Blu-Ray Review: Jurassic Park (Ultimate Trilogy)

Steven Spielbergs baanbrekende digitale dino's eindelijk in High Definition!


Regie: Steven Spielberg / Joe Johnston | Cast: Sam Neill (Dr. Alan Grant), Laura Dern (Dr. Ellie Sattler), Jeff Goldblum (Dr. Ian Malcolm), Richard Attenborough (John Hammond), Joseph Mazzello (Tim Murphy), Ariana Richards (Lex Murphy), e.a. | Speelduur: 127, 129 & 92 minuten | Jaar: 1993, 1997, 2011 | Retail release: 27 oktober 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans | EAN: 5050582861242 | Geen FilmToTaal recensie

Steven Spielberg wist in 1993 wederom de complete filmwereld op zijn kop te zetten met de scifi-avonturenfilm Jurassic Park. Er werd namelijk voor het eerst intensief gebruik gemaakt van CGI en dit pakte tot een ieders verbazing bijna levensecht uit. De verfilming van het gelijknamige boek van Michael Crichton groeide met ruim $900 miljoen uit tot de financieel succesvolste film aller tijden (in 1997 ingehaald door Titanic) en won Oscars voor "Best Sound Mixing", "Best Sound Editing" en uiteraard "Best Visual Effects". Door dit succes konden vervolgen niet uitblijven. In 1997 regisseerde Spielberg het tweede deel The Lost World en in 2001 verscheen met Joe Johnstons Jurassic Park III het voorlopig laatste deel. Geen van de twee vervolgen werd zo'n enorm succes als het baanbrekende origineel, waarin Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Ariana Richards en Joseph Mazzello de belangrijkste rollen hebben. Sinds enkele dagen ligt de rijkelijk gevulde Jurassic Park Ultimate Trilogy Blu-ray box in de winkel.

FilmTotaal interviewt acteur Joseph Mazzello
Onlangs sprak FilmTotaal met acteur Joseph Mazzello, de acteur die de rol speelde van Tim Murphy, de kleinzoon van John Hammond. Lees verder...

SYNOPSIS
In Jurassic Park heeft de rijke, excentrieke ondernemer John Hammond een uitzonderlijk themapark gebouwd op een afgelegen eiland voor de kust van Costa Rica. Het park bevat prehistorische schepsels van 65 miljoen jaar terug, die door wetenschappers met behulp van DNA uit dinosaurusbloed tot leven zijn gewekt. Een select groepje wordt door Hammond uitgenodigd om voor de officiële opening een kijkje te komen nemen. In The Lost World vertelt John Hammond aan Ian Malcolm dat er nog een ander eiland vol dinosaurussen bestaat. Deze zijn helemaal met rust gelaten en Hammond is daarom erg benieuwd naar de dieren in hun natuurlijke omgeving. Het team gaat naar het eiland, maar komt erachter dat ze daar niet de enige mensen zijn. In het voorlopig afsluitende deel Jurassic Park III wil Dr. Alan Grant graag zijn dinosaurusonderzoek voortzetten. Hij wordt door de rijke avonturier Paul Kirby en zijn vrouw Amanda uitgenodigd om als gastheer op te treden bij een tour over Isla Sorna. Hun vliegtuig stort echter neer, met als gevolg dat Grant weer tegenover de dinosaurussen komt te staan.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van de Trilogy Blu-Ray release van Jurassic Park of klik verder naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Het eerste deel uit 1993 won alle drie de Oscar waarvoor het werd genomineerd. Het tweede deel uit 1997 werd genomineerd voor één Oscar in de categorie Best Effects / Visual Effects. Op Rotten Tomatoes krijgt de Jurassic Park trilogie respectievelijk 89%, 52% en 50%. Op IMDb noteren de films een 7,9 (bij 189 duizend stemmen), een 6,1 (bij 96 duizend stemmen) en een 5,7 (bij 77 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven de films een 8,0, een 6,6 en een 5,7. Geen van de delen is op FilmTotaal gerecenseerd.
De productiebudgetten van Jurassic Park waren achtereenvolgens $63 miljoen, $73 miljoen en $93 miljoen. In het openingsweekend in de States haalden de films $47,0 miljoen, $72,1 miljoen en $50,8 miljoen op. De wereldwijde tellers stopten uiteindelijk op $914,7 miljoen, $618,6 miljoen en $368,8 miljoen. De totaalscore van de drie films komt neer op een kleine $2 miljard.

BLU-RAY
We bekijken de 3 disc Jurassic Park Ultimate Trilogy. Het recensie-exemplaar komt in een redelijk stevige verpakking. In deze verpakking zitten zes schijven, twee voor elke film: een Blu-ray-schijf en een cd-rom voor de Digital Copy. Het lijkt dus meer dan het is. De hoes ziet er redelijk uit, al had het bekende Jurassic Park logo beter uitgepakt op een compleet zwarte hoes, zoals bij de originele bioscoopposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).





EXTRA'S
Disc 1: Terugkeer naar Jurassic Park: Het begin van een nieuw tijdperk | Terugkeer naar Jurassic Park: Het maken van de prehistorie | Terugkeer naar Jurassic Park: De volgende stap in de evolutie | Vier featurettes uit het archief | 8 docu's van "Achter de schermen" | Bioscooptrailer | Jurassic Park: Het maken van het spel
Disc 2: Terugkeer naar Jurassic Park: Het Vinden van de Verloren Wereld | Terugkeer naar Jurassic Park: Iets Heeft het Overleefd | Deleted Scenes | Vier featurettes uit het archief | Drie docu's van "Achter de schermen" | Bioscooptrailer
Disc 3: Terugkeer naar Jurassic Park: Het Derde Avontuur | Zeven featurettes uit het archief | 8 docu's van "Achter de schermen" | Bioscooptrailer | Audiocommentaar
Disc 4-6: Digital Copies
De Blu-Ray schijven van de Jurassic Park trilogy bevatten naast BD Live en een Pocket Blu app een enorm aantal extra's. Meest opvallend zijn de zes gloednieuwe "Terugkeer naar Jurassic Park" documentaires, die verspreid zijn over de drie schijven. Gezamenlijk goed voor zo'n ruim twee uur gesprekken met de cast/crew en beelden van de drie films. De overige extra's zijn veelal reeds verschenen op eerdere Dvd uitgaven. Deze gaan in op cast & crew, de visuele effecten, verschillende opvallende scenes en de opnamelocaties. Fraai zijn de korte docu "ILM & Jurassic Park: Voor en Na de Visuele Effecten"(Disc 1), "Een gesprek met schrijver Michael Crichton" (Disc 2), het korte filmpje "De Dansende Dinosaurussen" (Disc 2) en de docu "Een bezoek aan ILM" (Disc 3). Ook zijn er enkele Deleted Scenes (Disc 2), trailers van de drie films en is er voor Jurassic Park III een niet ondertiteld audiocommentaar beschikbaar.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeld van de drie films verschilt enigszins van elkaar aangezien het eerste deel stamt uit 1993 en de derde deel uit 2001 komt. Bij het opstarten van het eerste deel lijkt het beeld walt flets. Gedurende de film stoort dit echter niet. Bij het zien van de eerste computerdino's valt op hoe enorm goed ze eruit zien, ondanks dat de visuele effecten in de loop der jaren verbeterd zijn. Ook in The Lost World en Jurassic Park ziet de visuele effecten er erg sterk uit. De DTS HD 5.1 geluidstracks doen zeker hun best. De omgevingsgeluiden zijn via de surroundspeakers goed te horen. Uiteraard zijn de geluiden van de T-Rex geweldig om te horen!

CONCLUSIE
Met Jurassic Park wist Steven Spielberg vriend en vijand te verbazen. Nog steeds verschijnen er (big budget) Hollywoodfilms waarin CGI voorkomt die vele malen slechter is. Al jaren gaan er geruchten de ronde dat er een vierde deel in de maak zou zijn. Onlangs sprak Spielberg over de plannen. Hij maakte duidelijk dat hij hoopt dat het script binnen enkele jaren klaar is. Het zal dus nog tot zeker 2015 duren voordat Jurassic Park IV te zien is.
De Blu-ray box is redelijk basic, maar wel een zeer complete uitgave. De films zijn in een prima HD beeld- en geluidskwaliteit op de schijven gezet. Ook opvallend zijn de vele uren aan extra's, waaronder zes compleet nieuwe en bovenal interessante docu's over de trilogie. Een must voor de fan!


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-ray uitgave van de Jurassic Park trilogie is er een Limited Edition Blu-ray box verkrijgbaar met een T-Rex beeldje. Uiteraard zijn er ook dvd-versies van de films of de complete trilogie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-ray reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair