Blu-Ray Review: The Thing

De prima "reboot" van de Nederlandse regisseur Matthijs van Heijningen Jr.


Regie: Matthijs van Heijningen Jr. | Cast: Mary Elizabeth Winstead (Kate Lloyd), Joel Edgerton (Sam Carter), Ulrich Thomsen (Dr. Sander Halvorson), Eric Christian Olson (Adam Goodman), Adewale Akinnuoye-Agbaje (Jameson), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 17 novmeber 2011 | Retail release: 22 feburari 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Frans, Duits | Uitgever: Universal Pictures | EAN: 5050582819113 | FilmTotaal Recensie

De uitdaging voor debuterend filmregisseur Matthijs van Heijningen Jr. was enorm. Het maken van een prequel op de horror-klassieker The Thing (1982) van regisseur John Carpenter is namelijk bij voorbaat al onbegonnen werk. Samen met Dawn of the Dead en The Last Exorcism producenten Eric Newman en Marc Abraham en een redelijke cast is het de Nederlandse regisseur gelukt om een aardige horrorfilm neer te zetten. Zeker als het niet teveel wordt afgezet tegen Carpenters geliefde meesterwerk. Dit niveau blijkt namelijk een stap te hoog van deze 2011 versie The Thing. Uiteindelijk wist de film het niet helemaal waar te maken aan de bioscoopkassa, aangezien de wereldwijde opbrengsten niet voorbij het productiebudget van $25 miljoen konden komen. De sinds kort verkrijgbare Dvd en Blu-Ray uitgaven kunnen mogelijk e.e.a. nog rechtzetten.

SYNOPSIS
In The Thing is Kate Lloyd een doctoraatsstudente die zich aansluit bij een Noors onderzoeksteam dat in Antarctica een buitenaards ruimteschip heeft ontdekt. Wanneer een gevangen organisme uit het toestel bevrijd wordt en aan een reeks aanvallen begint, wordt Kate verplicht om samen met een onbedreven helikopterpiloot orde op zaken te stellen.

TRAILER
Bekijk hieronder de Dvd/Blu-Ray trailer The Thing of bekijk de trailer in de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Thing een magere 36%. De IMDb noteert flink beter met een 6,3 bij ruim 31 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de thriller/horror met een 6.0. FT recensent Frank Stol gaf naar aanleiding van zijn recensie drie sterren.
Een reactie van FT bezoeker Major malfunction: ...Van tevoren had ik - van een aantal puristen - gehoord dat deze film 'minder' moest zijn dan het orgineel, maar vond het zelf allemaal overtuigend genoeg. Acteerwerk was prima, op een enkele mislukte render na waren de effecten ook goed, verhaal is bekend dus kan niet veel aan fout gaan en voor de rest... prima vermaak voor de liefhebber. Natuurlijk, als je deze film gaat vergelijken met zijn voorganger uit 1982 is deze iets minder, punt is dat deze film heel graag zijn voorganger wil zijn en daar (te) veel voor doet om dat waar te maken....
Het productiebudget van The Thing bedroeg circa $35 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Van Heijningen Jr.'s eerste bioscoopfilm $8,5 miljoen en eindigde op $16,9 miljoen. Wereldwijd kwam het niet verder dan $27,4 miljoen. In Nederland leverde het een schamele 59 duizend euro op.

BLU-RAY
We bekijken de single disc 2D Blu-Ray uitgave van The Thing. Het recensie-exemplaar komt in een Blu-Ray keepcase. De vormgeving is een creatieve uitvoering van eerdere zeer nette filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Deleted/Extended scenes | Audiocommentaar van regisseur Matthijs van Heijningen Jr. en producent Eric Newman | Fire & Ice | The Thing Evolves
De Blu-Ray uitgave van The Thing bevat naast Pocket Blu en BD Live een beperkt aantal extra's met een totale speelduur van zo'n half uur. De verwijderde scenes zijn aardig om aan te zetten na de hoofdfilm. Het zijn zeven scenes en je bent er binnen 10 minuten doorheen. De twee korte docu's Fire & Ice (vijf minuten) en The Thing Evolves (kwartier) zijn ook de moeite waard. Zeker de laatste is interessant om aandachtig te bekijken, aangezien in deze docu veel wordt verwezen naar de versie van John Carpenter. Wil je alle ins en outs weten, dan ben je bij deze disc verplicht het audiocommentaar aan te zetten.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De film beschikt over een prima beeldkwaliteit. In de vele donkere scenes zijn, als de film uiteraard in een donkere omgeving worden bekeken, de details goed zichtbaar. Sommige van de visual effects worden door de high definition beelden wat te opvallend. Dit is uiteraard bij meerdere films het geval. De begeleidende filmmuziek doet het goed, dus het is ook op dit punt een prima schijf.

CONCLUSIE
Zoals gezegd moet deze 2011 versie van The Thing niet teveel naast de klassieker uit 1982 worden gezet. Zeker als je de versie van Carpenter nog niet hebt gezien, dan is van Heijningen Jr.'s poging meer dan de moeite waard om aan te zetten. Ergens kan een vergelijking gemaakt worden Let Me In (2010), de prima remake van het onevenaarbare origineel Låt den rätte komma in (2008). De Nederlandse regisseur wordt al enige tijd in verband gebracht met de zombiefilmArmy of the Dead, een sequel op Zack Snyders Dawn of the Dead (2004).
De single disc Blu-Ray uitgave van The Thing is meer dan fraai. Beeld en geluid doen het prima en de extra's zijn, ondanks dat het er maar een paar zijn, meer dan de moeite waard. Een mooie schijf voor de horrorfilm liefhebber.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van The Thing is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar en zijn er een Dvd en Blu-Ray bundel-uitgaven van de versies uit 1982 en 2011 verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair