Einde 3D-hype in zicht?

Pirates of the Caribbean had in de Verenigde Staten zo'n lage opbrengst in de 3D bioscopen dat er een discussie op gang is gekomen.


Afgelopen weekend ging Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides in premiere en hoewel de wereldwijde opbrengst met 346 miljoen dollar uitstekend te noemen was, viel de opbrengst aan de Amerikaanse kassa's met een kleine 90 miljoen dollar tegen, zeker in vergelijking met de eerdere twee delen die veel meer dan 100 miljoen opbrachten in het eerste weekend. En die hadden dan ook nog eens niet het voordeel van de duurdere 3D-kaartjes.

Het interessante is nu dat vooral het 3D-aandeel in de opbrengst van de film in de VS tegenviel. Mensen hebben daar nog wel de keus tussen 2D en 3D bioscopen, iets dat in Nederland bijna onmogelijk aan het worden is (zeker in de grote steden), en het lijkt erop dat de bioscoopbezoeker bewust heeft gekozen om de extra dimensie links te laten liggen.

Het is nog de vraag of deze ontwikkeling zich doorzet, iets waar ook de experts over twijfelen. Het zou kunnen zijn dat mensen na drie Pirates films in 2D helemaal geen behoefte hadden aan een 3D film, maar dit zou ook kunnen betekenen dat mensen zo langzamerhand de buik vol hebben van de 3D-technologie. Waarschijnlijk weten we meer na de premiere van de nieuwste Harry Potter film, de eerste in de Harry Potter reeks die volledig in 3D te zien zal zijn.

NieuwsFilm

meest populair