Blu-Ray Review: The American

Alle ogen gericht op Anton Corbijns visueel zeer sterke misdaaddrama met George Clooney.


Regie: Anton Corbijn | Cast: George Clooney (Jack), Paolo Bonacelli (Father Benedetto), Thekla Reuten (Mathilde), Violante Placido (Clara) e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 16 september 2010 | Retail release: 11 januari 2010 | Beeld: 1080p HD 16 : 9 (2.35 : 1) | Geluid:: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8713053816000 | FilmTotaal Recensie

Anton Corbijn is bij de meeste mensen waarschijnlijk bekend van de prachtige foto's die hij maakte van o.a. David Bowie, Miles Davis, Björk, Robert de Niro en Clint Eastwood of van de door hem ontworpen platenhoezen voor bijvoorbeeld U2, Metallica, Depeche Mode, Coldplay en Johnny Cash. De 56-jarige Nederlander heeft echter nog meer in zijn mars. Naast dat hij een aantal fraaie videoclips maakte, werd hij ook als filmregisseur bejubeld. Met zijn eerste film Control uit 2006 won hij namelijk een aantal prestigieuze internationale filmprijzen, ook tijdens het Cannes Film Festival. Voor zijn tweede speelfilm had hij met George Clooney de beschikking over één van Hollywoods grootste namen. Het eindresultaat, dat de goed gekozen titel The American meekreeg, werd iets minder goed ontvangen dan zijn eerste film. Waarschijnlijk met dank aan de aanwezigheid van Clooney stond het misdaaddrama wel één week op de eerste plaats in de Noord-Amerikaanse Box Office. Het doorbreken van de grens van $100 miljoen leek daarmee zelfs in zicht te komen, maar The American moest het uiteindelijk doen met een nog steeds zeer knappe $65,5 miljoen. En hiermee lijkt Corbijn ook zijn naam als regisseur gevestigd te hebben bij het grote publiek. Sinds kort is de Blu-Ray van The American beschikbaar.

SYNOPSIS
In The American is Jack (Clooney) een specialistische wapenmaker en huurmoordenaar. Wanneer een klus in Zweden slechter afloopt dan verwacht, laat hij zijn contact Pavel weten dat zijn volgende opdracht zijn laatste moet worden. Ondergedoken in een klein Italiaans bergdorp, sluit Jack vriendschap met een priester (Bonacelli) en ontmoet hij de mooie prostituee Clara (Placido). Zijn laatste opdracht komt er in de vorm van Mathilde (Reuten), een collega die hem vraagt een speciaal geweer te maken. Jack gaat aan het werk, maar beïnvloed door zijn nieuwe vriendschappen, ziet hij voor het eerst een uitweg uit zijn eenzame bestaan. Om zijn nieuwe leven te beginnen, zal hij eerst moeten afrekenen met de demonen uit zijn verleden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van The American of klik door naar de HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The American een redelijke 65%. De IMDb noteert een 6,6 (bij ruim 20 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 6,4. Onze recensent Thomas Hermssen geeft 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
De reactie van FT bezoeker William34: ...Mag erg graag kijken naar een film als deze, mooi beelden.. lekker slenteren door een regenachtig straatje in een dorp aan een berg in Italië. Niet teveel tekst, alleen puur wat nodig is en je verbeelding laten spreken...
Het productiebudget van The American bedroeg circa $20 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de Corbijns film ruim $13 miljoen en eindigde op $36,6 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een mooie $65,5 miljoen. In Nederland leverde het misdaaddrama met op $1,5 miljoen verhoudingsgewijs wat meer op.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray uitgave van The American. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een fraaie matte sleeve. De vormgeving is gebaseerd op een filmposter. Een 8. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: Making Of | Audiocommentaar door Anton Corbijn | Deleted Scenes | Trailers
Disc 2: Michael Clayton

De Blu-Ray van The American bevat een beperkt aantal extra's, die helaas niet zijn ondertiteld, met een totale speelduur van zo'n 20 minuten. De fraaie audiotrack met commentaar van onze landgenoot Corbijn is gedetailleerd en is een must voor zijn fans / de liefhebbers van de film. De Making Of, ook met beelden van achter de schermen, duurt met 11 minuten helaas wat kort, maar gelukkig komen de belangrijkste mensen aan het woord. Bij de Deleted Scenes zien we vijf scenes die de film niet hebben gehaald. Ze worden niet begeleid door bijvoorbeeld de regisseur en voegen echter weinig toe aan de film. Je kunt ze daarom ook gemakkelijk skippen. Het meeleveren van Michael Clayton als "gratis" film is uiteraard bijzonder aardig van distributeurs Video/Film Express en DFW, maar voegt weinig toe aan de hoofdfilm zelf. Dit was anders geweest als bijvoorbeeld Corbijns Control was meegeleverd. De extra's krijgen een 6.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ

De visuele uitspatting van Corbijn verdient uiteraard de beste beeldkwaliteit. Bij deze Blu-Ray uitgave is dat prima in orde. Het beeld is scherp, praktisch vrij van storende / onbedoelde grain en de prachtige shots van de cast en omgeving pakken fraai uit. De liefhebber van de film is dan ook aan te raden deze film in High Definition te bekijken. Het geluid laat een niet veel andere indruk achter. Dit is uiteraard niet de film die garant staat voor een geluidsspektakel, maar is vooral gericht op dialoog en "stilte" met kleine omgevingsgeluiden. De verschillende kanalen worden zo nu en dan echter goed gebruikt en maken het visuele hoorbaar. Zowel het beeld als het geluid verdient een 10.

CONCLUSIE
Met The American leverde Anton Corbijn een visueel prachtige film af, die menigeen zal boeien. Aangezien het tempo er niet bepaald in zit, valt het niet te ontkennen dat de kijker de aandacht er goed bij moet houden. De vraag is nu op welke film Corbijn zich gaat storten. De Nederlander heeft namelijk aangegeven dat hij na Control en The American nog één film wil regisseren.
Deze Blu-Ray uitgave is bij uitstek een must voor de liefhebber van het visuele geheel dat Corbijn voorschotelt. De beeldkwaliteit is indrukwekkend en aan te raden boven de Dvd uitgave. De extra's zijn mager, maar de Corbijn fan mag erg tevreden zijn met het audiocommentaar. De extra meegeleverde film Michael Clayton is leuk. Een kopie van Control was echter een stuk wenselijker geweest.

FT cijfer
6,4
Beeld
10
Geluid
10
Extra's
6
Verpakking
8
Conclusie
BLAUW

De eindbeoordeling van de Blu-Ray wordt uitgedrukt in de toepasbare termen LICHTBLAUW / BLAUW / DONKERBLAUW.

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van The American is er een single disc Dvd versie verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD Shop. Met dank aan de uitgever Video/Film Express voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair