Popeye 75 jaar

Popeye, de robuuste strip-zeeheld die onoverwinnelijk wordt van het eten van spinazie, viert zaterdag zijn 75ste verjaardag. Op 17 januari 1929 maakte hij voor het eerst zijn opwachting in de strip Thimble Theatre van geestelijk vader Elzie Segal. Popeye zelf blijft er vrij nuchter onder: "I yam what I yam."

Ter ere van de verjaardag van de zeebonk zal het Empire State Building in New York de gehele dag en nacht met spinaziegroen licht beschenen worden. De Amerikaanse tv zendt als hulde aan Popey een speciale 3-D animatiefilm uit. Chester, de plaats waar hij werd bedacht wijdt de jaarlijkse picknick aan de stripheld.

Volgens de overlevering baseerde Segar zijn geesteskind op Frank Fliegel, een één-ogige, pijprokende man met een voorliefde voor vuistgevechten. Dora Paskel was een vrouw uit Chester die extreem dun was. Zij zou model hebben gestaan voor Olive Oyl, het liefje van Popeye. Het karakter van zijn vriend Wimpy werd naar verluidt ontleend aan theatereigenaar J. William Schuchert, die zo dol was op hamburgers dat hij er in de pauze van voorstellingen om liet sturen.

Toen Segar in 1938 overleed verscheen Popeye in meer dan 500 kranten.



NieuwsFilm

meest populair