007 volgende week eindelijk in Nederland te zien

Drie jaar hebben Nederlandse fans moeten wachten, maar vanaf volgende week is James Bond weer te bewonderen in de bioscopen. Op 9 januari gaat in meer dan 110 bioscopen de twintigste officiële Bond-film Die another day in première.

Het is de vierde film, waarin de Ierse acteur Pierce Brosnan de rol van 007 vertolkt. De film markeert het 40-jarige jubileum van de geheim agent.

De charmante spion van MI6, de Britse geheime dienst, ontsproot een halve eeuw geleden uit het brein van auteur Ian Fleming. Na de Tweede Wereldoorlog creëerde Fleming, die in de oorlog zelf als spion werkzaam was, de ultieme held. Tot zijn dood in 1964 schreef hij een dozijn boeken en een handvol korte verhalen over de geheim agent die bevoegd is te doden, wiens favoriete drankje wodka-martini is en die uitblinkt in het kaartspel, golfen en schieten.

Grote schare fans

Kenden zijn boeken al een grote schare fans (wereldwijd werden er tientallen miljoenen verkocht), de filmserie over 007 die in 1962 begon, werd nog veel populairder. De afgelopen veertig jaar behaalden de twintig films in totaal een opbrengst van 9 miljard dollar en drie miljard mensen ter wereld hebben ooit een James Bond-productie gezien.

In Die another day bindt de Britse geheim agent samen met de vrouwelijke FBI-infiltrant Jinx (Halle Berry) de strijd aan met de mysterieuze diamanthandelaar Gustav Graves (Toby Stephens). Op zijn pad treft Bond dit maal onder meer een hovercraftachtervolging door een Koreaans mijnenveld, een schermgevecht en een nipte ontsnapping aan een lawine van opruiend ijs.



NieuwsFilm

meest populair