Blu-Ray Review: Piranha 3D

Het meest bloederige lcd-aquarium in High Definition.


Regie: Alexandre Aja | Cast: Steven R. McQueen (Jake Forester), Elisabeth Shue (Julie Forester), Jerry O'Connell (Derrick Jones), Ving Rhames (Deputy Fallon) e.a.| Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 2 augustus 2010 | Retail release: 6 januari 2010 | Beeld: 1080p HD 16 : 9 (2.35) | Geluid:: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8716777931486 | FilmTotaal Recensie

Afgelopen zomer verscheen de remake Piranha 3D op het witte doek. Met weinig aansprekende acteurs (misschien op Ving Rhames na) en een zeer dun verhaal kregen we precies wat we konden verwachten: mooie rondborstige vrouwen (bv. bikini-babe Kelly Brook & pornoster Riley Steele), magere special effects, een flinke dosis gore (met de nadruk op de aanval tijdens het studentenfeest) en een einde dat net aan genoeg is voor een waarschijnlijk matig vervolg. De film van Alexandre Aja, ook bekend van films als The Hills Have Eyes (2006) en Mirrors (2008), werd door de critici met open armen ontvangen. Ondanks dat de opbrengsten aan de bioscoopkassa redelijk waren, was de publieke waardering een stuk minder. O.a. de 3D kreeg er flink van langs. Dit kon ook niet anders, aangezien ook deze film werd geconverteerd naar 3D. Piranha 3D is sinds begin deze maand op een 2D/Real 3D Blu-Ray verkrijgbaar.

SYNOPSIS
In Piranha 3D zorgt een lichte aardbeving ervoor dat de bodem van een meer openbreekt, waardoor er plots honderden prehistorische piranha's vrijkomen. Uitgerekend aan dit meer vinden er juist wilde bikini feestjes plaats vanwege de jaarlijkse `spring break'. De piranha's veroorzaken een bloedbad onder de feestgangers. Een groepje jongeren probeert onder leiding van sherrif Julie Forester (Shue) de bijtgrage vissen een halt toe te roepen.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Piranha 3D of klik door naar de HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Piranha 3D een zeer hoge 75%. De IMDb noteert flink wat lager met een 6,2 (bij ruim 17 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een magere 5,5. Onze recensent Fabian Melchers geeft 3,5 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
De reactie van FT bezoeker Angelater: ...Bloederige gore die een 10 van de 10 krijgt, veel nudity dat hoogst waarschijnlijk goed zit bij het jongere volk en een stel maffe grappen tussendoor. Daarbovenop (uiteraard in een horrorfilm) veel - goedkope - schrikeffecten en spannende horror muziek. Het maakt Piranha 3-D toch wel een leuke film om - in de bios of in de avond - naar te kijken....
Het productiebudget van Piranha 3D bedroeg circa $24 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de film ruim $10 miljoen en eindigde op $25 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een mooie $80 miljoen. In Nederland leverde de 3D horrorfilm net aan een miljoen in dollars op.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Piranha 3D. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een fraaie Lenticular 3D hologram sleeve. De vormgeving is gebaseerd op een eerdere poster van de film. Een 8. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: Trailer

De Blu-Ray van Piranha 3D bevat - op een trailer na - géén extra's. Erg jammer, aangezien er genoeg aanleiding is om juist dieper op de film in te gaan. Op buitenlandse uitgaven zijn extra's als Deleted Scenes, een behind the scenes docu en audiocommentaar terug te vinden. Ook wordt de film meegeleverd in Anaglyph 3D meegeleverd. Géén cijfer...

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ

Het begint vrij saai te worden, maar wederom zit het goed in elkaar. Uitgever A-Film levert een prima disc af met een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Net als in de bioscoop zijn de special effects (voornamelijk de Piranha's) duidelijk te zien. Dit heeft echter eerder te maken met het beperkte productiebudget, dan de prima HD transfer. Met veel plezier had ik wat gezegd over de 3D versie. Helaas is bovengenoemde set niet afgestemd op het afspelen van 3D. Misschien in de toekomst... Voelt een sponsor zich geroepen?

CONCLUSIE
Ondanks het lage cijfer op FilmTotaal is Piranha 3D lang zo slecht nog niet voor het genre. De verhaallijn is inderdaad bedroevend, maar de gore is om van te "smullen" (als je ervan houdt) en de gehele film weet prima te vermaken. De eindscène van de film doet zelfs een beetje naar meer verlangen. Piranha 3DD is dan ook in aantocht en staat gepland voor augustus dit jaar.
De Blu-Ray levert een prima beeld en geluid. Hierbij valt alleen op te merken dat de special effects overduidelijk zichtbaar zijn. Er zijn helaas geen extra's op de schijf te vinden. Dit is uiteraard een grote teleurstelling. Dat er geen woord gezegd kan worden over de 3D thuisversie van Piranha 3D is dat ook. De investering is toch net even te fors...

FT cijfer
5,5
Beeld
9
Geluid
10
Extra's
-
Verpakking
8
Conclusie
BLAUW

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Piranha 3D is er een 2 disc Dvd versie verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD Shop. Met dank aan de uitgever A-Film voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair