FEATURED: The Hobbit (2)

Wat gebeurde er allemaal met de productie voordat deze groen licht kreeg?

Iets meer dan een jaar geleden publiceerden we de eerste featured. Het was een iets langer artikel dat min of meer alle ontwikkelingen van The Hobbit beschreef. De film bevond zich toen nog in een vroeg stadium, want even was er nog sprake van slechts één film. Dat verhaal ging al gauw over in drie films, waarvan de derde een overbrugging moest vormen tussen The Hobbit: Part II en The Fellowship of the Ring, maar uiteindelijk settelde men bij een tweeluik. Over de precieze splitsing werd ook al gauw besloten: de eerste film moet ophouden op het moment dat de relatie tussen Bilbo en de dwergen een significante verandering ondergaat. Lange tijd was het overigens niet eens honderd procent zeker dat de films er zouden komen, maar twee weken geleden maakte men het definitief bekend: de films hadden eindelijk groen licht.

Echter, voordat het zover mocht zijn, moesten er een boel problemen overwonnen worden. Aan de basis van die problemen lagen de enorme geldproblemen van studio MGM, dat de rechten op The Hobbit deels bezit. De enorme schulden van het bedrijf konden niet afgelost worden door tegenvallende winsten en daarnaast mislukten een aantal pogingen om de studio te verkopen. Dat had weer effect op haar films, zoals de James Bond franchise (waarvan deel drieëntwintig ondertussen voor onbekende tijd uitgesteld is) en dus ook op The Hobbit.

Die geldproblemen hadden een zichtbaar effect op een groot deel van de productie. Zo stopte Guillermo del Toro, die twee jaar geleden werd aangesteld als regisseur, besloot Ian McKellen dat hij niet eeuwig ging wachten op de films, vonden de vakbonden dat hun leden niet mee moesten spelen in de films en was het lange tijd in het ongewisse of de films er überhaupt zouden komen.



Na twee jaar zonder zekerheid te hebben dat zijn inspanningen niet voor niets waren, besloot regisseur Guillermo del Toro dat het voor hem geen nut meer had om mee te werken aan de films. ”In light of ongoing delays in the setting of a start date for filming “The Hobbit,” I am faced with the hardest decision of my life. After nearly two years of living, breathing and designing a world as rich as Tolkien’s Middle Earth, I must, with great regret, take leave from helming these wonderful pictures.”

Door zijn vertrek begon direct het speculeren over vervanging. Het zou wellicht Peter Jackson worden, vooral omdat hij deze reactie gaf op Del Toro’s vertrek: “If [directing the films is] what I have to do to protect Warner Bros’ investment, then obviously that’s one angle which I’ll explore…The other studios may not let me out of the contracts.” Hij was de favoriet van de studio’s, maar bleef stug volhouden dat iemand anders de regie op zich zou nemen. Speculatie liep uiteen van David Yates, David Dobkin, Brett Ratner tot Neill Blomkamp. Blomkamp zou daarbij de favoriet van Jackson zijn, met name omdat hij als protegé van Jackson gezien wordt: met diens samenwerking maakte de Zuid-Afrikaanse regisseur namelijk District 9. Uiteindelijk bleek de verwachting dat Jackson de films zou regisseren te kloppen: toen de film groen licht kreeg, werd hij inderdaad aangesteld als regisseur.

Naast regisseursproblemen, was er ook een van de hoofdrolspelers die tegensputterde. Ian McKellen, die in de trilogie de rol van Gandalf op zich had genomen, gaf aan geen zin te hebben om eeuwig te wachten op de verfilming van The Hobbit. ” Well, I’m not under contract and my time is running out, and I’m enjoying working in the theatre. And frankly, I would like to race after doing Waiting For Godot, get on with doing another play, but we’ll have to see. I don’t give the producers the impression that I’m sitting waiting.”



Ondanks die opmerking is men er altijd vanuit gegaan dat hij Gandalf wederom zou vertolken. Waarschijnlijk is dat voornamelijk te wijten aan zijn enthousiasme over de twee prequelfilms. Speculatie over mogelijke acteurs had een heel andere richting, en ging over een van de andere hoofdrollen, namelijk die van Bilbo. Er vielen vrij veel namen, en dat waren de meest uiteenlopende namen. In een vroeg stadium werden Martin Freeman, Daniel Radcliffe, David Tennant, Tom Waits, Tobey Maguire en Matthew Goode genoemd als kandidaten voor de rol, maar een aantal daarvan gaven al snel aan dat ze geen rol zouden hebben in de film. Martin Freeman hoorde daar overigens ook bij: in eerste instantie gaf hij aan geen rol te willen in de film, maar vlak daarna bleek dat hij de eerste keus was voor de rol van Bilbo en uiteindelijk werd duidelijk dat Freeman daadwerkelijk die rol op zich ging nemen.

Een andere acteur werd ook genoemd voor de rol, namelijk Sylvester McCoy. Hij speelde een tijdlang de zevende incarnatie van Dr. Who, maar gaf al snel aan dat hij niet op het witte doek zou verschijnen als Bilbo. In plaats daarvan zou hij een ”wizardly” rol op zich nemen, waarop het gerucht dat hij de rol van Radagast The Brown op zich zou nemen, de ronde deed. Dat gerucht werd door McCoy zelf bevestigd, wat duidelijk maakt dat de White Council een rol zal spelen in de film. Die bestond onder andere uit Galadriel, Elrond, Radagast, Saruman en Gandalf. Aangezien men zoveel mogelijk acteurs uit de trilogie hun rol opnieuw wil laten spelen, is het dus waarschijnlijk dat onder andere Cate Blanchett, Hugo Weaving, Christopher Lee en Ian McKellen terugkomen voor het tweeluik. Omdat Gollum ook in de film voorkomt, kunnen we concluderen dat Andy Serkis ook weer terugkeert.

Toen de film twee weken geleden groen licht kreeg, werd ook een groot aantal van de dwergen uit de film bekend gemaakt. Thorin Oakfield zal gespeeld worden door Richard Armitage, Fili door Rob Kazinsky en Kili door Aidan Turner, Dwalin door Graham McTavish, Oin door John Callen, Stephen Hunter zal Bombur spelen, Dori zal door Mark Hadlow gespeeld worden en Peter Hambleton zal de rol van Gloin op zich nemen. Een redelijk uiteenlopende verzameling acteurs dus.

Tot slot was er nog het grote vakbondsprobleem. Volgens de acteursvakbonden zijn de contracten van The Hobbit niet in overeenkomst met de statuten van de verenigingen. Meewerken aan de productie zou dus ingaan tegen de eigen ideeën zijn, en dus niet wenselijk. Peter Jackson en zijn vrouw Fran Walsh reageerden hier vlug op, en kwaad. De vakbonden zouden onzin vertellen, en al snel gaf men toe. Echter daarmee waren de problemen niet opgelost, aangezien de actie van de vakbonden de studiobonzen nogal tegen de borst stootte. Het kwam zelfs zover dat de studiobonzen naar Nieuw-Zeeland afreisden om te kijken of ze de films wel daar lieten maken: de vakbonden zouden namelijk zomaar opnieuw kunnen besluiten tot een staking. Peter Jackson was ervan overtuigd dat de films nu niet meer in Nieuw-Zeeland opgenomen zou worden, en bracht zelfs een persbericht uit waarin hij de vakbonden van koppigheid betichtte. Hun actie zou er zelfs voor zorgen dat Nieuw-Zeeland zo’n anderhalf miljard dollar aan inkomsten mis zou lopen. Gelukkig voor Jackson werd ook dit probleem overkomen: de films worden gewoon in zijn thuisland opgenomen.



Ook bleek dat beide films in 3D opgenomen zullen worden. Dit gaat geheel tegen de eerdere uitspraken van Jackson en Del Toro in. Beiden gaven namelijk regelmatig aan dat de films niet in 3D zouden komen. In het beginstadium zei Jackson het volgende: ”Guillermo wil de films ouderwets opnemen op 35mm om de continuïteit met de originele trilogie te verzekeren. Dat bevalt me.” Dat werd nog enkele keren bevestigd, onder andere toen Del Toro aangaf dat het scenario niet eens op 3D geschreven was. Uit het persbericht, waarin werd aangekondigd dat de studio’s eindelijk besloten hadden de films groen licht te geven, stond ook dat ze in 3D uitgebracht zouden worden. De films zouden gelukkig wel direct in 3D worden opgenomen, in plaats van in 2D, om ze later in drie dimensies om te zetten.

Ondanks de roerige geschiedenis komen de films er dus gewoon. De productiefase van de twee films zal, onder leiding van Peter Jackson, ongeveer veertien maanden in beslag nemen en in totaal zo’n half miljard dollar kosten. De films worden verder in twee jaar tijd uitgebracht: volgens de planning kunnen we de eerste film in december 2012 in de bioscopen verwachten, en de tweede in december 2013.



NieuwsFilm

meest populair