Palestijnse film dingt alsnog mee naar Oscar

De Palestijnse film Divine Intervention dingt dit jaar alsnog mee naar een Oscar. Vorig jaar verklaarde de directeur van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences dat die niet kon meedoen, omdat de inzending uit een erkend onafhankelijk land moeten komen.

De uitsluiting van de Palestijnse film leidde tot hevige verontwaardiging van Arabisch-Amerikaanse organisaties. Sommige zeiden dat de Academy boog voor de in hun ogen sterke pro-Israëlische sentimenten in Hollywood.

De weg voor deelname van 'Divine Intervention' is dit jaar vrijgemaakt door de commissie voor de beste buitenlandstalige film van de Academy. Zij onthieven films uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook van het voorschrift dat de herkomst een erkend onafhankelijk land moet zijn. In het verleden zijn dergelijke uitzonderingen gemaakt voor Taiwan, Hongkong en Puerto Rico.

Kunst

Woordvoerder John Pavlik wees speculaties van de hand dat de Academy dit jaar door middel van de acceptatie van de Palestijnse film een politieke verklaring wil uitgeven. ,,We proberen dit zoveel mogelijk gericht op de kunst te houden'', zei hij. Wel gaf hij toe dat de controverse over de weigering van vorig jaar een rol had gespeeld bij de nu gemaakte uitzondering.

'Divine Intervention' gaat over twee verliefde Palestijnen, die zich elk aan een andere kant van een Israëlische controlepost bevinden. Dit jaar behoort hij tot het recordaantal van 55 inzendingen in de categorie niet-Engelstalige film.



NieuwsFilm

meest populair