Pathé-bioscopen gaan Turkse films programmeren

Bioscoopconcern Pathé gaat vanaf donderdag Turkse films vertonen. Dat heeft een woordvoerster dinsdag bekendgemaakt. Het is voorlopig een experiment in theaters ArenA in Amsterdam en De Kuip in Rotterdam. De films zullen wel Nederlands ondertiteld zijn.

De Turkse producties worden dagelijks vier of vijf keer vertoond. De eerste film die wordt gedraaid is de tienerkomedie Hababam Sinifi van regisseur Ertem Eglimez. Daarna volgen Neredesin Firuze, Insaat en de horrorkomedie Okul.

In Duitsland trekken de Turkse films al een groot publiek. Zo werd Hababam Sinifi, die in Turkije meer dan een miljoen bezoekers trok, in Duitsland bezocht door meer dan 200.000 kijkers.

Pathé vermoedt dat er ook in Nederland veel interesse is in de Turkse films. Voor de eerste week zijn er al meer dan 2000 kaarten gereserveerd.

De Duits-Turkse distributeur MaXXimum, die verantwoordelijk is voor de Turkse producties, heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het distribueren van de films in Duitsland. Het bedrijf heeft Pathé zelf benaderd met de vraag om ook in Nederland een proef te houden. ,,Er is bewust voor Amsterdam en Rotterdam gekozen, omdat die steden de grootste Turkse gemeenschappen van Nederland herbergen.''

In Nederland wonen bijna 300.000 Turken. ,,We hebben nu twee weken een bericht over het initiatief op de website staan: het rumoer dat we alleen al daarmee teweeg hebben gebracht in de Turkse gemeenschap, is onwaarschijnlijk'', aldus de zegsvrouw. De bioscopen overwegen om op sommige avonden de grootste zaal voor de Turkse films te reserveren.



NieuwsFilm

meest populair