Blu-Ray Review: All Quiet on the Western Front (Limited Edition)

Universal Pictures brengt zijn klassiekers uit in een prachtige "100th Anniversary Collector's Series" Blu-Ray reeks.


Regie: Lewis Milestone | Cast: Louis Wolheim (Kat), Lew Ayres (Paul), John Wray (Himmelstoss), Arnold Lucy (Kantorek), Ben Alexander (Kemmerich), Scott Kolk (Leer), e.a. | Speelduur: 133 minuten | Jaar: 1930 | Bioscooprelease USA: 24 augustus 1930 | Retail release: 28 feburari 2012 | Beeld: 1080p HD (1.33 : 1) | Geluid: o.a. Engels 2.0 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans | Uitgever: Universal Pictures | EAN: 5050582874785 | Geen FilmTotaal Recensie

Dit jaar bestaat Universal Pictures honderd jaar en om die reden pakt de filmstudio uit met de opvallende reeks "100th Anniversary Collector's Series" Blu-Ray uitgaven. Alleen de grootste filmklassiekers komen in aanmerking voor een release en het lijkt erop dat Universal daadwerkelijk de filmliefhebber op zijn wenken bedient. Samen met To Kill A Mockingbird (1957) was All Quiet On The Western Front (1930) de eerste klassieker die als uiterst fraaie Limited Edition is verschenen. De zwart-wit film van regisseur Lewis Milestone won twee Oscars voor Beste Productie en Beste Regie en was waarschijnlijk een grote hit. In de jaren erna verschenen er enkele re-releases en in 1939 werd het zelfs aangepast om te dienen als anti-Nazi propaganda. Pas veel later werd de film hersteld in de originele staat en kreeg het wederom de erkenning die het verdient doordat de oorlogsfilm in 1990 werd opgenomen in het National Film Registry. De uiterst nette Blu-Ray uitgave lijkt voornamelijk bestemd voor de ware fan.

SYNOPSIS
In All Quiet On The Western Front wordt een aantal Duitse studenten gevolgd vanaf het moment dat ze vrijwillig het leger in gaan om als idealistische soldaten naar het front te worden gestuurd in WO I, tot het moment dat de kille realiteit van de oorlog ze één voor één inhaald.

TRAILER
Bekijk hieronder een fraaie featurette waarin filmstudio Universal in gaat op de restaurantie van de vele filmklassiekers, ook All Quiet On The Western Front komt aan bod. Check hier de trailer van All Quiet On The Western Front.



WAARDERING & BOX OFFICE
Naast het winnen van de Oscars voor Beste Productie en Beste Regie was het ook genomineerd voor de Oscars voor Beste Script en Beste Cinematografie. Op Rotten Tomatoes krijgt All Quiet On The Western Front een uitmuntende 97%. De IMDb noteert een 8,1 bij ruim 29 duizend stemmen. Hiermee staat het op een 220e plek in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de zwart-wit oorlogsfilm met een 8,8. Er is geen FilmTotaal recensie geschreven.
Het productiebudget van All Quiet On The Western Front bedroeg circa $1,5 miljoen. Over de opbrengsten is weinig bekend. Er zou zo'n $3,0 miljoen verdiend zijn aan de verhuuredities.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van All Quiet On The Western Front. Het recensie-exemplaar komt in een stevige verpakking waarin naast de disc ook een boekje van 36 pagina's te vinden is. In het boekje staan biografieën van cast & crew, vele foto's, afbeeldingen van de originele filmposters en enkele brieven waarin onder meer wordt gesproken over het succes van de oorlogsfilm. De sleeve met de Nederlandse beschrijving doet helaas erg onhandig aan. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).







EXTRA'S
Disc 1: Introduction by Film Historian Robert Osborne | Theatrical Trailer | All Quiet on the Western Front (Silent Version) - 130 mins | 100 Jaar Universal: Academy Award® Winners | 100 Jaar Universal: Restauratie van de Klassiekers
De Blu-Ray uitgave van All Quiet On The Western Front bevat een aantal extra's met een totale speelduur van zo'n 2,5 uur. Voor de die-hard fan is ook de "stille versie" van de hoofdfilm te zien. Deze versie werd gemaakt omdat in 1930 nog niet alle bioscopen films mét geluid konden vertonen. De toegevoegde versie wordt overigens wel ondersteund met geluid, vergelijkbaar als Oscarwinnaar The Artist (2011). De echte fan start deze zeker even op. Ook is er korte introductie van filmhistoricus Robert Osborne beschikbaar en kan er een speciale trailer van de film worden gekeken. Universal heeft twee HD extra's toegevoegd. Dit zijn speciale korte "100 Jaar Universal" docu's, de een over de restauratie van de Universal klassiekers (ook hierboven te zien) en de ander over de vele Oscarwinnaars die de studio heeft voortgebracht.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Uiteraard moet er bij het bekijken van de opgelapte High Definiotion versie van All Quiet On The Western Front rekening gehouden worden met het jaar van herkomst. Desondanks ziet er netjes uit. In de bovengeplaatste featurette is ook zichtbaar op welke vlakken het beeld is verbeterd. Gedurende de hele film is het beeld strak en goed kijkbaar. Je zou niet verwachten dat de film voor het eerst in 1930 verscheen. De DTS-HD 2.0 geluidstrack is helaas wat minder. Het klinkt dof, kraakt en het is duidelijk te horen dat de bron sterk verouderd is. Toch zal de ware fan niet klagen. Universal heeft er alles aan gedaan en dit levert een netjes gerestaureerde film op.

CONCLUSIE
All Quiet On The Western Front is niet de eerste film die je gaat opzetten. Het is eerder materiaal voor de volhardende filmkenner. Denk je zo'n persoon te zijn, dan moet je deze uiteraard hebben gezien. De geweldige Blu-Ray uitgave, die voor een zacht prijsje in de schappen ligt, trekt je mogelijk over de streep. Mocht je toch een nieuwere versie willen zien dan kan je ook kiezen voor de remake uit 1979 of Saving Private Ryan (1998) van Steven Spielberg, die All Quiet On The Western Front gebruikte als inspiratiebron. De fans van oude Universal klassiekers kunnen uitkijken naar vergelijkbare Blu-Ray edities van Jaws (1975), E.T. (1982), The Birds, Buck Privates (1941), Dracula (1931), Dracula Spanish (1931), Frankenstein (1931), Schindler's List (1993), Out of Africa (1985), Pillow Talk (1959), Bride of Frankenstein (1935) en The Sting (1973).


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van All Quiet On The Western Front is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair