Blu-Ray Review: Green Lantern (Extended Cut)

Veel actie en visuele effecten, maar er waren weinig goede woorden over de enige DC Comics superheldenfilm in 2011.


Regie: Martin Campbell | Cast: Ryan Reynolds (Hal Jordan), Blake Lively (Carol Ferris), Tim Robbins (Senator Hammond), Peter Sarsgaard (Hector Hammond), Mark Strong (Sinestro), e.a. | Speelduur: 114 /120 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 4 augustus 2011 | Retail release: 7 december 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.4 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Deens, Fins, Grieks, Noors, Spaans, Zweeds | EAN: 5051888085462 | FilmTotaal Recensie

Met het uiterst goed ontvangen Casino Royale (2006) achter zijn naam werd er veel verwacht van Martin Campbell. De regisseur was volgens Warner Bros. namelijk dé aangewezen persoon om de DC Comics superheld Green Lantern naar het witte doek te brengen. Ondanks dat de meningen over het eindresultaat verdeeld zijn, kan gezegd worden dat Campbell verre van geslaagd is aangezien critici genadeloos waren en de opbrengsten uiterst teleurstellend. Voor Warner is het de zoveelste tegenvaller in het superheldengenre. De laatste tien jaar overtuigden eigenlijk alleen de Batman films van Christopher Nolan. Overige titels als Catwoman (2003), Superman Returns (2006), Watchmen (2009) en Jonah Hex (2010) presteerden mager of ronduit slecht. Ondanks de vele kritiek zijn er in Green Lantern ook voldoende lichtpuntjes te vinden. De visuele effecten zijn veelal sterk, hoofdrolspeler Ryan Reynolds weet te overtuigen als superheld en Peter Sarsgaard als villain Hector Hammond en Mark Strong als opper Green Lantern Sinestro zijn vermakelijk. Al met al een lekkere popcornfilm, die niet al te lang blijft hangen. En dat hoeft ook niet per se. Sinds begin deze maand ligt er voor de superheldenfan een Extended Cut Blu-Ray van Green Lantern in het schap.

SYNOPSIS
In Green Lantern bestaat er ergens in het universum een kleine maar krachtige strijdmacht die al eeuwen bestaan heeft. Beschermers van vrede en recht met de naam Green Lanterns, een broederschap van strijders die gezworen hebben de intergalactische orde te bewaren. Iedere lantern heeft een ring die hem superkrachten geeft, maar wanneer de nieuwe vijand Parallax dreigt de balans in het universum te verstoren ligt het lot van de aarde in handen van hun nieuwste recruit: de eerste mens ooit die ooit geselecteerd is, Hal Jordan.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Green Lantern of klik verder naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Green Lantern een bedroevende 27%. De IMDb noteert ruim hoger met een 6,0 (bij ruim 59 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de film met een 6,4. FT recensent Arman Avsaroglu geeft naar aanleiding van zijn recensie twee sterren aan het prijzige superhelden CG avontuur.
Een positieve reactie van FT bezoeker Decepticon: ...Ik vind het een erg gave (superhelden)film en imo schort er gewoon niks aan, de cgi is erg goed, budget is goed besteed, het verhaal is goed en alle acteerwerk is gewoon erg goed. Ik had misschien alleen verwacht nog wat meer wapens uit de ring te zien verschijnen, of beter gezegd, willen zien. Maar simpel gezegd, ik vind hem net zo goed als Thor en Cap!
Het productiebudget van Green Lantern bedroeg circa $200 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Martin Campbells 13e bioscoopfilm een redelijke $53,2 miljoen en eindigde na 105 dagen op teleurstellende $116,6 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op het magere bedrag van $219,9 miljoen. In Nederland leverde de superheldenfilm zo'n 8 ton in dollars op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Green Lantern. Het recensie-exemplaar komt in een iets dikkere groene (!) Blu-Ray keepcase. De vormgeving is bijna gelijk aan een eerdere filmposter, alleen heeft Reynolds in dit geval geen groen maskertje voor zijn ogen. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: Maximum Movie Mode | The Universe volgens Green Lantern | Ryan Reynolds Becomes The Green Lantern | Deleted Scenes | Justice League #1 Digital Comic | Preview van Green Lantern: The Animated Series
De Blu-Ray van Green Lantern bevat naast BD-Live een meer dan redelijk aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van zo'n 1,5 uur, exclusief de PiP track. Voor mensen die veel verwachten van de toevoeging "Extended Cut" komen bedrogen uit. Het enige dat opvallend "verlengd" is, is een lange scene over Hal Jordans jeugd. Deze had net zo goed bij de Deleted Scenes kunnen zitten. Warners Maximum Movie Mode "Green Lantern's Light" geeft je tijdens het bekijken van de film meer achtergrondinformatie. De Green Lantern ring verschijnt regelmatig in beeld en geeft korte info, bijvoorbeeld over de vele personages, of er kan geskipt worden naar de een van de acht focus points. Deze zijn ook afzonderlijk te raadplegen via het hoofdmenu. Daarnaast zijn er in de PiP track korte interviews te zien, helaas ontbreekt hierbij het geluid... De focus points gaan voornamelijk over de make-up, CGI en enkele grotere scenes uit de film. Ook zijn er docu's te bekijken die ingaan op de Green Lantern uit de strips en die laat zien hoe Ryan Reynolds wordt omgetoverd naar de aardse Green Lantern. In de vijf niet afgeronde verwijderde scenes zien we o.a. meer beelden van Hector Hammond en de heldendaden van de titelheld. De echte fan checkt ook de digitale versie van de comic "Justice League #1".

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeld zit prima in elkaar. De kleuren zien er veelal zeer goed uit en ook de scherpte is zoals je zou verwachten. Dit valt vooral op in de scenes waarin Hall Jordan zijn pak test, aangezien er dan hele kleine groene bliksems van zijn pak komen. De vele visual effects komen in HD nog duidelijker in beeld en dit is niet altijd in het voordeel van de film. Ondanks het enorme budget lijkt het dat er op sommige scenes bezuinigd is. Het geluid klinkt verder prima.

CONCLUSIE
Zoals gezegd was de Warner Bros.' superheldenfilm Green Lantern niet de sterkste superheldenfilm van 2011. Naast dat het hier en daar zeker sterker gekund had, moest het ook opboksen tegen titels als Thor, Captain America en X-Men First Class. Filmmaatschappij Warner Bros. laat zich echter niet uit het veld slaan. Ondanks dat Green Lantern 2, waarin Sinestro (verder) moet uitgroeien tot supervillain, nog geen groen licht heeft gekregen, heeft het er alle schijn van dat deze er toch zeker gaat komen. Hoofdrolspeler Ryan Reynolds zien we binnenkort waarschijnlijk ook in een andere superheldenfilm terug: Deadpool.
De Blu-Ray van Green Lantern is fraai te noemen. De beeldkwaliteit is veelal prima, zeker tijdens de scenes waarin de visuele effecten de boventoon voeren. Ook qua geluid zit het goed. De extra's zijn, zoals vaker bij Warner Bros. uitgaven, goed te behappen. Enige wat wel zwaar teleurstelt is dat de toevoeging "Extended Cut" de verwachtingen niet waarmaakt. Ook ontbreekt het geluid bij de interviews tijdens de PiP track. Waarschijnlijk alleen een schijf voor de diehard superheldenfanaat.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Green Lantern zijn er een 2 disc 3D Blu-Ray en een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair