XS4ALL wil de filmindustrie vernietigen [column]

De provider die kwam met 'vrij internet voor iedereen' lijkt de weg kwijt.

Internetproviders en de entertainmentindustrie zijn al jaren aan het bekvechten over een goede oplossing voor het illegaal downloaden van muziek en films. Aan de ene kant wil de entertainmentindustrie een algeheel downloadverbod en dat de overheid de internetproviders verplicht om al het internetverkeer van hun klanten in de gaten houdt om zo overtreders aan te kunnen pakken. Aan de andere kant staan de providers die totaal geen zin hebben om voor politieagentje te spelen en ook weinig zien in de administratieve rompslomp die een downloadverbod met zich meebrengt. De entertainmentindustrie zou zich onvoldoende hebben aangepast en moet zelf eerst maar eens komen met een goed alternatief, dat zou volgens verschillende ISP's de oplossing zijn.

XS4ALL is een provider die altijd al fel tegen het downloadverbod is geweest, zo hebben ze een paar maanden geleden nog een lang betoog gehouden waarom dit geen goed idee is. Tot dat moment waren ze nog goed bezig, het voorkomen van dat verbod diende immers het belang van de meeste internetgebruikers. Met hun laatste 'burgerinitiatief' laat XS4ALL zien dat ze totaal de weg kwijt zijn en niet meer weten wat het beste is voor liefhebbers van films en muziek. Ze willen de muziek- en filmindustrie bij wet verplichten om muziek en film direct bij de lancering online beschikbaar te stellen. Uiteraard tegen een redelijke vergoeding.

Iedereen met enig inzicht zal direct begrijpen dat dit niet de oplossing is om voor eens en altijd van het download-probleem af te komen maar dat dit initiatief meer een offensief is om de muziek- en filmindustrie te vernietigen. Want gaan mensen ineens betalen om bijvoorbeeld nu al thuis Iron Man 2 te kijken als diezelfde digitale kopie via de illegale kanalen dan ook gratis te downloaden is, ik dacht het niet. Het enige dat XS4ALL met deze actie doet is de illegale sites snel en gemakkelijk helpen aan nieuw materiaal.

Als filmliefhebbers weten wij ook al jaren dat distributeurs een film tot op de laatste druppel helemaal uit willen melken door eerst bij de bioscoopkassa te staan en daarna in de winkel met een normale, extended en als laatste de ultimate edition. Hoe komen ze er in godsnaam bij XS4ALL dan bij dat een distributeur zonder enige weerstand direct na de première zo die film online gooit? Het is onmogelijk dat zoiets ooit gebeurt.

XS4ALL is al een keer of tien uitgeroepen tot de beste provider van Nederland maar als ze echt zo goed waren dan zouden ze gaan samenwerken met de entertainmentindustrie en ze niet tot iets proberen te verplichtten dat die industrie niet wil. Het is wel duidelijk dat ze hiermee nooit echt de intentie hadden om het probleem van het illegaal downloaden op te lossen maar druk zijn geweest met het bedenken van een actie die hun straks veel tijd en geld bespaart en waar wij op lange termijn niets mee opschieten.



NieuwsFilm

meest populair