Blu-ray

Blu-Ray Review: Komt een vrouw bij de dokter

Opmerkelijk regiedebuut van Reinout Oerlemans.

door Bram de Groot op 20.05.2010 om 08:51 in Blu-ray


Regie: Reinout Oerlemans | Cast: Carice van Houten (Carmen), Barry Atsma (Stijn), Anna Drijver (Roos), Pierre Bokma (huisarts), Jeroen Willems (Frenk) e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 27 april 2010 | EAN: 8713053800061 | FilmTotaal Recensie

In 2003 debuteerde Raymond van de Klundert, beter bekend als Kluun, met zijn roman Komt een vrouw bij de dokter. Het boek kreeg zowel positieve als negatieve reacties en vaak dacht de lezer dat het 100% autobiografisch was. Het boek is echter een gedramatiseerde autobiografie van wat hijzelf en zijn vrouw meemaakten toen zij kanker kreeg. Het boek verkocht over de 1 miljoen exemplaren, won in 2006 de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek en in 2008 kocht het productiemaatschappij Eyeworks van Reinout Oerlemans de rechten van Kluuns bestseller. Oerlemans koos er uiteindelijk voor om de film zelf te regisseren, omdat anderen het niet aandurfden. In december 2009 ging het gelijknamige drama Komt een vrouw bij de dokter in première en groeide uit tot een regelrechte hit. Ondanks een wisselend ontvangst bij de critici, was de film binnen recordtijd Diamant en trok uiteindelijk ruim 1 miljoen bezoekers. Sinds kort verkrijgbaar op Blu-Ray.

In Komt een vrouw bij de dokter houdt Stijn van het leven en het leven houdt van hem. Hij heeft een eigen zaak, een prachtige dochter en het lekkerste wijf van het Westelijk Halfrond. Dat hij af en toe van andere vrouwen geniet hoeft zijn Carmen niet te weten. En bovendien, zijn hart is van Carmen, dus wat maakt het uit. Hij is on top of the World. Hij heeft het gemaakt. Maar dan; borstkanker. Zijn wereld stort in. Carmen en Stijn komen terecht in een rollercoaster van ziekenhuis in, ziekenhuis uit, chemokuren en bestraling. Maar hij is er voor haar. Altijd. Hoe vreselijk moeilijk dat ook is. Tussen de chemo's door doen ze of er niks aan de hand is.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van KEVBDD:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is KEVBDD niet beoordeeld. De IMDb noteert een 6.8 (bij ruim 700 stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 6.7. Evert de Vries geeft 4,5 ster naar aanleiding van zijn recensie op FilmTotaal.
Een reactie van FT bezoeker Nautorius: ...Heb hem gisteren in de bioscoop gezien, vond hem eigenlijk best goed. Het verhaal was soms vrij zwaar, maar je verwacht niet anders als je naar die film gaat. Oerlemans maakt soms wel overdreven shots, waar het lijkt alsof hij zijn best doet om kunstzinnig over te komen, wat - voor mijn gevoel - dan niet altijd lukt...
Het productiebudget van KEVBDD bedroeg circa $4 miljoen. In Nederland gaan meer dan 1 miljoen mensen naar de bioscoop. Uiteindelijk levert de film circa $12,5 miljoen op. Ook in België draait de film.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray van KEVBDD. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in een basic Blu-Ray keepcase. In de winkel wordt de hoes geleverd met een sleeve. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
De Blu-Ray van Komt een vrouw bij de dokter bevat de volgende extra's:

Making Of * * * *
Een half uur een goede making of van KEVBDD. We zien beelden van achter de schermen en de belangrijkste personen in en rond de film komen aan het woord. We zien en horen o.a. regisseur Oerlemans (met afschuwelijke baard), die zelf ook even een grap maakt over zijn "alter ego" Arnie. Het blijft interessant om te zien hoe de man gegroeid is in de loop der jaren. Tijdens de docu zien we meerdere sets en opnames. Gewoon een zeer fraaie making of.

Trailers en TV-spots * *
De trailer en twee tv-spots van de hoofdfilm. Tevens trailers van de films De gelukkige huisvrouw, Dossier K, Agora en The Cove.

Videoclip 'Love over Healing' - Kane *
Leuk voor de fan. Mooi nummer.

Deleted Scenes * * * * *
Achttien verwijderde scènes, met als eerste een scene over de "kleine Stijn". Het is goed dat deze is verwijderd. Verder zijn de scènes erg leuk/interessant om te bekijken. Niet allen even indrukwekkend zijn, maar zeker de moeite waard zijn. Ruim 23 minuten, kijken. Zeker de scene van een strippende Carice van Houten!

Reinout Oerlemans bij DWDD * * *
Regisseur Oerlemans als gast bij de talkshow De Wereld Draait Door. Hij gaat in gesprek met Beau van Erven Dorens en Matthijs van Nieuwkerk over zijn film en de uitdaging om te gaan regisseren. Maar ook over Eyeworks, zijn leven in Los Angeles en zijn toekomstplannen. Leuk dat dit er bij zit.

Premièreverslagen * *
Een drietal verslagen vanaf de rode loper. Allemaal erg grappig, maar dit hebben we al gezien bij tv programma's als RTL Boulevard.

Fotogalerij * *
Vier minuten mooie foto's uit de film. Niet echt schokkend.

Introductie door Kluun * * * *
Een introductie van Raymond van de Klundert van zo'n 2 minuten. Leuk en eerlijk. Vooral de laatste opmerking is weer typisch Kluun.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Komt een vrouw bij de dokter komt volgens de hoes in 1080p HD 2.35 : 1. Het beeld is prachtig. Het kleurrijke geheel komt goed tot zijn recht, al is er hier en daar toch wat lichte grain te vinden. Verder weinig aan op te merken. Een 9.

Geluid: Er zijn drie Nederlandse geluidstracks bijgevoegd. Dit zijn de PCM 5.1 bioscoopversie, een Dolby Digital 5.1 track en een DTS-HD 5.1 tracks. Er zit een goede mix aan geluid in de film. House, rustige muziek, zacht en hard gepraat. Alles klinkt uitstekend. Een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Engels en Nederlands voor doven en slechthorenden.

CONCLUSIE
Met bekende namen als Carice van Houten, Barry Atsma en regisseur Reinout Oerlemans op het affiche en het best verkochte boek in Nederland ooit als basis, kon de verfilming van Komt een vrouw bij de dokter eigenlijk niet fout gaan. Op zich is het eindresultaat zelfs redelijk goed te noemen, maar wederom gaat het onvermijdelijke echter op: het boek is gewoon een heel stuk beter.
De Blu-Ray van KEVBDD zit goed in elkaar. De beeld- en geluidskwaliteit zijn zoals we het mogen verwachten en de extra's op de schijf zijn van een goede afwisselende inhoud en kwaliteit. De 18 meegeleverde Deleted Scènes zijn verrassend. Heerlijk filmpje voor de liefhebber en zeker een titel die een man in huis moet hebben voor z'n vriendin/vrouw.

FT cijfer
6,7
Beeld
9
Geluid
9,5
Extra's
8
Verpakking
6
Eindcijfer
7,8


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van KEVBDD is er ook een 1 disc DVD versie verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop. Ook is er op beperkte verkooplocaties een speciale DVD versie beschikbaar.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Video Film Express voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jochemb

Avatar

Heb deze film nog voor me ma gekocht voor moederdag.

superdog

Avatar

"Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200."

Hoe kan de Harman Kardon HS 200 het geluidspoor PCM en DTS-HD terwijl de set maar een 2.1 uitsturing heeft.


Misschien is het wel verstandig om met een gemiddeld hoogwaardige set te testen op beeld en geluid.
minimaal 5.1 uitsturing en met de huidige compressie technieken van deze tijd.

Met het bovenstaande set kan je dit niet beoordelen op beeld en geluid

Jammer en zonde!!

SunChaser

Avatar

jochemb "Heb deze film nog voor me ma gekocht voor moederdag."


Hier ma, een film over een man die buiten de deur neukt terwijl zijn vrouw wegkwijnt aan kanker. Omdat ik van je hou. :')

B@chelor

Avatar

SunChaser "Hier ma, een film over een man die buiten de deur neukt terwijl zijn vrouw wegkwijnt aan kanker. Omdat ik van je hou. :')"


:E

nieuwslaatste nieuws

meest populair