Blu-Ray Review: Biutiful

Het werkelijk prachtige drama van de regisseur van 21 Grams en Babel.


Regie: Alejandro González Iñárittu | Cast: Javier Bardem (Uxbal), Maricel Álvarez (Marambra), Hanaa Bouchaib (Ana), Guillermo Estrella (Mateo), e.a. | Speelduur: 138 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 3 februari 2011 | Retail release: 9 juni 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Spaans DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8716777935323 | FilmTotaal recensie

Met Amores perros (2000), 21 Grams (2003) en Babel (2006) kregen we van regisseur Alejandro González Iñárittu al drie prachtige films voorgeschoteld. Met het net zo prachtige Biutiful week de Mexicaanse regisseur af van de eerdere succesformule waarbij hij meerdere verhaallijnen naar elkaar toe liet groeien. In Biutiful volgen we daarom "slechts" één hoofdpersonage, voortreffelijk gespeeld door Javier Bardem, o.a. bekend van No Country for Old Men (2007). Ondanks Oscarnominaties voor Beste Buitenlandse film en Beste Hoofdrolspeler kreeg het Spaanstalige drama, dat zich veelal afspeelt in de duistere kant van het mooie Barcelona, opvallend genoeg een magere waardering op Rotten Tomatoes en kon het forse productiebudget van $30 tot $40 miljoen niet terugverdiend worden aan de wereldwijde bioscoopkassa. In de thuisbioscoop zal de film het hoogstwaarschijnlijk goed doen, aangezien de film is niet alleen ontroerd, maar ook visueel indruk maakt. Sinds begin deze maand is Biutiful in High Definition beschikbaar.

SYNOPSIS
In Biutiful krijgt Uxbal (Bardem), een tobbende bemiddelaar in mensenhandel, te horen dat hij een ernstige vorm van kanker heeft en binnenkort zal sterven. Hij probeert te stoppen met de criminele praktijken waar hij zich altijd mee bezig heeft gehouden en wil hij zijn leven op orde krijgen. Uxbal beseft dat hij ondanks alles datgene waar hij waarde aan hecht niet wil verliezen, namelijk de liefde. Liefde voor zichzelf, voor zijn kinderen, voor zijn vrouw, voor zijn broer. Al maken de omstandigheden hem dat nogal moeilijk.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Biutiful of klik verder naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Biutiful een opvallend lage 64%. De IMDb noteert hoger met een 7,5 (bij ruim 10 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal zijn een stuk enthousiaster en geven gezamenlijk een 8,1. Naar aanleiding van zijn recensie geeft FT recensent Arman Avsaroglu de volle 5 sterren aan het Spaanse drama.
Het productiebudget van Biutiful bedroeg circa $30 tot $40 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Alejandro González Iñárritu's vierde speelfilm ruim $450.000, tijdens een beperkte release, en eindigde op ruim $5 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op bijna $25 miljoen, waarvan de hoogste scores werden behaald in landen als Spanje ($4,6 miljoen), Mexico ($2,8 miljoen) en Frankrijk ($2,2 miljoen). In Nederland werd er zo'n $800.000 opgehaald.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Biutiful. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een bijpassende sleeve. De vrij simpele vormgeving is overeenkomstig met eerdere filmposters, zoals die hier hier te zien zijn. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: Behind Biutiful: Director's Flip notes | Interviews met Cast & Crew | Biutiful crew | Trailer
De Blu-Ray van Biutiful bevat een aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van zo'n 40 minuten. Eigenlijk is alleen "Behind Biutiful: Director's Flip notes" een opvallende extra en dan met name omdat het eens wat anders is dan de doorsnee extra's. Regisseur Iñárittu neemt ons mee naar de set en vertelt ons zijn gedachten. Verder zien we enkele korte, weinig schokkende interviews met Javier Bardem, Maricel Álvarez en Eduard Fernandez.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De film op de Blu-Ray schijf bevat een opvallende laag grain. Mogelijk kan dit de kijker als storend ervaren, al kan regisseur Iñárittu het uiteraard bedoeld hebben om de film een realistische grauwe toon mee te geven. Als dit zo is, dan valt dit helaas teveel op in High Definition en had er zeker wat aan gedaan moeten worden tijdens de transfer bij deze Blu-Ray uitgave. Wat de grootste fan van de film zal opvallen, is dat er bij de retail-uitgave géén rekening is gehouden dat de bioscoopversie van de film bedoeld overgaat van 1.85 : 1 naar het bredere 2.35 : 1 beeldformaat om Uxbals veranderende blik op het leven te illustreren. Ondanks dat dit toch erg jammer is, zal het de onwetende kijker niet opvallen. De geluidskwaliteit is prima en is het drama veelal op dialoog gericht. De muzikale ondersteuning is heerlijk.

CONCLUSIE
Biutiful is werkelijk een prachtige film om te kijken. Bardem zet een meeslepende rol neer en de film grijpt je steeds meer naargelang het verhaal zich uitvouwt. Het is jammer dat het uiteindelijk naast beide Oscarbeeldjes greep, aangezien dit de kroon had moeten zijn op het moderne meesterwerk. De ogen zijn nu gericht op de eerstvolgende - nog onbekende - film van regisseur Iñárittu.
De Blu-Ray van Biutiful is helaas een lichte tegenvaller. Dit komt met name vanwege de opvallende laag grain. Ondanks dat dit bedoeld kan zijn, werkt het soms storend. Daarbij komt ook dat er bij de uitgave geen rekening is gehouden met de opzettelijk aangepaste beeldverhouding halverwege. Dit is echter iets dat je moet weten en zal het het kijkgenot van de onwetende kijker niet veel verstoren. De extra's zijn beperkt, maar aardig om even door te lopen na het zien van de hoofdfilm. Al met al een aankoop voor de mensen die nog eens volop van willen genieten van Biutiful.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Biutiful is er een 1 disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever AFilm voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair