Algemeen

De "tijdsbalk" van Inception

Voor het geval je in de bioscoop in slaap bent gevallen.

door Bram de Groot op 28.07.2010 om 09:41 in Algemeen
Het is natuurlijk niet voor te stellen dat je in slaap valt bij misschien wel de beste blockbuster van 2010. Wat eerder voor de hand ligt, is dat je de psychologische actiethriller niet helemaal hebt begrepen. Daarom de onderstaande tijdsbalk, afkomstig van de Last Exit to Nowhere's twitter feed. Voor mensen die de film nog niet hebben gezien, is de "tijdsbalk" een spoiler. Lees niet verder als de film nog gaat bekijken!!

Nee, niet doorlezen dus...

Nee, echt niet... Ga eerst naar de bioscoop!

En opschieten, je mist wat! Echt!

In onderstaande "tijdsbalk" zien we hoe de dromen (in de dromen) verlopen en hoe de verschillende droomreizigers terugkeren naar de vorige droom en uiteindelijk naar de werkelijke wereld. Dit is een goede uitleg, die overigens alleen echt duidelijk wordt als je de film hebt gezien. Fraai gedaan, dat zeker.36 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ghossler

Avatar

Spijker2 "Uhmm ok, maar wat ik eigenlijk bedoelde is, hoe werkt het genezingsproces door een laag dieper te dromen? Dat moest Saito toch om te genezen? Of heb ik dat verkeerd begrepen? Misschien dat je dat ook weet:P"


Naja ik weet niet precies hoe het inelkaar zit :P tis voor mij ook beetje vaag, maar het is meer van als je in droomlaag 1 zwak bent, ben je ook zwak in de volgende laag. Aleen de oorzaak (schotwond in dit geval) zie je niet, zoals ik al zei.. the mind gaat naar de volgende droomlaag en niet je lichaam. Saito geneest niet door een laag dieper te gaan, hij is nog steeds gewond en daarom wanneer de saito in droomlaag 1 (gewonde) daar dood gaat ... gaan de rest van de saito's in de diepere ook dood.

In het kort je geneest niet door een droomlaag dieper te gaan, naar mijn inzien. Correct me if i am wrong Smiley face

Spijker2

Avatar

ghossler "Saito geneest niet van een wond hoor als hij een level dieper gaat. Je ziet niet dat hij gewond is, maar hij heeft er duidelijk meer last van naarmate tijd verliep en de saito met schotwond zwakker werd... moest de saito in de level dieper ook hoesten en moest gaan leunen. In feite wanneer je een level dieper ga, ga je aleen mee als persoon in the mind... and als je in de mind niet gewond bent ben je niet gewond tenzij het in die droom gebeurd"


Uhmm ok, maar wat ik eigenlijk bedoelde is, hoe werkt het genezingsproces door een laag dieper te dromen? Dat moest Saito toch om te genezen? Of heb ik dat verkeerd begrepen? Misschien dat je dat ook weet:P

ghossler

Avatar

Wat ik me dan wel afvraag is waarom niemand (zijn vropuw misschien?) hem wakker maakt. OF: hij zit vast in Limbo en kan nooit meer terug?? Ik weet het niet.


Ja daar zat ik ook aan te denken als hij nou wel droomt, wrom niemand hem dan wakker maakt. Tenzij hij in limbo zit, maar dat betekent dat in zijn limbo hij verder is gegaan met dromen... dromen in dromen van zijn projecties... maar dat is dus beetje raar... enweet niet eens of dat kan... en dus in feite doet hij een inception bij een projectie van fischer? Dus niet de echte omdat het in zijn droom wereld is.

Wat ik trouwens niet helemaal begrijp (of wat gewoon slecht (sorry) is aan de film) is: waarom moet iemand een level dieper dromen om te genezen van bv een schotwond?? Dat wordt niet echt duidelijk in de film. Komt op mij een beetje gemakkelijk over om gaatjes in het scenario te dichten;) Maar misschien heeft iemand hier een antwoord op?


Saito geneest niet van een wond hoor als hij een level dieper gaat. Je ziet niet dat hij gewond is, maar hij heeft er duidelijk meer last van naarmate tijd verliep en de saito met schotwond zwakker werd... moest de saito in de level dieper ook hoesten en moest gaan leunen. In feite wanneer je een level dieper ga, ga je aleen mee als persoon in the mind... and als je in de mind niet gewond bent ben je niet gewond tenzij het in die droom gebeurd

Spijker2

Avatar

HaroldKumar "Dit is exact hoe de film in elkaar steekt. Eindelijk iemand die hem ook goed heeft begrepen!"


Toch niet helemaal volgens mij... Ik zei (vond mijn filmgezelschap niet zo fijn geloof, maar hij vroeg erom:P) eigenlijk aan het begin van de film meteen al (om heel eerlijk te zijn vermoedde ik het al toen ik het idee voor de film volgens mij ongeveer 1,5 jaar geleden al las) dat Cobb's leven waarschijnlijk een grote droom is, de hele film is dus eigenlijk de weergave van een droom. Helaas hebben films maar zelden nog verrassingen voor mij in petto. En of het nu zo is of niet, dat laat Nolan (gelukkig) aan de fantasie van de kijker over. Toch denk ik dat je er niet oheen kunt, aangezien volgens mij zijn kinderen, wanneer hij ze eindelijk weer in levende lijve (niet dus denk ik ;) terugziet, nog steeds even klein/groot zijn als in zijn herinneringen/dromen. Daarom denk ik, voor zover er al een juiste of verkeerde interpretatie bestaat, dat Cobb nog steeds in een droom zit. Wat ik me dan wel afvraag is waarom niemand (zijn vropuw misschien?) hem wakker maakt. OF: hij zit vast in Limbo en kan nooit meer terug?? Ik weet het niet.

Wat ik trouwens niet helemaal begrijp (of wat gewoon slecht (sorry) is aan de film) is: waarom moet iemand een level dieper dromen om te genezen van bv een schotwond?? Dat wordt niet echt duidelijk in de film. Komt op mij een beetje gemakkelijk over om gaatjes in het scenario te dichten;) Maar misschien heeft iemand hier een antwoord op?

ghossler

Avatar

No offence k heb de film gezien en begreep het zoweiso al wel zonder grafiek of plaatje... van deze snap ik de ballen van... die van blue entertainment is veel beter Smiley face

HaroldKumar

Avatar

Galu "Ik denk zoals hierboven al vermeld ... Dat Nolan idd bij ons Inception heeft gedaan zonder dat we het doorhebben... Wat mogelijk want het is een Nolan film. Voor wie dit belachelijk vind, stiekem is het wel een leuke gedachte... "


Leg uit...

Thiver

Avatar

WeWereWarned "Deze vind ik toch duidelijker : Klik "

Angelater was je voor.

mickvh

Avatar

Galu "Ik denk zoals hierboven al vermeld ... Dat Nolan idd bij ons Inception heeft gedaan zonder dat we het doorhebben... Wat mogelijk want het is een Nolan film. Voor wie dit belachelijk vind, stiekem is het wel een leuke gedachte... "
Inderdaad ja, het begon allemaal lang lang geleden...:


Maar zijn films blijven hoe dan ook elke keer weer boeiend. Smiley face

Galu

Avatar

Ik denk zoals hierboven al vermeld ... Dat Nolan idd bij ons Inception heeft gedaan zonder dat we het doorhebben... Wat mogelijk want het is een Nolan film. Voor wie dit belachelijk vind, stiekem is het wel een leuke gedachte...

wyatt earp

Avatar

sidewalker "als je de film niet hebt gezien snap je hier dus de balle niet van, en aangezien ik de film niet heb gezien O+"
Waarom kijk je dan toch naar de grafiek als er duidelijk wordt aangegeven dat je eerst de film moet kijken?

HaroldKumar

Avatar

Jerona "Ik snap alleen niet waarom Saito zichzelf niet doodschiet in Limbo..
Als hij het vergeten is, waarom weet cobs het dan nog wel?
"


Omdat Cobb (in 'Limbotijd' zegmaar) een jaar of 40 minder lang in de Limbo zit dan Saito. Saito is al veel verder van de realiteit afgedreven.

HaroldKumar

Avatar

eddytheking "Dacht er precies ook zo over. Heel de film lang kon ik het redelijk bijhouden wat betreft de verhaallijn, zo heel moeilijk was het namelijk niet. MAAR.....vanaf het moment dat Cobbs weer terug in Limbo is om Saito te *redden*, zie ook beginscene tot het eind, komt in één keer de twijfel om de hoek kijken. Dan ga je je toch afvragen of het allemaal wel klopt wat je dacht.
Ook op het moment dat Cobss weer *wakker* wordt in het vliegtuig; zo abrupt volgde die scene's elkaar op heeft eraan meegeholpen."


Dat is de mindfuck van Nolan. Als je hebt opgelet in de film weet je echter dat je eenmaal in de Limbo er alleen uit kan komen door je te realiseren dat je droomt en vervolgens een einde te maken aan de droom door zelf moord ■ Zoals Cobb en zijn vrouw deden op het treinspoor. ■Cobb en Saito zie je zich in de Limbo realiseren dat ze dromen en vervolgens pakt Saito het pistool op Wat volgt is de abrupte ontwaking in het vliegtuig, zoals altijd na een droom. Dus je had het zeker bij het juiste eind.

Jerona

Avatar

Ik snap alleen niet waarom Saito zichzelf niet doodschiet in Limbo..
Als hij het vergeten is, waarom weet cobs het dan nog wel?

Thiver

Avatar

leidenaar "Bij beide spoilers maak je de zin niet af..."

Toch wel, maar de spoiler-tag werkt duidelijk niet met aanhalingstekens.

leidenaar

Avatar

eddytheking "Dacht er precies ook zo over. Heel de film lang kon ik het redelijk bijhouden wat betreft de verhaallijn, zo heel moeilijk was het namelijk niet. MAAR.....vanaf het moment dat Cobbs weer terug in Limbo is om Saito te "redden", zie ook beginscene tot het eind, komt in één keer de twijfel om de hoek kijken. Dan ga je je toch afvragen of het allemaal wel klopt wat je dacht.
Ook op het moment dat Cobss weer "wakker" wordt in het vliegtuig; zo abrupt volgde die scene's elkaar op heeft eraan meegeholpen."


Bij beide spoilers maak je de zin niet af...Lekker onduidelijk.

eddytheking

Avatar

HaroldKumar "Dit is exact hoe de film in elkaar steekt. Eindelijk iemand die hem ook goed heeft begrepen!"


Dacht er precies ook zo over. Heel de film lang kon ik het redelijk bijhouden wat betreft de verhaallijn, zo heel moeilijk was het namelijk niet. MAAR.....vanaf het moment dat Cobbs weer terug in Limbo is om Saito te *redden*, zie ook beginscene tot het eind, komt in één keer de twijfel om de hoek kijken. Dan ga je je toch afvragen of het allemaal wel klopt wat je dacht.
Ook op het moment dat Cobss weer *wakker* wordt in het vliegtuig; zo abrupt volgde die scene's elkaar op heeft eraan meegeholpen.

Thiver

Avatar

timdekw "Dat is dus ook precies mijn eerste ingeving geweest, maar door die laatste (vervelende) minuten ga je twijfelen of je het wel goed hebt gezien. Maar dat is waarschijnlijk ook de opzet van Nolan geweest, hierdoor blijven mensen erover praten."

Dat is het exact: gewoon een plaagstootje van Nolan. Ik zou het haast willen vergelijken met de "Paul is dead"-complottheorie, die waarschijnlijk ooit door The Beatles zelf in gang is gezet. Ook daarbij kun je een hele lijst van aanwijzingen bedenken waarom Paul McCartney dood zou zijn... maar als je die achterwege laat is er eigenlijk geen enkele reden om zoiets geks te geloven. Bij Inception ligt het ongeveer net zo: we zien weliswaar niet of de totem omvalt of blijft draaien, maar afgezien van dit betekenisloze plaagstootje, is er volgens mij nauwelijks reden om te bepleiten dat Cobb in de laatste scène nog steeds droomt.

HaroldKumar

Avatar

Thiver "Even los van het feit of Cobb en Ariadne een droom van Cobb of het echte Limbo hebben betreden: zodra Fischer gered is, besluit Cobb niet direct te ontwaken naar de derde droom (sneeuwlandschap) maar in Limbo te blijven (of het te betreden) om Saito hieruit te helpen. Al eerder in de film is duidelijk gemaakt dat men vanwege het slaapmiddel bij sterfte in de droomwereld niet gelijk wakker wordt (zoals normaal zou zijn), maar naar Limbo gaat. Dit gebeurt bij Saito, wanneer die in de derde droom uiteindelijk aan zijn verwondingen bezwijkt. Het is bekend dat de tijd in Limbo veel langer duurt, dus vandaar dat Saito hier gevoelsmatig jarenlang verblijft en dus een stokoude man is wanneer Cobb eindelijk weer aan hem verschijnt. Mijn theorie is dat dit is omdat Cobb net enkele minuten of seconden later sterft dan Saito. Dit gebeurt in de eerste droom: het busje valt in het water en omdat Cobb nooit is wakker geworden uit de derde droom, verdrinkt hij hier. Hij sterft en gaat net als Saito naar Limbo (zoals gezegd: enkele minuten en dus decennia later). Cobb weet echter hoe deze plek werkt (hij is al eens eerder met Mal ontsnapt), en helpt Saito te ontwaken. We zien een pistool, dus het ligt voor de hand dat ze beiden zelfmoord plegen in Limbo (net als Cobb en Mal eerder met de trein hebben gedaan) waardoor ze terugkeren naar de realiteit."


Dit is exact hoe de film in elkaar steekt. Eindelijk iemand die hem ook goed heeft begrepen!

timdekw

Avatar

Thiver

Dat is dus ook precies mijn eerste ingeving geweest, maar door die laatste (vervelende) minuten ga je twijfelen of je het wel goed hebt gezien. Maar dat is waarschijnlijk ook de opzet van Nolan geweest, hierdoor blijven mensen erover praten.

Toch vind ik de film over het algemeen niet eens zo heel ingewikkeld. Al was de laatste scene met die totum anders verlopen dan was alles vrij duidelijk geweest, maar door die paar seconden ga je toch twijfelen wat de gehele opzet van de film al kan veranderen.

Thiver

Avatar

Angelater "@ Thiver; Damn, nu snap ik niet meer wat nou het verschil tussen Limbo en Cobb's droom was. Ik weet wel WAT het zijn, maar op welk moment de Limbo was, en het andere moment de droom."

De meningen zijn hierover nogal verdeeld, maar wanneer Fischer in de derde droom "gedood" wordt door Mal, en Cobb en Ariadne hem achternagaan zijn er twee opties:
1) Cobb en Ariadne betreden Limbo.
2) Cobb en Ariadne betreden een droom van Cobb, gevuld met zijn herinneringen van Limbo.
Ik neig naar de tweede theorie maar ben er nog niet definitief over uit.

SicMaggot "Wat ik alleen nog niet begrijp het moment dat Cobb de kick mist in zijn eigen droom wereld beland hij in de Limbo waar hij Saito tegen komt. Hoe komen zij allebei uit de Limbo en terug in het vliegtuig? "

Even los van het feit of Cobb en Ariadne een droom van Cobb of het echte Limbo hebben betreden: zodra Fischer gered is, besluit Cobb niet direct te ontwaken naar de derde droom (sneeuwlandschap) maar in Limbo te blijven (of het te betreden) om Saito hieruit te helpen. Al eerder in de film is duidelijk gemaakt dat men vanwege het slaapmiddel bij sterfte in de droomwereld niet gelijk wakker wordt (zoals normaal zou zijn), maar naar Limbo gaat. Dit gebeurt bij Saito, wanneer die in de derde droom uiteindelijk aan zijn verwondingen bezwijkt. Het is bekend dat de tijd in Limbo veel langer duurt, dus vandaar dat Saito hier gevoelsmatig jarenlang verblijft en dus een stokoude man is wanneer Cobb eindelijk weer aan hem verschijnt. Mijn theorie is dat dit is omdat Cobb net enkele minuten of seconden later sterft dan Saito. Dit gebeurt in de eerste droom: het busje valt in het water en omdat Cobb nooit is wakker geworden uit de derde droom, verdrinkt hij hier. Hij sterft en gaat net als Saito naar Limbo (zoals gezegd: enkele minuten en dus decennia later). Cobb weet echter hoe deze plek werkt (hij is al eens eerder met Mal ontsnapt), en helpt Saito te ontwaken. We zien een pistool, dus het ligt voor de hand dat ze beiden zelfmoord plegen in Limbo (net als Cobb en Mal eerder met de trein hebben gedaan) waardoor ze terugkeren naar de realiteit.

Angelater

Avatar

Musculus "Maar wie zegt dat hij terug in de realiteit is? Hij droomde nog steeds. Vond je niet dat alles van de hak op de tak ging op het laatst. En zijn totem bleef doordraaien.."


Chris Nolan deed dit expres om een soort van Inception op het publiek uit te voeren . Wel grappig, want bij The Prestige deed hij ook zoiets al. Toen bleek die hele film één grote truc te zijn.
Dus hij herhaald zichzelf; Inception is onorigineel en snel in elkaar geflanst!
geintje
Al die klote spoiler balkjes. Kunnen we niet zo'n systeem als IMDB krijgen of zo? Bij mij doen de zwarte spoiler balkjes het hier soms niet eens :E

Musculus

Avatar

SicMaggot "Wat ik alleen nog niet begrijp het moment dat Cobb de kick mist in zijn eigen droom wereld beland hij in de Limbo waar hij Saito tegen komt. Hoe komen zij allebei uit de Limbo en terug in het vliegtuig? "Maar wie zegt dat hij terug in de realiteit is? Hij droomde nog steeds. Vond je niet dat alles van de hak op de tak ging op het laatst. En zijn totem bleef doordraaien..

SicMaggot

Avatar

Wat ik alleen nog niet begrijp het moment dat Cobb de kick mist in zijn eigen droom wereld beland hij in de Limbo waar hij Saito tegen komt. Hoe komen zij allebei uit de Limbo en terug in het vliegtuig?

sickboy1984

Avatar

timdekw "Problemen op het Forum en als ik me niet vergis staan onze avatars daar opgeslagen. Ik val zelf ook in een gat. De hele ochtend al zonder het forum :'("


:'( ik ook, voelt raar en hier op de fp rondhangen is wel leuk, maar toch niet zoals het forum....

Iemand een idee wat er aan de hand is?

leidenaar

Avatar

Ik begreep de film gewoon,maar van deze tekening begrijp ik echt geen reet.

Angelater

Avatar

@ Thiver; Damn, nu snap ik niet meer wat nou het verschil tussen Limbo en Cobb's droom was. Ik weet wel WAT het zijn, maar op welk moment de Limbo was, en het andere moment de droom.
Ook maar een tweede keer zien dus O+

Thiver

Avatar

Angelater "Deze is ook niet slecht; hij heeft alleen geen 'kicks' meegerekend.

Levels "

Die is een stuk duidelijker. Wel grappig trouwens dat de grafieken van andere theorieën uitgaan. Die hierboven stelt dat de plek waar Cobb en Ariadne naartoe gaan om Fischer terug te halen (waar Cobb zijn finale confrontatie met Mal heeft), een droom van Cobb is... en dus niet Limbo (dat staat namelijk een klein stukje daarboven in de vorm van een kruis). De grafiek waar jij naar linkt meent echter dat dit wel degelijk Limbo is... Met mijn visie op deze kwestie wacht ik nog even tot de tweede kijkbeurt.

Novaricus

Avatar

Waarom de grafiek kijken als je de film nog niet hebt gezien??

Zodra je in de bios één ding herkent is alles al duidelijk, vooral met dat gelinkte plaatje.

timdekw

Avatar

Angelater "
off-topic: Waar is mijn plaatje gebleven? :'("


Problemen op het Forum en als ik me niet vergis staan onze avatars daar opgeslagen. Ik val zelf ook in een gat. De hele ochtend al zonder het forum :'(

kurdoskurd1992

Avatar

Eerlijk gezegd heb ik de film nog niet gezien, maar ik kijk er erg naar uit!!

en ik snap niets van deze grafiek lol... nog goed ook haha.

sidewalker

Avatar

Als je de film niet hebt gezien snap je hier dus de balle niet van, en aangezien ik de film niet heb gezien O+

TrueLieZ

Avatar

Geloof het of niet, maar ik ben in slaap gevallen tijdens een IMAX voorstelling van Inception!!!
Niet dat het saai was ofzo (absoluut niet) maar omdat ik die dag ziek begon te worden. Ik voelde mij echt zo verrot dat ik de eerste helft van de film in slaap viel :P
Gelukkig heb ik thuis nog van die bioscoop bonnetjes liggen, dit weekend er maar effe GOED voor zitten :D

Angelater

Avatar

Deze is ook niet slecht; hij heeft alleen geen 'kicks' meegerekend.

Levels

off-topic: Waar is mijn plaatje gebleven? :'(

timdekw

Avatar

Nou inderdaad. Ik had meer moeite de tijdsbalk te ontcijferen dan dat ik er moeite mee had de film te begrijpen, want ook al is het een iets minder voor de hand liggend verhaal, toch is het prima te volgen.

master3d

Avatar

Jemig, niet echt de meest duidelijke infographic die ik ooit heb gezien

NieuwsFilm

meest populair