Blu-ray

Blu-Ray Review: Loft

De Nederlandse remake van de Belgische kaskraker waarvan binnenkort ook een Amerikaanse remake verschijnt.

door Bram de Groot op 30.05.2011 om 10:38 in Blu-ray


Regie: Antoinette Beumer | Cast: Barry Atsma (Matthias), Anna Drijver (Ann Marai), Fedja van Huêt (Bart), Jeroen van Koningsbrugge (Willem), Gijs Naber (Rob), Chico Kenzari (Tom), Kim van Kooten (Nathalie), e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 16 december 2010 | Retail release: 11 mei 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid:: Nederlands DTS-HD 5.1 | Ondertitels:Engels, Nederlands voor slechthorenden| EAN: 5051888075975 | FilmTotaal recensie

Remakes en reboots zijn aan de orde van de dag in Hollywood en nu lijkt ook de Nederlandse filmindustrie in deze voortschrijdende hype mee te gaan. Met de Nederlandse versie van de Belgische thriller Loft heeft regisseur Antoinette Beumer (De Gelukkige Huisvrouw, 2010) echter wel een prima film afgeleverd, al wordt het origineel van Erik Van Looy niet overtroffen. De gelijknamige thriller was eind 2010 een redelijk doeltreffend in de Nederlandse bioscopen. De successen uit de lage landen is Hollywood uiteraard niet ontgaan. Binnen afzienbare tijd kunnen we een Amerikaanse remake verwachten, met hoofdrollen voor o.a. Patrick Wilson, James Marsden en Isabel Lucas. Eerder deze maand verscheen de Nederlandse Loft versie op Blu-Ray.

SYNOPSIS
In Loft draait het om vijf getrouwde mannen die in het geheim een loft delen voor hun buitenechtelijke avontuurtjes. Dat gaat goed, totdat ze op een ochtend het lijk van een jonge vrouw aantreffen. Geen van de mannen kent haar of weet waar ze vandaan komt. Terwijl ze uit proberen te zoeken wat er is gebeurd, blijkt dat de vijf elkaar echter minder goed kennen dan ze aanvankelijk dachten. Wantrouwen en verraad nemen hand over hand toe.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Loft:WAARDERING & BOX OFFICE
De IMDb noteert een 7,4 (bij bijna 4 duizend stemmen) voor Loft (2008) en een 7,1 (bij ruim 500 stemmen) voor Loft (2010). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 6,7 aan de Nederlandse versie en een 8,2 aan het Belgische origineel. Naar aanleiding van zijn recensie geeft FT recensent Frank Stol 4 sterren aan de 2010 versie. De 2008 is niet op FT gerencenceerd.
De reactie van FT bezoeker SunChaser: Waardeloze remake. Origineel was gewoon goed. Dit is bagger. Acteurs, dialogen, acteren. Waarop FT bezoeker Releases reageert: Al zou de Nederlandse film het origineel zijn, kijk je er dan nog steeds zo tegen aan? Ik heb het idee dat je deze Nederlandse versie alleen afkraakt vanwege de "remake".
Het productiebudget van Loft is onbekend. In het eerste weekend in de vaderlandse bioscopen verdiende Antoinette Beumers twee bioscoopfilm ruim $250.000 en eindigde op ruim $3,5 miljoen. Het origineel leverde in België ruim $7 miljoen op.
 
DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Loft. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase met een kartonnen sleeve eromheen. De vormgeving is vrij basic, maar wel erg netjes. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).
 


DE EXTRA'S
Disc 1: Trailer | Videoclip Titelsong | Making of | RTL Special
De Blu-Ray van Loft bevat een beperkt aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van een klein uur. De "Making of" is de enige geslaagde extra op de schijf. In ruim twintig minuten wordt er ingegaan op het maken van de film, met o.a. interviews en de look en feel van de remake. Ook wordt er ingegaan op het ongeluk dat regisseur Antoinette Beumer en een cameraman. Het geheel wordt herhaald in de veel magerdere RTL Special. Een beetje meer aandacht voor het recente origineel wordt gemist. Net aan voldoende.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Er wordt een zeer nette transfer afgeleverd. Het beeld ziet er soms bovengemiddeld uit, zeker omdat tijdens de donkere beelden alles duidelijk zichtbaar blijft. Ook de geluidskwaliteit gaat prima mee in deze kwaliteit. Dialoog is duidelijk te horen en tijdens de wat heftigere scenes zijn de surround speakers ook voldoende aanwezig. Het komt allemaal redelijk volwassen over.

CONCLUSIE
Er worden door veel mensen vraagtekens gezet bij deze Nederlandse remake, aangezien het Nederlandstalige Belgische origineel uit 2008 stamt. Desondanks is het goed ontvangen en leverde het een aanzienlijk bedrag op aan de Nederlandse bioscoopkassa. De bal ligt nu bij de Amerikanen om een waardige tweede remake af te leveren.
De Blu-Ray van Loft is een vrij basic. Beeld en geluid zijn prima, maar de extra's zijn wat magertjes. Desondanks een mooie schijf voor de liefhebber van een goede thriller van eigen bodem.


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Loft is er een 1 disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.
 
Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Vreemd dat je deze film in beglië nergens kunt kopen meestal komen ook hier alle nederlandse films uit...

nieuwslaatste nieuws

meest populair