Blu-Ray Review: Transformers: Dark of the Moon

Briljante schijf van Michael Bays laatste Transformers.


Regie: Michael Bay | Cast: Shia LaBeouf (Sam Witwicky), Rosie Huntington-Whiteley (Carly), Josh Duhamel (Lennox), John Turturro (Simmons), Tyrese Gibson (Epps), Frances McDormand (Mearing), Patrick Dempsey (Dylan), e.a. | Speelduur: 155 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 29 juni 2011 | Retail release: 2 november 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 7.1 Dolby True HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Frans. Duits, Italiaans, Engels voor doven en slechthorenden | EAN: 5050582869941 | FilmTotaal Recensie

Twee jaar na het redelijk ontvangen Transformers (2007) volgde de hevig bekritiseerde sequel Transformers: Revenge of the Fallen. Franchise-regisseur Michael Bay gaf niet veel later de schuld aan de schrijversstaking en beloofde de fans een veel donkerdere tweede sequel. Dit zou gelijk ook zijn laatste film worden over de geliefde speelgoedrobots van fabrikant Hasbro. Met de titel Transformers: Dark of the Moon, geschoten met 3D camera's en met een spectaculaire trailer vooraf verscheen het afgelopen zomer in de bioscoop. Ondanks dat er enthousiast werd gereageerd op het gebruik van 3D en de fraaie actiescènes, waren de recensies voornamelijk teleurstellend van toon. Het bioscooppubliek kon er echter geen genoeg van krijgen, waardoor Bays derde Transformers eindigde op de vierde stek van de wereldwijde "All Time Box Office". Sinds kort is Dark of the Moon verkrijgbaar op Blu-Ray, helaas zonder Megan Fox...

SYNOPSIS
In Transformers: Dark of the Moon lukt het Sam Witwicky niet om werk te vinden en dat zet de relatie met zijn vriendin Carly onder druk. Sam ontdekt dat de NASA tijdens de eerste maanlanding in 1961 een gestrand ruimteschip heeft aangetroffen afkomstig van de planeet Cybertron, waar de moedige Autobots een bittere strijd voerden tegen de boosaardige Decepticons. Wanneer Optimus Prime, de leider van de Autobots, hoort van het ruimteschip op de maan, plant hij een missie om de waardevolle zuilen aan boord veilig te stellen. Sam ontdekt echter dat de Decepticons hem voor zijn geweest en met de zuilen een ruimtebrug maken die een heel leger naar de aarde brengt.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Transformers: Dark of the Moon of klik verder naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Transformers: Dark of the Moon een matige 35%. De IMDb noteert ruim beter met een 6,4 (bij ruim 97 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de film nog iets hoger met een 6,7. FT recensent Frank Stol geeft naar aanleiding van zijn recensie drie sterren aan het sci-fi spektakel.
Een reactie van FT bezoeker PRIME: ...Bay's normale, intense en hyperactieve filmstijl bracht de actie uit de eerste twee delen briljant op het scherm, maar voor 3 heeft hij gekozen voor veel steady shots met slowmotion, ik denk dat dat als eerste indruk gewoon wennen is, en dat je hem voor de tweede keer vetter vind... ...De film is aardig duister en beide kanten krijgen met flinke tegenslagen te maken. De actie ziet er geweldig en gedoseerd uit met als eindconclusie een uur lang oorlog in Chicago. De bots zijn vet, maar bij deze film zijn er zo veel dat je gewoon geen tijd hebt om karakters uit te diepen...
Het productiebudget van Dark of the Moon bedroeg circa $195 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Michael Bays 9e bioscoopfilm $97,9 miljoen en eindigde na 107 dagen op $352,4 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op het enorme bedrag van $1.123,2 miljoen. In Nederland leverde de "Hasbro" film zo'n €4,0 miljoen op.

BLU-RAY
We bekijken de twee disc Blu-Ray uitgave van Transformers: Dark of the Moon. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving is een aangepaste versie van de IMAX poster. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Geen
Disc 2: Dvd van Transformers: Dark of the Moon
De Blu-Ray van Transformers 3 bevat verrassend genoeg geen extra's. De hoofdfilm snoept alle gigabytes op, waarschijnlijk om de best mogelijke beeldkwaliteit af te leveren. In dat opzicht een prima keuze, maar de fans hadden waarschijnlijk graag wat achtergrond info gehad. De enige "extra" is dus de Dvd-schijf.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Door het ontbreken van extra's moet het beeld en geluid van optimale kwaliteit zijn. Voor wie de Blu-Ray al heeft opgestart, kan waarschijnlijk ook niet anders concluderen dan dat het topkwaliteit is. De High Definition (IMAX) beelden zien er simpelweg "AWESOME" uit en de 7.1 Dolby True HD knalt je speakers uit. De actiescènes zijn daarom een genot om naar te kijken. De schijf overtreft zelfs de fantastische Blu-Ray uitgave van Fast & Furious 5.

CONCLUSIE
Transformers: Dark of the Moon is een herhaling van wat we eerder hebben gezien in de voorgaande twee delen. Het barst van de prachtige robots en erg gave actiescènes en het is uiteraard geen straf om naar plaatvervanger Rosie Huntington-Whiteley te moeten kijken. Helaas wordt dit afgewisseld met veel te slecht acteerwerk, flink wat plot holes en humor die waarschijnlijk alleen de regisseur begrijpt. Onlangs werd er gesproken over een vierde (en vijfde) deel, waarvoor regisseur Bay zou moeten terugkeren. De hoofdrol zou voor actieheld Jason Statham zijn. Waarschijnlijk was het gerucht slechts een goedkope marketingtruc voor de retail-release van dit afsluitende derde deel en hopelijk kan de fan binnenkort gaan uitkijken naar een stuk volwassenere live-action film rond de Autobots en Decepticons.
De Blu-Ray van Transformers: Dark of the Moon komt qua beeld en geluid van de bovenste plank. Je vraagt je bijna af of andere Blu-Ray uitgaven wel goed in elkaar zijn gezet. Helaas ontbreekt er een mooie reeks - verwachte - extra's. Een flinke teleurstelling. Als je de eerste twee delen al in de kast hebt, dan mag deze uiteraard niet ontbreken. In januari wordt de 3D Blu-Ray verwacht.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Transformers: Dark of the Moon is er een 1 disc Dvd, een 2 disc "Limited Edition" Blu-Ray en een 3 disc Transformers Trilogy Blu-Ray/Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Paramount Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair