Fraai boek - Films Maken

Het boek met daarin alles over het maken van een eigen film!

[/url]
Al jarenlang geldt het boek Films Maken als hét handboek voor menig beginnend filmmaker. Ook ondergetekende kocht het boek enkele jaren geleden – vanzelfsprekend met de wens die elk redactielid op FilmTotaal koestert – met de ambitie filmmaker te worden. Uiteindelijk is daar niets van terecht gekomen, maar dat neemt niet weg dat het fraaie boek Films Maken dé basis vormde bij de totstandkoming van een aantal korte films.

De auteur Roemer Lievaart rondde een opleiding af aan de Filmacademie en gaf vervolgens jarenlang diverse filmcursussen op het Cultuurcentrum van de universiteit. Tegenwoordig werkt hij als regisseur, scenarioschrijver en acteur. Zijn ervaring blijkt ook uit het boek, waarvan de vorig jaar verschenen achtste herziene druk het recensie-exemplaar vormt. Films Maken behandelt min of meer alle onderwerpen allemaal verbonden zijn met het maken van films. Van cameratechnieken tot het belang van geluid en licht (en hoe daar effectief gebruik van te maken) tot zaken als het schrijven van een scenario en hoe een film te regisseren. De hoofdstukken in Films Maken zijn kort en bondig en dit lijkt het motto te zijn geweest bij het schrijven van het boek. Dit neemt niet weg dat er tal van nuttige – en grappige – voorbeelden in het boek staan.

[url=http://cdn.filmtotaal.nl/images/newscontent/7c1124e.jpg]


Proef op de som: we bekijken het hoofdstuk over geluid. Na een korte inleiding gaat Lievaart in op het belang van geluid – zoals het scheppen van een bepaalde sfeer – om vervolgens in te gaan op de soorten geluid die men bij het filmproductieproces onderscheidt. Hierna behandelt hij onder andere welke apparatuur allemaal te gebruiken zijn bij het maken van geluidsopnames en welke problemen bij die opnames veelal voorkomen. Aan het einde van het hoofdstuk staat nog een één pagina tellende samenvatting van het geheel.

Ook geeft Lievaart aan het einde van het boek enkele tips voor beginnende filmmakers, vooral op het gebied van apparatuur en opnamemethoden. Al met al maken die factoren, gecombineerd met een grote hoeveelheid vaktermen (die elk op hun beurt weer uitgelegd worden) het boek een aanrader voor iedereen die ambieert een eigen film te maken – of wellicht ooit filmregisseur te worden. Films maken is voor circa 24 euro verkrijgbaar bij de betere boekhandel. Met dank aan Roemer Lievaart voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair