Blu-Ray Review: The Fighter

Christian Bale laat wederom zien dat hij méér is dan een gespierde superheld.

Bram de Groot 4 augustus 2011 11:15 in Blu-ray


Regie: David O. Russell | Cast: Mark Wahlberg (Mickey Ward), Christian Bale (Dicky Eklund), Amy Adams (Charlene Fleming), Melissa Leo (Alice Ward), e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 24 maart 2011 | Retail release: 21 juli 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8716777934555 | FilmTotaal Recensie

Christian Bale is bij het grote publiek voornamelijk bekend uit de donkere superheldenfilms van Christopher Nolan. Achter het masker van The Dark Knight schuilt echter meer dan Bruce Wayne. Voordat Batman Begins uit 2005 uitkwam, speelde Bale namelijk in toppers als American Psycho (2000), de sci-fi cultfilm Equilibrium (2002) en uiteraard het opmerkelijke The Machinist uit 2004. Daarna was hij te zien in goed ontvangen films als Nolans The Prestige (2006), I'm Not There. (2007) en Public Enemies (2009). Zijn meest recente optreden in The Fighter leverde hem eindelijk een Oscarnominatie op, die hij tijdens het jaarlijkse gala event ook terecht verzilverde. Zijn geweldige bijrol als crackhead Dicky Eklund deed niet alleen terugdenken aan zijn fraaie prestatie in The Machinist, maar was ook opmerkelijk aangezien Bale toch wel erg veel gemeen had met de échte Eklund. Dit is overduidelijk zichtbaar tijdens de eindcredits. De film zelf, genomineerd voor in totaal zeven Oscars - waaronder Beste Film en Beste Regie -, werd met open armen ontvangen ondanks de wat makke hoofdrolspeler Mark Wahlberg, die waarschijnlijk maar moeilijk kan opboksen tegen het acteergeweld van Bale. Sinds enige tijd is het knappe drama van regisseur David O. Russell verkrijgbaar op de High Definition thuisschijf.

SYNOPSIS
In The Fighter is "Irish" Mickey Ward (Wahlberg) een bokser die op het punt staat zijn handschoenen in de ring te gooien. Als zijn halfbroer, voormalig bokser Dicky Eklund (Bale) na een gevangenisstraf van vijftien jaar weer in zijn leven komt, blijven de handschoenen toch aan. Om weer met zichzelf in het reine te komen, helpt hij zijn halfbroertje door hem te trainen voor de kampioenschappen in de lichtgewichtscategorie.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van The Fighter of klik verder naar de HD versies:WAARDERING & BOX OFFICE
Naast de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol (Bale) werd ook de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol (Melissa Leo) binnengesleept. Op Rotten Tomatoes krijgt The Fighter een mooie 91%. De IMDb noteert een 8,0 (bij ruim 68 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 8,1. FilmTotaal recensent Thomas Hermssen geeft naar aanleiding van zijn recensie vier sterren aan het boksdrama.
Een reactie van FT bezoeker PRIME: Vond het een prachtige film. Mooi gedaan tijdens de bokswedstrijden, alsof je echt naar HBO kijkt.. Verder is het echt eng om te zien hoe Bale acteert, zeker als je aan t eind de echte Dicky Ecklund ziet, dat is niet normaal.. Alsof hij hem gekopieerd heeft...
Het productiebudget van The Fighter bedroeg circa $25 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende David O. Russells vijfde speelfilm $12,1 miljoen en eindigde op bijna $94 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op zo'n $129 miljoen. In Nederland leverde het slechts € 263.000 op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van The Fighter. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving komt overeen met de eerste (teaser)poster. Op de voorkant prijkt overduidelijk dat dat film twee Oscars heeft gewonnen. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
Disc 1: The Warrior's Code: Filming the Fighter | Keeping the Faith | Deleted Scenes | Trailers
De Blu-Ray van The Fighter bevat een mooie hoeveelheid aan extra's met een gezamenlijke speelduur van ruim 1 uur. Drie van de extra's zijn zeker de moeite waard. Vooral de "Deleted Scenes" zijn een must, mede omdat er commentaar bij zit van regisseur O. Russell. De making of-docu "The Warrior's Code: Filming the Fighter" is ook sterk. Liefhebbers gaan hiervan genieten. Dat de échte Dickey en Mickey verschijnen maakt de docu compleet en eigenlijk ook een must-see. Krijg je er geen genoeg van dan kan je "Keeping the Faith" aanzetten. In deze korte docu komen de echte familieleden en kennissen aan het woord over de broers.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het ziet er uiteraard weer prima uit. De daadwerkelijke bokswedstrijden zien er stukken minder uit, aangezien de regisseur ervoor heeft gekozen deze als "tv-beeld" te laten verschijnen. Om het een realistischer gevoel te geven zijn de beelden opgenomen door een cameraploeg HBO's "World Championship Boxing". Waarschijnlijk wil de regisseur hiermee ook laten weten dat hij zich met name richt op de onderlinge relaties en dat de bokswedstrijden van ongeschikt belang zijn. En ja, dit pakt erg goed uit. Over het geluid valt weinig te zeggen. Er zijn weinig surround effects, aangezien er voornamelijk gepraat wordt in deze film.

CONCLUSIE
Christian Bale steelt de show als de redelijk maffe en drugsverslaafde Dicky Eklund. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we hem weer terugzien in deze voortreffelijke rol, aangezien Mark Wahlberg, ook producent van de film, erg graag een of twee sequels wil maken, om de complete carrière van Mickey Ward in beeld te brengen.
De Blu-Ray van The Fighter is dik in orde. De extra's zijn een goede aanvulling op de hoofdfilm, die beschikt over een prima beeld- en geluidskwaliteit. Een schijf voor de liefhebber van acteergeweld. En dan met name van Christian Bale.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van The Fighter is er een1 disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever AFilm voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm