Filmboek

Fraai boek - Alien Vault

Compleet en gedetailleerd overzicht van Ridley Scotts invloedrijke sci-fi klassieker.

door Bram de Groot op 07.11.2011 om 12:34 in Filmboek

Titel: Alien Vault - The Definitive Story Behind The Film | Auteur: Ian Nathan | Uitgever: Aurum Press Ltd | Druk: 1 | Pagina's: 176 | Release: september 2011 | Uitvoering: Hardcover| ISBN: 9781845136673

Met Prometheus in aantocht komen ook de eerdere Alien films weer in de spotlights te staan. De reeks geliefde sci-fi horrorfilms werd in 1979 gelanceerd door regisseur Ridley Scott, die daarvoor met The Duellisits (1977) slechts één andere film afleverde. Met Sigourney Weaver in de hoofdrol als de onvergetelijke Ellen Ripley groeide het eerste deel uit tot een waanzinnig succes. Met een budget van 'slechtst' $11 miljoen werd er ruim $100 miljoen opgehaald. Met de drie tevens succesvolle sequels Aliens (1986), Alien 3 (1992) en Alien: Resurrection (1997) werd het succes verder uitgebouwd. Het fraaie boek Alien Vault van Ian Nathan keert terug naar daar waar het allemaal begon en vertelt het definitieve verhaal achter deze klassieker.

Zoals de titel al aangeeft is het boek een "Vault", wat in vele gevallen betekent dat de uitgave méér is dan alleen een boek. Dit blijkt al aan de buitenkant, aangezien het boek in een luxe slipcase is ingeschoven. Als je het boek doorbladert, dan verschijnen er op enkele pagina's transparante enveloppen met daarin allerlei interessante extra's. Maar first things first: de inhoudsopgave. Naast de inleiding en een appendix bestaat het Engelstalige boek uit de vijf veelzeggende hoofdstukken Birth, Nostromo, Perfect Organism, Ripley en Legacy. Achtereenvolgens worden de productiefase, het schip de 'U.S.C.S.S. Nostromo', het buitenaardse wezen, het personage Ellen Ripley en de gevolgen van de film besproken. Elk hoofdstuk wordt begeleid met vele foto's van achter de schermen en uit de film en met afbeeldingen zoals storyboards en prachtige concept-arts.

De "enclosures", zoals ze in het boek worden genoemd, in de enveloppen zijn erg aardig om te bekijken. Het zijn reproducties van een gedetailleerde storyboard/illustraties, blauwdrukken van het Nostromo ruimteschip, uitvergroot concept-/poster-art, een pagina uit een script met aantekeningen en een sticker van het Nostromo embleem, dat ook op de ruimtepakken van het personeel is terug te vinden. Deze toevoegingen zijn zeker leuk en maken het boek een stuk speelser. Het moet echter gezegd worden dat het boek Pixar (lees hier het artikel over dit boek) dit element een stuk fraaier aanpakte.

Proef op de som: Als je het boek Alien Vault op een willekeurige pagina van de 176 pagina's openslaat, dan kun je uitkomen op de spread waarop een grote foto staat van de scene waarin de alien uit het lichaam van Kane (John Hurt) "springt". Rechts van de foto zijn drie polaroids te zien van de befaamde tafel, voor en na de opnames.Op pagina 55 is een "enclosure" te vinden. Het zijn twee blauwdrukken van het ruimteschip 'U.S.C.S.S. Nostromo'. De grootste van de twee blauwdrukken is enorm gedetailleerd en geeft van alle aanzichten van de Nostromo een omschrijving. Ook is het Weyland-Yutani logo te zien, waarvan verderop in het boek een sticker te vinden is. De tweede plattegrond is een 3D-tekening van de onderzoekskamer waarin het personage Kane ligt na de eerste kennismaking met het buitenaardse ras. Erg fraai!Het hoofdstuk Perfect Organism is misschien wel het interessants om te lezen. Er wordt onder andere gesproken over Bolaji Badejo, die in de film het meest volwassen kostuum van de alien aan had. Regisseur Scott trok de Nigeriaanse student uit de kroeg en nadat hij o.a. Tai chi had gestudeerd, heeft hij aan de alien gestalte gegeven.Als laatste een blik op het afsluitende hoofdstuk, waarin wordt gesproken over promotie van de films, het effect op het publiek en de drie vervolgen. Op onderstaande indruk staat een foto van bioscooppubliek dat kijkt naar de scene waarin de alien uit het lichaam van Kane komt. Hierover zei Scott: "The weird thing is they go silent".In boekvorm is er geen gedetailleerder overzicht van de sci-fi klassieker Alien van regisseur Ridley Scott te vinden. In vijf prachtige hoofdstukken wordt via tekst en beeld een compleet beeld gegeven op de totstandkoming van de film. Met vele foto's van achter de schermen, een aantal aardige "enclosures" en een fraaie vormgeving ziet het er allemaal ook super uit. Het boek van Empire schrijver Ian Nathan is voor zo'n 35 euro te verkrijgen bij de betere boekhandel of via de bekende webwinkels. Met dank aan uitgever Aurum Press voor het recensie-exemplaar.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steve-O

Avatar

Ik kan echt niet wachten op Prometheus!!! Dat word zo vet :E
Wanneer kunnen we de eerste trailer verwachten:?

Infje

Avatar

Ik heb de Quadrology op DVD and de Anthology op BR. Ik denk niet dat dit boek daar veel aan toe kan voegen.

Blockbuster

Avatar

Staat er ook iets over Alien(s) vs Predator in?

Spawn999

Avatar

Wat denk je zelf?

EisTeufel

Avatar

Gisteren het boek eens bestelt, altijd een leuke aanvulling. Hoop binnenkort de serie ook op BR te hebben Smiley face

NieuwsFilm

meest populair