland draaide de horror redelijk met een opbrengst van $957,268.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in een basic Blu-Ray keepcase. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
Op de Blu-Ray van Paranormal Activity staan geen extra's. Bij het opstarten van de film is echter wel te kiezen tussen de bioscoopversie en de alternatieve "unrated" versie. Er zit tussen beide versies uiteraard verschil in de film, maar in lengte scheelt het maar een minuutje.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Paranormal Activity komt volgens de hoes in 1080p beeldvullend breedbeeld. De beeldkwaliteit is (uiteraard) niet van spectaculaire kwaliteit. Er kan zelfs afgevraagd worden of een DVD met upscaling dezelfde kwaliteit oplevert. Wat we te zien krijgen, is redelijk scherp te zien. Het is echter niet te vergelijken met andere moderne HD schijven. Een magere 7.

Geluid: Er wordt een Engelse 5.1 DTS-HD geluidstrack meegeleverd. Het geluid is dof en net als het beeld niet spectaculair. De actiescene zijn zeer beperkt en er wordt veelal gepraat. Ook deze scènes zijn dof. Uiteraard te verklaren door de gebruikte kwalitatief mindere opnameapparatuur. Een 7.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands.

CONCLUSIE
De horror Paranormal Activity bewijst dat er ook goede films gemaakt kunnen worden voor minder dan $1 miljoen. Uiteraard heeft de wereldwijde promotie van de schokkende film het veelvoudige gekost, maar dat maakte de sensatie niet minder.
De Blu-Ray versie van Paranormal Activity is jammer genoeg niet heel schokkend. De beeld- en geluidskwaliteit zijn zeker niet bovengemiddeld en er worden geen extra's bijgeleverd. Dat de iets afwijkende alternatieve "unrated" versie meegeleverd wordt, valt als enige echt te prijzen. Allemaal overigens wel verklaarbaar, aangezien de horror met apparatuur is gemaakt die hoogstwaarschijnlijk flink afwijkt van de gemiddelde camera die bijvoorbeeld Hollywood grootheid James Cameron gebruikt.

FT cijfer
7
Beeld
7
Geluid
7
Extra's
3
Verpakking
6
Eindcijfer
6,0


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray versie is er ook een 1 disc DVD versie verschenen, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop. Bij Bol.com is ook een Limited VHS edition te krijgen. Dit is de eerste VHS videoband die in 4 jaar is geproduceerd in Nederland. Mogelijk een leuke koop voor op de slaapkamer, als je daar nog een stoffige (en werkende) videorecorder hebt staan. Zie een foto van het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):
Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever E1 Entertainment voor het beschikbaar stellen van de recensie-exemplaren.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JKL34

Avatar

Boring. Totaal niet spannend.

Steenvoorden

Avatar

Geweldige film, heb er wel van genoten, samen met mijn vriendin.

Heb hem dan ook gekocht op de blu-ray.

master3d

Avatar

Aan de ene kant snap ik je cijfer voor de beeldkwaliteit, aan de andere kant, wil je deze film op haarscherp HD kwaliteit zien dan?:S das toch juist de sfeer?

gg_kelly

Avatar

master3d "Aan de ene kant snap ik je cijfer voor de beeldkwaliteit, aan de andere kant, wil je deze film op haarscherp HD kwaliteit zien dan?:S das toch juist de sfeer?"


Ja inderdaad, het gaat bij deze film om de manier hoe het eruit ziet. dat maakt die film realistisch. Ik vond het na tijden weer een "op het puntje van je bank" film! :+

Decepticon

Avatar

Daarom is er ook een vhs band gemaakt, voor het "retro" beeld :E

Ik vond ook een leuke film, niet om te kopen, maar ik ben zeer benieuwd naar het 2e deel.

Bram

Avatar

Grappig: WE WANT VHS

Het is eerder dat een Blu-Ray uitgave bepaalde verwachtingen schept. In dit geval voldoet deze dus niet. Uiteraard niet zonder reden. Een Dvdtje volstaat dus ook prima, aangezien de Blu-Ray weinig toevoegt, waar dat bij andere films wel het geval is...

Stalminch

Avatar

Wat voor een superintelligente FT-bezoeker wordt daar gequote!! Haha LOL :D

marcjeb

Avatar

Echt een spannende film dit. Je moet er wel echt voor zitten want anders is het geen zak aan. net als met die ander films waarbij ze amateur cameras gebruiken.. het heeft wel wat btw..
Kijk uit naar het 2e deel

NieuwsFilm

meest populair