'Ik heb niet gehandeld in Pooh-rechten'

De kleindochter van auteur AA Milne ontkent gehandeld te hebben in Winnie the Pooh rechten. Dat zei ze voor de Amerikaanse rechter. Een tegenslag voor Walt Disney, die Claire Milne steunde in de hoop de rechten terug te krijgen van de familie Slesinger. Zij hebben Disney aangeklaagd wegens het nalaten van het overdragen van opbrengsten. Dat maakte de BBC donderdag bekend.

Met de rechtszaak, zijn de partijen in het laatste stadium van een ruim tien jaar durende rechterlijke ruzie beland. De strijd om Pooh is één van de treurigste en langste zaken in de Amerikaanse rechtsgeschiedenis. De zaak gaat terug naar 1930 toen Stephen Slesinger de Pooh rechten over kocht van de auteur AA Milne. Disney mocht meedoen in de markt van Pooh gerelateerde artikelen en startte toen met films, boeken, speelgoed en spelletjes.

De Slesingers besloten in 1991 Disney te vervolgen, met als argument dat zij nooit een deel hebben teruggezien van het geld dat Pooh heeft opgebracht. De familie beschuldigt Disney van manipulatie van de kleindochter van Milne. Zij heeft ingestemd met de Pooh marketing via Disney als ze de rechten terug mag nemen. Disney daarentegen beschuldigt de familie van het inhuren van detectives om zo beschikking te krijgen over bedrijfsdocumenten. Het laatste gedeelte van de rechtszaak staat gepland voor januari 2005.



NieuwsFilm

meest populair