'Zeemeerman' slechtste Nederlandse film ooit!

De romantische komedie De Zeemeerman van regisseur Frank Herrebout is de slechtste Nederlandse film van de afgelopen 25 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat weekblad Nieuwe Revu onder tientallen prominenten uit de Nederlandse filmwereld heeft gehouden.

Nieuwe Revu besloot tot de enquete, omdat het op dit moment zeer goed gaat met de Nederlandse film. ,,We kunnen het nu weer aan om met de lijken uit de kast van onze Nederlandse filmgeschiedenis te worden geconfronteerd'', stelt verantwoordelijk filmjournalist A. Nientied. Het tableau van geënquîteerden strekte zich uit van NRC-journalist Hans Beerekamp tot Costa!-regisseur Johan Nijenhuis.

De Zeemeerman trok in 1996 20.000 bezoekers naar de bioscoop. De film vertelt het verhaal van een gestoorde professor die een hybride tussen een zeehond en een mens creëert: een zeemeerman. Helaas stinkt het creatuur naar vis, zodat geen vrouw met hem naar bed wil.

Om de jongen te helpen, brouwt de professor een drankje dat weliswaar de geur wegneemt, maar waar hij wel onzichtbaar van wordt. Het hilarisch bedoelde hoogtepunt van de film bestaat uit een scène waarin het onzichtbare titelpersonage een condoom om zijn erecte piemel doet.

Hoofdrollen in de film werden vertolkt door Daniël Boissevain, Jérôme Reehuis en Katja Schuurman. Bijrollen waren er voor onder anderen Gert Jan Dröge, Peer Mascini, Joke Bruijs, Frans van Deursen, Manuela Kemp en zanger Ben Cramer.

De tweede plaats in de toptien wordt bezet door de horrorfilm Intensive Care met Koen Wauters en Nada van Nie.



NieuwsFilm

meest populair