Brad en Jen op een vredesmissie

Het vredesplan voor het Midden Oosten dat George Bush had bedacht, mag dan volledig zijn vastgelopen, een groep beroemde landgenoten van George W. gaat binnenkort een nieuwe poging wagen om Israëli's en Palestijnen nader tot elkaar te brengen, zo meldt de Sunday Telegraph. Want nog dit jaar trekken Hollywoodsterren als Brad Pitt en Jennifer Aniston op vredesmissie.

'Only in California' zeiden veel Amerikanen toen Arnold Schwartzenegger tot goeverneur van die staat werd verkozen. En in hetzelfde Californische Hollywood waar 'Arnie' beroemd werd, gaan nu andere sterren aan politiek doen. Niet aan binnenlandse politiek en niet om zelf een functie te verwerven. Nee, ditmaal gaat het om een vredesinitiatief dat 'One voice' werd genoemd en dat tot doel heeft de impasse in het Midden Oosten te doorbreken.

Het idee is afkomstig van de joods-Amerikaanse zakenman Daniel Lubutzky. Dat zijn geesteskind plots Groot Nieuws is, dankt hij aan Rhea Perlmann, ster uit de tv-reeks Cheers en echtgenote van acteur/regisseur Dany DeVito. Dat koppel organiseerde een feestje voor vriend Lubutzky waarop heel wat andere grote namen aanwezig waren. En daardoor besloten enkele van die sterren zelf een steentje bij te dragen aan de zoektocht naar vrede in het Midden Oosten.

Wat weten acteurs nu van de wereldpolitiek, zullen sommige sceptici zich afvragen. Wel, lees dan maar eens de diepgaande verklaring die werd verspreid door filmheld Brad Pitt en zijn vrouw, de als 'Rachel' in de tv-reeks Friends wereldberoemd geworden Jennifer Aniston: "De voorbije jaren vol conflicten betekenen dat er alweer een generatie Israëli's en Palestijnen opgroeit in een sfeer van haat. Dat mogen we niet laten gebeuren."

En om dat te voorkomen gaan Pitt, Aniston, DeVito en andere ronkende namen uit de wereld van film en televisie nog voor het einde van dit jaar ter plekke praten met "gewone mensen uit beide kampen". Met de steun van andere Hollywood-coryfeeën als Edward Norton ('Fight Club') en Jason Alexander, uit de tv-comedy 'Seinfeld'. En waarschijnlijk tot verbazing van heel wat mensen in Israël en vooral in de bezette gebieden en in de Palestijnse kampen, waar sterren uit Hollywood-producties niet altijd evenzeer bewonderd worden als in het thuisland van Brad en Jen.



NieuwsFilm

meest populair