Algemeen

Campagne tegen religieuze film Mel Gibson

door Filmtotaal op 02.02.2004 om 15:24 in Algemeen
Joodse en christelijke groepen beginnen een campagne van lezingen tegen de film The Passion of the Christ van regisseur Mel Gibson. Ze vrezen dat deze film antisemitisme in de hand werkt.

Tot de campagne werd besloten na het zien van een eerste versie van de film, meldde de joodse Anti-Defamation League (ADL) maandag op haar website. Deze organisatie bestrijdt antisemitisme. De film, die op 25 februari (Aswoensdag) in de VS uitkomt, gaat over de kruisiging van Jezus en de gebeurtenissen die daaraan voorafgingen.

Volgens Rabbi David Elcott van de ADL ondermijnt The Passion of the Christ de vooruitgang die in Amerika op het gebied van wederzijds godsdienstrespect is geboekt. Elcott en andere critici menen dat de film de schuld van de kruisiging bij de joden neerlegt.

Destructieve stereotypen

Met lezingen, interreligieuze gesprekken en andere programma's proberen zij de 'destructieve' stereotypen over joden die de film zou bevatten, te bestrijden. Het Amerikaans Joods Comité stuurt zijn leden een gids die uiteenzet hoe joodse zorgen over The Passion kunnen worden uitgelegd. Daarnaast heeft het christelijke groepen gevraagd de film niet te gebruiken als onderwijsmiddel. Er zijn geen boycots van bioscopen of protestdemonstraties tegen de film voorzien.

Regisseur Mel Gibson heeft altijd ontkend dat zijn film joden in een kwaad daglicht stelt. Veel evangelisten zijn het met hem eens. De bekende Amerikaanse predikant Billy Graham meent dat de film een zeer krachtige weergave is van de laatste uren van Jezus. In Europa gaat The Passion of the Christ op 26 maart in première.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Kenji

Avatar

Uhm, 2 vraagjes: hebben deze mensen de film gezien? En is zeggen dat de mensen die JC kruisigden Joden waren, hetzelfde als zeggen dat 'de Joden' verantwoordelijk zijn voor de dood van JC?

ruben

Avatar

Hmmm...hoe ging het ook al weer. Pilatus liet het bijeengekomen joodse volk kiezen tussen 2 misdadigers, waarvan er 1 vrijgelaten kon worden. Barabas mocht vrij. Jezus werd opgespijkerd. Is het nou de schuld van Pilatus, van het toegestroomde volk, of eigenlijk gewoon van Jezus zelf? Smiley face

En was Jezus zelf eigenlijk ook niet een jood?
En kun je een heel volk tot in lengte van dagen verantwoordelijk houden voor iets wat een klein groepje heeft gedaan? En is de bijbel uberhaupt wel een goeie bron van 'feiten' om dit soort dingen te roepen.

Als de Joden voor iets verantwoordelijk zijn, is het de verspreiding van de Slavenmoraal...dát is wel iets kwalijks Smiley face

Kenji

Avatar

En kun je een heel volk tot in lengte van dagen verantwoordelijk houden voor iets wat een klein groepje heeft gedaan?
En: doet Mel Gibson/deze film dat dan? (zie ook mijn bovenstaande vraag.)

Alfredt

Avatar

"de joden" 2000 jaar terug waren verantwoordelijk voor de dood van Jezus. Ok.... en als je dat nu op film zet maakt dat de huidige joden medeschuldig? Ik snap er geen moer van. Ik mag toch hopen dat ik niet verantwoordelijk ben voor wat al mijn voorvaderen wel niet allemaal voor rotstreken hebben uitgehaald.

Als ze een film maken over de nederlandse koloniale wandaden ga ik toch ook niet tegen zijn omdat dat Nederland in een duister daglicht zet?

Peter

Avatar

Te vaag inderdaad; mensen die tegen discriminatie zijn en alleen maar schijnen te kunnen denken in bevolkingsgroepen... :|

nieuwslaatste nieuws

meest populair