Vuurnacht van Martin Ros wordt verfilmd

Het boek Vuurnacht van Martin Ros, over de slavenopstand op Haïti (1791-1804), wordt verfilmd. Dat heeft Martin Ros woensdag gezegd.

De plannen zijn dinsdag definitief geworden. De Amerikaanse produktie is in handen van regisseur en producent Bill Warrell uit de Verenigde Staten en zijn Surinaamse collega Edgar Wijngaarden.

Het boek Vuurnacht; Toussaint Louverture en de slavenopstand van Haïti verscheen in 1991 bij de Arbeiderspers en beleefde maar één druk. Bij de Arbeiderspers was woensdag overigens nog niets bekend over een verfilming. In Amerika verscheen het boek als Night of Fire; The black Napoleon and the Battle for Haiti.

"De slavenopstand op Haïti is de enige die is geslaagd, al heeft ze 300.000 zwarten het leven gekost. Die heroïsche geschiedenis wil men memoreren. Zuid-Afrika ondersteunt de initiatieven, omdat dat land de slavenopstand van Haïti als een soort voorloper van de eigen geschiedenis ziet'', aldus Ros. Hij hoopt dat de film op de eerstvolgende editie van het filmfestival van Rotterdam in première zal gaan. De rolprent wordt in de VS opgenomen.

De hoofdrol wordt vertolkt door een Haïtiaanse die door het Haïti van nu trekt en sporen van het verleden nagaat. Ze ontdekt de geschiedenis van Toussaint Louverture, de leider van de slavenopstand die in 1802 door de Franse kolonisten werd gekidnapt en in de Franse Jura de hongerdood stierf.



NieuwsFilm

meest populair