AFI maakt toptien beste films van 2002 bekend

Het American Film Institute (AFI) heeft Martin Scorsese's 'Gangs of New York' en 'The Lord of the Rings: The Two Towers' van Peter Jackson verkozen als twee van de tien beste films van 2002. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt.

De toptien bevat een aantal films die nog niet in première zijn gegaan, waaronder de donkere komedie 'About Schmidt' met in de hoofdrol Jack Nicholson, en 'The Hours' met Meryl Streep, Julianne Moore en Nicole Kidman.

De AFI kende ook een onderscheiding toe aan Hugh Grants komedie 'About a Boy' en de filmmusical 'Chicago' waarin Renee Zellweger, Catherine Zeta-Jones en Richard Gere een rol spelen. 'Adaptation', 'Antwone Fisher', 'The Quiet American' en 'Frida' maken het lijstje af.

Alfabetische volgorde

Het filminstituut onthield zich dit jaar voor het eerst van een rangorde en publiceerde de lijst in alfabetische volgorde. Vorig jaar werd 'The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring' uitgeroepen tot film van het jaar.

Het in Los Angeles gevestigde AFI is een gerenommeerd filminstituut in de Verenigde Staten. Een deel van de medewerkers is ook lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die jaarlijks de Oscars toekent. De AFI-toptien is gewoonlijk een indicator voor de Oscar-nominaties.



NieuwsFilm

meest populair