Nieuwe Nederlandse oorlogsfilm op komst

Het bombardement van Rotterdam, in beeld gebracht door Ate de Jong.

In oktober vorig jaar berichtten we nog dat Mike van Diem een nieuwe Nederlandse oorlogsfilm zou regisseren. Dat blijkt niet te kloppen. In plaats van Mike van Diem zal de film, Het Bombardement getiteld, geregisseerd worden door Ate de Jong.

Het moet een grote Nederlandse productie worden over het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het gevoel heerste dat Nederland, aangezien het zich neutraal opstelde, buiten schot zou blijven, maar op 10 mei 1940 vielen de Duitsers binnen en een paar dagen later, op 14 mei, werd Rotterdam gebombardeerd. Dit bombardement was zo hevig dat het leger niet anders kon dan zich overgeven.

De afgelopen twintig jaar regisseerde De Jong en stuk of tien films in het buitenland. Het Bombardement wordt dan ook zijn eerste Nederlandse speelfilm sinds zijn vertrek naar Hollywood. ”Het Bombardement is zo’n bijzonder verhaal, daar kan geen Hollywoodfilm tegenop. Het heeft historische diepgang plus een diep menselijk drama. Ik ben enorm vereerd dat ik Het Bombardement mag regisseren,” aldus De Jong.

Een belangrijk detail dat wordt genoemd is dat het bombardement in de film net zo lang moet duren als op 14 mei het geval was: een kwartier. Daarnaast blijkt de film een onmogelijke liefde te volgen. De jonge Eva komt naar Rotterdam om te trouwen. Met dat huwelijk kan ze haar familie redden, maar als de Duitsers het land binnenvallen, verandert alles. Ze ontmoet de Rotterdammer Vincent, een bokser, die haar tijdens de inval redt. Haar toekomstige echtgenoot Dirk zorgt dat het huwelijk op 14 mei gewoon doorgaat, maar nauwelijks hebben ze elkaar het ja-woord gegeven of de eerste bommen vallen. Hierop spoedt Vincent zich naar het centrum van de stad om Eva uit het bombardement te redden. Of dat lukt is natuurlijk maar de vraag.

De film moet in de loop van 2013 in de bioscopen gaan draaien.



NieuwsFilm

meest populair