Blu-Ray Review: Sint

Na bijna een jaar is Dick Maas' veel besproken "Pak-avond" op Blu-Ray verschenen.


Regie: Dick Maas | Cast: Egbert-Jan Weeber (Frank), Caro Lenssen (Lisa), Escha Tanihatu (Sophie), Huub Stapel (Niklas), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 10 november 2011 | Retail release: 27 oktober 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Nederlands DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands voor doven en slechthorenden | EAN: 8714865331941 | FilmTotaal Recensie

Verleden jaar deed Dick Maas' Sint veel stof opwaaien. Niet in het bijzonder vanwege het opmerkelijke uitgaanspunt, maar vanwege het officiële affiche. De commotie die werd veroorzaakt door bezorgde ouders en regisseur Johan Nijenhuis gaf de horrorfilm waarschijnlijk nog meer aandacht dan het al zou krijgen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de film flink scoorde aan de Nederlandse bioscoopkassa. De liefhebbers van de film met Huub Stapel als de moordende Sint moesten bijna een jaar wachten op de Blu-Ray van Sint. Met vijf december om de hoek is het voor de liefhebber een mooi cadeautje voor op het verlanglijstje. De enige vraag is echter of de échte Sinterklaas het pakje wel door de schoorsteen wil laten zakken.

SYNOPSIS
In Sint bindt Frank (Weeber) de strijd aan met de moordlustige Niklas (Stapel), een uit de dood herrezen bisschop, die het begrip kindervriend een geheel nieuwe invulling geeft. Frank wordt daarin bijgestaan door zijn vriendin Lisa (Lenssen) en de politierechercheur Goert (Luppes).

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Sint:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Sint / Saint 80%. De IMDb noteert iets magerder met een 6,1 (bij ruim 1.400 stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een vergelijkbare 5,8. FT recensent Arman Avsaroglu gaf naar aanleiding van zijn recensie twee sterren aan de Nederlandse horrorfilm.
Een reactie van FT bezoeker Tarkus: ...ik heb me toch wel geamuseerd met het bekijken van deze prent. Ik vond het een geslaagde film, de Sint neerzetten als een bloeddorstige moordenaar is ook een leuke vondst, en Huub Stapel had er duidelijk zin in. De verder rollen vond ik ook lang niet slecht, zelfs de kleine gastrolletjes van de Belgische Barbara Sarafian en Lien Van de Kelder waren geslaagd...
Het productiebudget van Sint bedroeg circa €4 miljoen. In het eerste weekend in de Nederland verdiende Dick Maas zijn 10e (bioscoop)film een recordbedrag van €698.000 op. Het eindigde op zo'n €2,6 miljoen. Ook in andere landen draaide de film. In Belgie leverde het zo'n 3 ton in dollars op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de een disc Blu-Ray uitgave van Sint. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving heeft veel weg van de veelbesproken filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: Making of | Trailer
De Blu-Ray van Sint bevat een beperkt aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van een klein half uur. De enige echte extra die terug te vinden is op de schijf is een "Making Of" van de hoofdfilm. De docu is helaas wat van de magere kant, aangezien er de info die gegeven wordt weinig diepgaand is en er veel beelden uit de film te zien zijn.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeld en het geluid zijn van prima kwaliteit. Ondanks de vele donkere scenes blijven de details goed zichtbaar. Ook ziet het beeld er goed scherp uit. Verrassend zijn ook de vele surround effects in de film, die goed zijn te horen via de surround speakers. Een opvallend goede uitgave voor een Nederlandse speelfilm.

CONCLUSIE
De flinke hype rond de horrorfilm Sint van Dick Maas was zeer vermakelijk om te volgen en ook de hoofdfilm was het kijken waard. De moordende Sinterklaas moet je gewoon even gezien hebben. De volgende prent van Maas staat alweer klaar: Quiz. Over 22 jaar zien we misschien een vervolg op Sint.
De Blu-Ray van Sint is qua beeld en geluid een prima uitgave. Helaas zijn er maar weinig extra's aan boord. Een leuk cadeautje voor als je echt geen andere wensen meer mocht hebben.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Sint is er een Dvd/Blu-Ray Steelcase en een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever A-Film voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair