The Thing (2011)

In a place where there is nothing, they found something.

Matthijs van Heijningen Jr. debuteert als speelfilmregisseur met deze prequel op de horrorklassieker van John Carpenter.
play

5,5 details

  • 103 Min
  • Horror
  • Mystery
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Canada
103 Min Verenigde Staten

Kate Lloyd is een doctoraatsstudente die zich aansluit bij een Noors onderzoeksteam dat in Antarctica een buitenaards ruimteschip heeft ontdekt. Wanneer een gevangen organisme uit het toestel bevrijd wordt en aan een reeks aanvallen begint, wordt Kate verplicht om samen met een onbedreven helikopterpiloot orde op zaken te stellen.

Regie
Matthijs van Heijningen Jr.
Cast
Joel Edgerton, Mary Elizabeth Winstead, Ulrich Thomsen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Trond Espen Seim, Eric Christian Olsen, Kristofer Hivju, Jørgen Langhelle, Jan Gunnar Røise, Stig Henrik Hoff, Carsten Bjørnlund, Jonathan Walker, Paul Braunstein, Kim Bubbs, Jo Adrian Haavind.
Budget
$ 35.000.000
Opbrengst
$ 28.128.670
Release
14.10.2011
Release NL
17.11.2011
Release DVD
07.02.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Matthijs van Heijningen Jr. | Cast: Mary Elizabeth Winstead (Kate Lloyd), Joel Edgerton (Sam Carter), Ulrich Thomsen (Dr. Sander Halvorson), Eric Christian Olson (Adam Goodman), Adewale Akinnuoye-Agbaje (Jameson), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2011

Bij het zien van The Thing (1982) van John Carpenter bekruipt je een bijna nostalgisch gevoel. Tegenwoordig wordt er zoveel met digitale trucages gestrooid, dat je haast zou vergeten dat het maken van een horrorfilm in de jaren tachtig nog een puur ambachtelijke bezigheid was. De stakerige bewegingen van de praktische effecten en de slijmerige latexhuiden bezaten zo hun eigen charme. Maar de reden dat Carpenters monsterfilm uitgroeide tot een horrorklassieker had nog meer te maken met de stuwende kracht achter die effecten. De onderhuidse spanning, de desolate setting van het onderzoekscentrum op Antarctica en de onderlinge paranoia bij de wetenschappers zorgden voor die typerend unheimische sfeer.

Het valt daarom te prijzen als een regisseur, vanuit oprechte filmliefde, de behoefte voelt om een hommage te brengen aan een horrorfilm van dit formaat. Zeker als de regisseur in kwestie nog geen gevestigde naam is binnen het Hollywoodcircuit. De Nederlander Matthijs van Heijningen Jr. maakt hier zijn opvallende debuut als speelfilmregisseur. Met enkel regieklussen voor korte films en reclamespotjes op zijn curriculum vitae, wist hij de studiobonzen zowaar te overtuigen en dat is best bijzonder. De film gaat vooraf aan de openingsbeelden van het origineel, waarbij een hond over de ijsvlaktes wordt opgejaagd. Zijn versie van The Thing is dus strikt genomen een prequel, maar omdat er nauwelijks buiten de gebaande paden wordt getreden, schurkt de film ook een beetje tegen een remake aan.

videotrailers & clips

alle artikelen (20)

The Thing Nieuwsberichten

The Thing

acties