Blu-Ray Review: Sherlock Holmes

‘Watson, what have you done?’


Regie: Guy Ritchie | Cast: Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes), Jude Law (Dr. John Watson), Rachel McAdams (Irene Adler), Mark Strong (Lord Blackwood), Eddie Marsan (inspecteur Lestrade), Kelly Reilly (Mary Morstan) e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 19 mei 2010 | EAN: 5051888050347 | FilmTotaal Recensie

Het personage Sherlock Holmes heeft ondertussen een leeftijd bereikt waar iedereen jaloers op mag zijn. De detective kwam voor het eerst voor in het boek A Study in Scarlet (1887) van Sir Arthur Conan Doyle. Vele boeken volgden en in 1914 verscheen Holmes ook in levende lijve in de verfilming van de eerder genoemde detective-roman. Als er nu op de website IMDb op Sherlock Holmes gezocht wordt, verschijnen er zo'n 145 resultaten, bestaande uit een enorme hoeveelheid (tv-)films en tv-series over de populaire Britse detective. Regisseur Guy Ritchie (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, 1998) tekende in 2008 voor de regie van een nieuwe Sherlock Holmes film. Voorafgaand aan de première waren er vele twijfels over het eindresultaat. Ondertussen is gebleken dat Ritchie er een prachtige film van heeft gemaakt die - mede vanwege de goede cast - erg goed in de smaak viel bij het publiek en de critici. De film kreeg namelijk twee Oscarnominaties en was wereldwijd een hit aan de Box Office. Sinds kort is de film op Dvd en Blu-Ray te krijgen.

In Sherlock Holmes grijpen privédetective Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) en zijn vriend, huisgenoot en loyale assistent Dr. John Watson (Jude Law) in bij een geheim ritueel waarbij ze de invloedrijke Lord Blackwood (Mark Strong) te pakken weten te krijgen. Blackwood verdwijnt achter de tralies en wordt veroordeeld tot de strop. Hij schijnt over duistere krachten te beschikken, kan dingen doen waar geen verklaring voor bestaat en beweert zelfs dat hij kan herrijzen uit de dood. Dit zorgt ervoor dat Holmes en Watson, bijgestaan door Irene Adler (Rachel McAdams), zich onvrijwillig met hun 'laatste' zaak bezig moeten gaan houden. Ze zullen hun krachten moeten bundelen om te overleven in dit mysterieuze plot wat bedreigend is voor heel Engeland.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Sherlock Holmes of klik door naar de HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Sherlock Holmes 69%. De IMDb noteert een 7.5 (bij bijna 80 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 8. Frank Stol geeft 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie op FilmTotaal.
Een reactie van FT bezoeker Timdekw: ...lekker duister, goeie (harde) actie, prachtige beelden en een leuk verhaal. De acteurs kwamen goed uit de verf dus wat mij betreft mag Guy Ritchie nog wel een vervolg maken...
Het productiebudget van Sherlock Holmes bedroeg circa $90 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de detectivefilm ruim $62 miljoen en eindigde op bijna $210 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een mooie $516,7 miljoen. In Nederland leverde de film $4 miljoen op in de bioscoop.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray van Sherlock Holmes. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in een basic Blu-Ray keepcase. Op de hoes staat aangegeven dat er een digitale kopie gedownload kan worden. Lees hier meer over de digitale kopie. (muisklik voor een vergroting):



DE EXTRA'S
De Blu-Ray van Sherlock Holmes bevat naast BD-Live de volgende extra's:

Maximum Movie Mode * * * * *
Deze extra is een must als je dol bent op Guy Ritchie dan wel Sherlock Holmes. Bij het starten van deze extra doet Ritchie gelijk een intro over de extra die gedurende de film naar voren komt. Ritchie geeft extra informatie en details over bepaalde scènes, de acteurs en de apparatuur die er gebruikt is. Naast deze toevoeging komen er ook rechtsonder in het beeld soms extra's voorbij die niet worden toegelicht door Ritchie. Deze Maximum Movie Mode is voor vele kijkers waarschijnlijk een stuk interessanter dan een standaard audiocommentraar track van de regisseur. Misschien wel extra die thuishoort op elke Blu-Ray.

Focus Points * * * * *
Acht kleinere docu's met een totale speelduur van zo'n half uur. De docu's hebben afwisselende onderwerpen over o.a. het decor (Designing a late Victorian London), de costuums (Not a deerstalker cap in sight) en het accent van acteur Robert Downey Jr. als Sherlock Holmes (Elementary English: Perfecting Sherlock's accent). Lekkere korte docu's, die blijven boeien. Deze Focus Points zijn ook te zien in de bovengenoemde extra, Maximum Movie Mode. Erg aardig dat ze ook los te bekijken zijn.

Behind the story: Sherlock Holmes Reinvented * * *
Zoals gezegd, is Sherlock Holmes al vele malen verfilmd. Met deze 2009 versie wilden de filmmakers terug naar het originele karakter. De man die gestalte heeft gegeven aan de antieke detective was uiteraard Robert Downey Jr. Ook hij is in deze docu een onderwerp van gesprek.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Sherlock Holmes komt volgens de hoes in 1080p HD 16x9 1.85 : 1. De film van Ritchie is overwegend donker gefilmd. Dit wordt echter doorbroken door de flinke kleurrijke explosies die in de film voorbijkomen. Hiermee wordt duidelijk dat Ritchie opzettelijk heeft gekozen voor deze wat saaie kleurstelling. De kwaliteit voldoet aan de verwachting. Het is goed scherp en overwegend grainloos. Toch is er niet altijd het gevoel dat je naar een film in HD uitvoering kijkt. Dit ligt vermoedelijk aan de gekozen kleurstelling. De beelden die met de super-slomo zijn opgenomen, zijn overigens geweldig om te zien. Een 8,5.

Geluid: Naast de Engelse DTS-HD 5.1 geluidstrack, zijn er ook Dolby Digital 5.1 tracks aanwezig in het Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Het geluid is van prima kwaliteit. De dialogen zijn goed te volgen ondanks de heerlijke harde en volle geluidseffecten die er aan zijn toegevoegd. Een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels, Spaans en Portugees.

CONCLUSIE
Sherlock Holmes is een zeer verrassende blockbuster van afgelopen jaar/begin dit jaar. Guy Ritchie heeft er een mooi spektakel van weten te maken met goede rollen van Robert Downey Jr., Jude Law en Mark Strong.
De Blu-Ray uitgave van Sherlock Holmes is redelijk goed te noemen. De extra's vallen het meest op. De zogenaamde Maximum Movie Mode, dat docu's combineert met de hoofdfilm, is erg aardig om te bekijken en is interessanter dan een standaard audiocommentaar track. De beeld- en geluidskwaliteit zijn van een overwegend goede kwaliteit.

FT cijfer
8
Beeld
8,5
Geluid
9,5
Extra's
8,5
Verpakking
6
Eindcijfer
8,1


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Sherlock Holmes is er ook een 1 disc DVD versie verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair