Blu-Ray Review: Due Date

Lachwekkend tussendoortje van Todd Phillips (The Hangover I & II).

Regie: Todd Phillips | Cast: Robert Downey Jr. (Peter Highman), Zack Galifianakis (Ethan Tremblay), Michelle Monaghan (Sarah Highman), Juliette Lewis (Heidi), Jamie Foxx (Darryl), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 4 november 2010 | Retail release: 16 maart 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.4 : 1) | Geluid:: Engels DTS-HD MA 5.1 Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Thais DD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Chinees, Fins, Thais, Zweeds, Noors, Koreaans, Cantonees | EAN: 5051888071946 | FilmTotaal recensie

Met films als Road Trip (2000), Old School (2003) en Starsky & Hutch (2004) op zijn CV maakte Todd Phillips reeds enkele redelijk ontvangen komedies die ook goed presteerden aan de internationale box office. In 2009 was The Hangover echter een ongekend succes met wereldwijde opbrengst van zo'n $470 miljoen en betekende het de definitieve doorbraak voor de regisseur. Uiteraard wordt aankomende zomer het trucje herhaald met een tweede deel. Phillips maakte tussendoor de komedie Due Date met daarin hoofdrollen voor Hollywoodster Robert Downey Jr. en de komiek Zach Galifianakis, die in The Hangover films te zien is als de onnavolgbare en wereldvreemde Alan Garner. Ook in Due Date weet Galifianakis, ook bekend van het briljante "Between Two Ferns", een vergelijkbaar en wederom bizar personage neer te zetten. Maar ondanks de aanwezigheid van Downey Jr. en een vergelijkbare opzet presteerde Due Date niet helemaal hetzelfde en werd het een stuk minder enthousiast ontvangen dan The Hangover. Het is echter een prima tussendoortje en sinds kort vind je de komedie in het Blu-Ray schap.

SYNOPSIS
In Due Date is Peter Highman (Downey Jr.) vader in spé en hij kan niet wachten tot hij over vijf dagen zijn eerste zoon of dochter kan vasthouden. Hij moet zich haasten om zijn vlucht naar Los Angeles te halen en op tijd te zijn voor de geboorte. Maar als Peter acteur Ethan Tremblay (Galifianakis) tegen het lijf loopt, gooien zijn goede bedoelingen roet in het eten. Hij is gedwongen met Ethan mee te rijden, dwars door het land. Een roadtrip waarbij veel verloren gaat: een aantal auto's, vele vriendschappen en uiteindelijk Peters geduld.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Due Date of klik door naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Due Date een magere 40%. De IMDb noteert een veel betere 6,7 (bij ruim 36 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk ook een 6,7. Naar aanleiding van zijn recensie geeft FT recensent Arman Avsaroglu 3,5 ster aan de komedie.
De reactie van FT bezoeker Planethugo: ...vond het echt een leuke komedie, iets minder dan The Hangover maar wat absurde situaties betreft zit het ook hier weer goed. Geweldige combi.
Het productiebudget van Due Date bedroeg circa $65 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de Todd Phillips' zesde bioscoopfilm ruim $32 miljoen en eindigde op bijna $101 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op ruim $212 miljoen. In Nederland werd een schappelijke $2,1 miljoen verdiend.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Due Date. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving is overeenkomstig met een eerdere poster. Een 6. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: Bloopers | Deleted Scenes | Too Many Questions | Action Mash-up | The Complete 'Two and a Half Men' Scene
De Blu-Ray van Due Date bevat naast BD-Live toegang een aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van ruim een kwartier. Met de aankondiging van vijf extra's lijkt er voldoende op de schijf te staan, maar helaas komt het bedrogen uit. De bloopers zijn eigenlijk het leukst en dat is toch een flinke domper om te moeten constateren. De Deleted Scenes voegen weinig toe en de rest is ook vrij nutteloos. Erg jammer, maar de vraag is of we bij een dergelijke film diepgaande extra's moeten verwachten. Een 4.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Prima beeld, prima geluid. Er zijn vele omgevingen in de hoofdfilm te zien en in alle situaties zien de kleuren er zeer goed uit. Scherpte en detail zijn ook zoals we ze mogen verwachten van een moderne uitgave. Het geluid sluit hier prima op aan. Tijdens de beperkte actiescènes komt het surround geluid wat meer opzetten. Het beeld krijgt een 9, geluid een 8,5.

CONCLUSIE
Due Date is een prima komedie en fans van Galifianakis hebben het vast en zeker prima naar hun zin. De rol van Downey Jr. mag overigens niet over het hoofd gezien worden, aangezien ook hij een prima prestatie levert in een komedie. Het afwachten is nu of regisseur Phillips (en ook Galifianakis) de liefhebbers van het eerste The Hangover deel een waardige opvolger brengt. The Hangover II draait vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscoop.
De Blu-Ray uitgave van de komedie is een vrij basic. Beeld en geluid zijn zoals we mogen verwachten, maar de extra's zijn mager en voor de meeste kijkers weinig boeiend. Waarschijnlijk alleen voor mensen die rijkelijk hebben kunnen lachen om de hoofdfilm.

FT cijfer
6,7
Beeld
9
Geluid
8,5
Extra's
4
Verpakking
6
Conclusie
BLAUW

De eindbeoordeling van BD (Blu-Ray Disk) wordt uitgedrukt in de toepasbare termen LICHTBLAUW / BLAUW / DONKERBLAUW.

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Due Date is er een 1 disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair