Regisseur Ridley Scott geridderd

]De Britse filmregisseur Ridley Scott en de acteurs Alan Bates en Edward Fox zijn onder de honderden mensen die een Britse koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Zij mogen zich voortaan Sir Ridley, Sir Alan en Sir Edward noemen.

Ook televisiekok Rick Stein, actrice Jean Simmons, operazanger Bryn Terfel en golfer Sam Torrance - die het Europese team naar de overwinning leidde in de strijd om de Ryder Cup - en de Franse ballerina Sylvie Guillem staan op de New Year Honours List van mensen die geridderd worden.

Opvallend is dat dit jaar veel onderscheidingen gaan naar 'gewone mensen', zoals een vrouw die 53 jaar lang bij dezelfde wasserette in Kent heeft gewerkt. De regering wilde nu eens de onbezongen helden voor het voetlicht plaatsen.

Oscarwinnaar Scott

Oscarwinnaar Scott maakte films als Hannibal, Gladiator, Alien, Blade Runner en Thelma and Louise. De 65-jarige Sir Ridley begon zijn loopbaan bij de BBC, waar hij in de jaren zestig werkte aan de succesvolle politieserie Z Cars. In 1977 maakte hij zijn eerste film.

De acteur Alan Bates begon zijn carrière in de jaren zestig. Hij maakte in die periode naam met filmrollen in 'Look back in anger' naar het boek van John Osborne en 'Women in love' naar het boek van D.H. Lawrence. De afgelopen tijd was hij te zien in 'Gosford Park' en 'The sum of all fears'.

Edward Fox werd beroemd door zijn rollen in de films 'The day of the jackal' en 'A bridge too far' en door de televisieserie 'Edward and mrs. Simpson', waarin hij de hertog van Windsor speelde.



NieuwsFilm

meest populair