Blu-Ray Review: The Princess and The Frog

De Prinses en de Kikker de laatste 2D animatiefilm van Disney?


Regie: Ron Clements en John Musker | Stemmencast: Anika Noni Rose (Tiana), Bruno Campos (Prince Naveen), Keith David (Dr. Facilier), Michael Leon-Wooley (Louis), Jennifer Cody (Charlotte) e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 12 mei 2010 | EAN: 8717418258566 | FilmTotaal Recensie

Toen bekend werd dat er door Disney een nieuwe 2D tekenfilm werd gemaakt, waren de fans gelijk zeer enthousiast. Met The Princess and the Frog / De Prinses en de Kikker, gebaseerd op het sprookje The Frog Prince, moest er nieuw leven geblazen worden in het genre dat de afgelopen jaren is overspoeld met 3D animatiefilms. Dit is uiteindelijk deels gelukt. De animatiefilm van Ron Clements en John Musker is als film wederom een klassieker, aangezien het alle elementen bevat van een "ouderwetse" Disney film, maar de resultaten in de wereldwijde bioscoop vielen echter wat tegen. Sinds kort is de eerste Disney 2D animatiefilm sinds 2004 op Dvd en Blu-Ray verkrijgbaar.

In The Princess and the Frog groeit Tiana, een jong zwart meisje, op in het zowel befaamde als beruchte French Quarter in New Orleans, geboorteplaats van de jazz. Te midden van deze bruisende omgeving raakt ze betrokken in een avontuur dat haar via voodoo, cajun-gebruiken en muziek tot een echte prinses maakt.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van The Princess and the Frog of klik door naar de HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Princess and the Frog 84%. De IMDb noteert een 7.4 (bij bijna 14 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 7,5. Arman Avsaroglu geeft 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie op FilmTotaal.
Een reactie van FT bezoeker Setheelen: ...en ik vond em echt PRACHTIG de muziek, de humor (oké ook voor kindjes) maar ik vond het echt een mix tussen Aladdin en Beauty and the Beast.. deze staat nu in m'n top 10 beste Disney-films...
Het productiebudget van The Princess and the Frog bedroeg circa $105 miljoen. In zijn eerste grote weekend in de States verdiende de Disney animatiefilm ruim $24 miljoen en eindigde uiteindelijk op $104,2 miljoen, net onder het productiebudget. Wereldwijd stopt de teller op $267 miljoen. In Nederland levert de film een aardige $3 miljoen op.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de twee disc Blu-Ray van TPATF. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in een basic Blu-Ray keepcase met een prachtige O-card er omheen. (muisklik voor een vergroting):



DE EXTRA'S
De Blu-Ray disc van The Princess and the Frog bevat voldoende extra's. Ook op de meegeleverde tweede schijf, de Dvd versie (voor in de auto / kinderkamer), staan een aantal extra's.

Deleted scenes * * *
Vier verwijderde scènes die middels een intro worden ingeluid door de co-schrijvers/regisseurs. Het zijn niet daadwerkelijke verwijderde scenes, maar storyboards die nooit zijn omgezet naar de daadwerkelijk eind-animatie. Enerzijds mooi om te zien hoe e.e.a. tot stand komt, anderzijds jammer dat er geen deleted scenes te zien zijn die geheel zijn afgerond.

Music & more *
Clip van het nummer Never knew I needed van de artiest Ne-Yo. Voor velen in Nederland - en mogelijk ook daarbuiten - een onbekend nummer.

Bringing life to animation * * * *
Twee erg mooie docu's, wederom ingeluid door een verhelderende intro van de regisseurs. Ze gaan over hoe mensen model hebben gestaan voor de uiteindelijke animaties. Vele scènes zijn eerst door acteurs en actrices gespeeld zodat de animators hun tekeningen konden afstemmen op de menselijke bewegingen. Fraai.

Audio commentary
Audiocommentaar van de co-schrijvers/regisseurs John Musker en Ron Clements en de producent Peter Del Vecho. Uiteraard hebben de heren veel te vertellen over hun werk aan de film en het uiteindelijke eindresultaat. Net zoals bij de voorgaande extra's is het enthousiasme en de deskundigheid van de regisseurs volop aanwezig. Voor de liefhebber een erg interessante track om eens af te spelen tijdens het bekijken van de hoofdfilm.

Magic in the Bayou * * * *
Volgens deze docu van zo'n 22 minuten werkten de beste animators van de wereld aan deze 2D animatiefilm. We kijken mee met enkele bijeenkomsten, werkzaamheden en uiteraard komen ook vele mensen van achter de schermen aan het woord. Ook mooi is om te zien hoe deze moderne 2D versie wordt vergeleken met eerdere 2D animatiefilms van Disney. Leuke en fraaie Making of".

The Return to hand drawn animation * * *
Korte docu van nog geen drie minuten over de reacties op het besluit om in deze tijd van 3D films een 2D film te maken.

The Disney legacy * * * *
Wederom een korte docu, waarin stil wordt gestaan bij de vele animators van Disney. Helaas te kort, maar wel erg gaaf.

Disney's newest princess * * *
Het hoofdpersonage is uit de film is Tiana. Haar stem wordt ingesproken door Anika Noni Rose. In deze korte docu komen ook andere stemacteurs voorbij, zoals Terrence Howard en Oprah Winfrey.

The princess and the animator * * *
Waarom ziet Tiana er zo uit en hoe is haar karakter? Dit wordt o.a. verteld door een van de beste animators van Disney.

Conjuring the villain * * *
Dr. Facilier is de slechterik in The Princess and the Frog. O.a. (stem)acteur Keith David vertelt meer over het karakter. Hij wordt aangevuld door de animator van Dr. Facilier. Aan de korte kant.

A return to the animated musical * * *
Zoals het hoort is zang / dans erg belangrijk in de film. Wederom erg kort.

Art galleries * *
Ben je gek op stilstaande beelden, dan kan je je lol op in deze extra. De beelden uit de The Princess and the Frog, de storyboards en andere afbeeldingen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën.

What do you see
Wat is een Disney Dvd/Blu-Ray zonder spelletje. In deze game moet je prinsessen uit eerdere Disney films raden. De prinsessen worden gevormd door vuurvliegjes. Eenvoudig voor de kenner.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van The Princess and the Frog komt volgens de hoes in 1080p HD 16x9 2.78 : 1. Het is prachtig om een "ouderwetse" Disney film in een dergelijke hedendaagse kwaliteit te zien. De kleuren zijn uitstekend en alles ziet er haarscherp uit! Een pareltje, daarom een 10.

Geluid: Er is een Engelse geluidstrack in DTS-HD 5.1. Een Spaanse en Nederlandse in DTS 5.1en een Portugese en Vlaamse in Dolby Digital 5.1. Na nog geen tien minuten kijken, ben je alweer gepakt door de bekende animatie van Disney. Naast de voortreffelijke animatie heeft dit ook te maken met het voortreffelijke geluid. De afwisseling tussen dialoog en zang/muziek is ronduit fantastisch. Een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Engels, Spaans en Portugees.

CONCLUSIE
The Princess and the Frog sluit met gemak aan op de eerdere 2D Disney animatiefilms als The Little Mermaid (1989), Aladdin (1992) en Pocahontas (1995). Het verhaal zit uitstekend in elkaar, de animatie is geweldig en de mix tussen dialoog en muziek/dans is weer ouderwets gezellig. Het is spijtig dat de film niet zo goed heeft gedraaid in de bioscoop. Er bestaat hierdoor een grote kans dat het nu weer enkele jaren gaat duren voordat Disney een volledig handgetekende animatiefilm uitbrengt. Eind dit jaar verschijnt nog wel Rapunzel. Dit wordt echter een combinatie met CGI.
De Blu-Ray van de film zit pico bello in elkaar. De kwaliteit in beeld en geluid is verbluffend en de extra's zijn gevarieerd en zeer leuk om door te bladeren. Een disc die niet alleen weg is gelegd voor de Disney fan. Het is ook zeker bestemd voor mensen die niet zo bekend zijn met de "ouderwetse" tekenfilms van Disney.

FT cijfer
7,5
Beeld
10
Geluid
9,5
Extra's
8
Verpakking
8
Eindcijfer
8,6


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van The Princess and the Frog is er ook een 1 disc DVD versie verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Walt Disney voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair