Blu-Ray Review: Legion

Het bewijs in High Definition: Hoopgevende trailer geen garantie voor een goede film.


Regie: Scott Stewart | Cast: Paul Bettany (Michael), Tyrese Gibson (Kyle Williams), Kevin Durand(Gabriel), Dennis Quaid (Bob Hanson), Adrianne Palicki (Charlie) e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: geen | Retail release: 22 september 2010 | EAN: 8712609665550 | Geen FilmTotaal Recensie

Met de regelmaat vliegen er (teaser) trailers voorbij die er op het eerste oog hoopgevend uitzien. Zo ging dat ook bij de trailer van de film Legion, het debuut van regisseur Scott Stewart. Met een redelijke cast, aardige visual effects en een aantrekkelijk gegeven moest dit een heerlijke actie-/horrorfilm worden waar we allemaal naar uit moesten gaan kijken. Velen deden dit dan ook, maar helaas zakte de film behoorlijk door het ijs. De critici kraakten de film en het publiek was er eveneens matigjes over gestemd. De wereldwijde box office resultaten waren wél heel redelijk, al kregen wij Nederlanders de film niet te zien in de bioscoop. Sinds kort is Legion op Dvd en Blu-Ray verkrijgbaar.

SYNOPSIS
In Legion stopt een groep mensen om wat te eten in een truckersrestaurant. Ze komen er echter al snel achter dat ze hier geen tijd hebben om gewoon wat te eten, maar dat ze moeten vechten voor hun leven en zichzelf moeten verdedigen tegen engelen, gestuurd door God om de mensheid uit te roeien. Wat de groep niet weet, is dat deze bijbelse apocalyps er voor zorgt dat zij misschien wel eens de laatste hoop van de mensheid kunnen zijn, omdat één van de serveersters zwanger is, van de Messias.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Legion of klik verder naar de HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Legion een zwakke 19%. De IMDb noteert een 5,0 (bij ruim 20 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal zijn ook niet zo tevreden met een 5,2. Geen van onze recensenten heeft een recensie kunnen schrijven, aangezien de film niet in Nederland in de bioscoop heeft gedraaid.
Een reactie van FT bezoeker Rnooijen: de film begon hoopvol, de protagonist en antagonist werden netjes ingeleid. Ik moet zeggen dat de spanning goed hoog werd gehouden in het eerste 20 minuten. Daarna...
Het productiebudget van Legion was circa $26 miljoen. De actiehorror haalde in de States in het eerste weekend $17,5 miljoen binnen en eindigde na 59 draaidagen op $40,1 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een redelijke $68 miljoen. Zoals eerder gezegd heeft de film niet gedraaid in Nederland en moeten wij het doen met de schijven.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Legion. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in de standaard Blu-Ray keepcase. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
De Blu-Ray van Legion bevat naast BD Live en MovieIQ een flinke reeks extra's, met een gezamenlijke speelduur van een klein uur. De extra's lijken soms een beetje op elkaar en de regisseur Steward is (te) vaak te zien. Het geeft een redelijke indruk van een alle facetten van de film, maar echt overtuigen doen de verschillende docu's niet. In dit geval hadden ze er beter voor kunnen kiezen om van al het beeldmateriaal één, twee of hoogstens drie goede docu's te maken. Een 6,5, waarvan dat 0,5 voor de genomen moeite.

>> Bringing angels to earth: Picture-in-picture * * *
Een aardige toevoeging van Sony, te vergelijken met Maximum Movie Mode van Warner Bros. Via kleine schermpjes onderin wordt er o.a. via de regisseur Scott Stewart meer info gegeven over de film en de specifieke scenes. Erg aardig, aangezien er ook concept-arts en storybooks verschijnen, als mede allerlei facts over de film. Een lange zit als je de film voor een tweede keer moet zien voor deze toevoeging.

>> Creating the apocalypse * * * *
Docu van zo'n 23 minuten waarin veel (set)beelden en interviews te zien zijn over de verschillende "angstaanjagende" figuren in Legion. Erg fraai, aangezien het via bijvoorbeeld storyboards en visual effect demo's wordt ondersteund. Ook krijgen de "lieve" oude oma voorgeschoteld. Zeker even kijken.

>> Humanity's last line of defense * *
Een overzicht van de verschillende castleden en karakters. Iedereen komt aan het woord in ruim tien minuten. Niet echt schokkend.

>> From pixels to picture * *
Extraatje over de visual effect en wederom heeft de regisseur een flinke vinger in de pap. Niet onaardig, maar het is helaas meer van hetzelfde.

>> Design Paradise Falls * * 1/2
Een docu van ruim een kwartier waarin een uitleg wordt gegeven over hoe ze het wegrestaurant Paradise Falls hebben gemaakt/opgebouwd. Grappig is dat er daadwerkelijk toeristen stopten die dachten dat het een restaurant was. Leuk, maar enorm uitgebreid.

>> Designed for action: blueprint of a scene * * *
Eigenlijk een best redelijk docu van zo'n 10 minuten over een scene uit de film. Er wordt heel diepgaand stap voor stap uitgelegd wat men heeft gedaan om de film zo goed als mogelijk in beeld te krijgen. Wel iets te uitgebreid.

>> Trailers
Trailers van 2012, Armored, Zombieland en The Boondock Saints II. Commerciële voetnoot.

BEELD & GELUID
Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Onkyo TX-SR607 i.c.m. Harman Kardon HKTS16BQ.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Legion komt volgens de hoes in 1080p HD (2.40 : 1). De Sony Pictures uitgaven van nieuwe titels zitten vaak goed in elkaar. Zo ook nu weer. In Legion zitten een aantal mooie shots die goed uitpakken in High Definition. De kleuren zijn door de hele film, dat een aantal verschillende omgevingen kent, erg mooi en de aanwezige grain is niet opvallend of zeker niet storend. Al met al een prima beeldkwaliteit. Een 9,5.

Geluid: De hoofdfilm heeft een Engelse, Franse en Spaanse DTS-HD 5.1 geluidstrack. Ook het bijhorende geluid is prima. Alle kanalen worden goed ingezet en bij de verschillende actiescènes (bijvoorbeeld de vechtende engelen) zijn fantastisch. Het zou een prima schijf zijn om aan te zetten in een testomgeving, ware het niet dat de daadwerkelijke film Legion een stuk minder aan te bevelen valt. Een 10.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn o.a. in het Nederlands, Frans en Engels.

CONCLUSIE
Legion pakte ondanks het voorproefje (de trailer) helaas niet zo goed uit als de ambitieuze regisseur Scott Steward had gewild. Eigenlijk is het op de aardige opening na zwaar teleurstellend. Zoals de extra's op de Blu-Ray aangeven komt Stewart uit de visual effects hoek. Dat is te merken. De CGI beelden zijn erg aardig, maar de film an sich erg magertjes.
De Blu-Ray is daarentegen een sterke uitgave, al zijn de extra's iets aan de chaotische en tevens uitgebreide kant. Het beeld en geluid zijn van de bovenste plan. Als de film Legion zelf beter was geweest een must-have. Nu meer iets voor de schrale groep liefhebbers van Stewards regiedebuut dan wel het genre.

FT cijfer
5,2
Beeld
9,5
Geluid
10
Extra's
6,5
Verpakking
6
BD Conclusie
BLAUW*

* Vanaf heden is er geen eindcijfer, maar een BD (Blu-Ray Disk) Conclusie uitgedrukt in de veelzeggende en toepasbare termen LICHTBLAUW / BLAUW / DONKERBLAUW. Bij de beoordeling van de "blauwe" schijf wegen zaken als beeld, geluid en extra's zwaarder dan het FT cijfer en de verpakking.

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Legion is er ook 1 disc Dvd versie verkrijgbaar, o.a. bij je plaatselijke Dvd en BD winkel.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Sony Pictures Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair