Blu-ray

Blu-Ray Review: Spider-Man Trilogy

Sam Raimi's recordbrekende trilogie die eigenlijk langer had moeten duren.

door Bram de Groot op 01.07.2012 om 20:54 in Blu-ray


Regie: Sam Raimi | Cast: Tobey Maguire (Peter Parker/Spider-Man), Kirsten Dunst (Mary Jane Watson), Willem Dafoe (Green Goblin / Norman Osborn), James Franco (Harry Osborn / New Goblin), Alfred Molina (Dr. Otto Octavius/Doc Ock), J.K. Simmons (J. Jonah Jameson), Thomas Haden Church (Flint Marko/Sandman), Topher Grace (Eddie Brock), Bryce Dallas Howard (Gwen Stacy), e.a. | Speelduur: 121 / 127 / 139 minuten | Jaar: 2002, 2004, 2007 | Bioscooprelease: 4 juli 2002, 14 juli 2004, 1 mei 2007 | Retail release: 20 juni 2012 | Beeld: deel 1: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1), deel 2 en 3: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Deel 1: o.a. Engels 5.1 DD, deel 2: o.a. Engels 5.1 DTS-HD, deel 3: o.a. Engels 5.1 Dolby True HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels | Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment | EAN: 8712609655728 | Deel 1: Geen recensie, deel 2: FilmTotaal Recensie en deel 3: FilmTotaal Recensie

Deze week verscheen met The Amazing Spider-Man de reboot in de bioscoop die de eerdere Spider-Man films in de schaduw moet zetten. Ondanks dat de eerste reacties positief zijn, zal de nieuwe versie met Andrew Garfield er toch flink aan moeten trekken. Enerzijds is er de (marketing)concurrentie van het reeds verschenen The Avengers en het binnenkort te verschijnen The Dark Knight Rises en anderzijds was Sam Raimi's trilogie zowel bij de critici als bij het publiek een doorslaand succes. Het eerste deel luidde dit succes gelijk in. Met X-Men (2000) was Spider-Man een van de eerste VFX superheldenfilms en bij de release in 2002 noteerde het wereldwijd een indrukwekkende $800 miljoen. Ondanks dat het tweede deel Spider-Man 2 (2004) iets zwakker presteerde, wordt het nog steeds gezien als de beste van de drie. Het afsluitende derde deel Spider-Man 3, die in 2007 verscheen, is na The Avengers (2012) nog steeds de financieel meest succesvolle film die gebaseerd is op een strip van Marvel Comics. Eigenlijk moest er ook een vierde (en zelfs vijfde en zesde) deel verschijnen, waarin John Malkovich de rol moest spelen van de villain Vulture en Anne Hathaway werd gezien als Felicia Hardy, die zou moeten transformeren naar de compleet nieuwe villain Vulturess. Raimi's Spider-Man saga, dat wereldwijd bijna $2,5 miljard ophaalde, kwam begin 2010 plots tot een einde toen Sony Pictures de stekker uit het vierde deel trok. Volgens de geruchten kon Raimi het niets eens worden met het script en vond hij de releasedatum van 6 mei 2011 te vroeg komen. Niet veel later werd bekend dat Marc Webb ((500) Days of Summer, 2009) aan de slag mocht met de reboot. Een hernieuwde Blu-Ray uitgave van Sam Raimi's Spider-Man films verscheen afgelopen maand in de winkel.

SYNOPSIS
In Spider-Man leidt Peter Parker een onopvallend studentenleventje in New York. Hij is verliefd op de mooie Mary Jane Watson, maar als onpopulaire jongen maakt hij geen schijn van kans. Als hij tijdens een excursie wordt hij gebeten door een genetisch gemanipuleerde spin, ontdekt Peter hij dat hij buitengewone krachten heeft gekregen. In het tweede deel besluit Peter Parker colleges te volgen aan de New Yorkse Universiteit. Terwijl hij met diverse persoonlijke problemen zit wordt hij geconfronteerd met Dr. Otto Octavius, die door een wetenschappelijk ongeluk in Doctor Octopus is veranderd. In het "afsluitende" derde deel is het Peter Parker eindelijk gelukt om balans te vinden tussen zijn liefde voor MJ en zijn krachten als superheld. Maar ineens gebeuren er rare dingen. Als zijn pak verkleurt in zwart en zijn krachten versterkt worden veranderd Peter ook. De donkere kant van zijn persoonlijkheid komt naar boven. Onder invloed van het pak raakt Peter overmoedig en verwaarloost de mensen die het meest om hem geven. Heen en weer geslingerd tussen goed en kwaad moet hij het opnemen tegen zijn meest gevreesde schurken Sandman en Venom die hun krachten bundelen tegen Peter en iedereen van wie hij houdt.

TRAILER
Bekijk hieronder een fan-made trailer de drie Spider-Man films:

WAARDERING & BOX OFFICE
Met een opbrengst van zo'n $2,5 miljard wereldwijd is Sam Raimi's Spider-Man trilogie een van de succesvolste filmsaga's uit de filmgeschiedenis. Het eerste deel werd genomineerd voor twee Oscar, namelijk voor 'Best Sound' en 'Best Visual Effects'. Spider-Man 2 kreeg drie nominaties en won de Oscar voor 'Best Achievement in Visual Effects'. Met een productiebudget van $258 staat Spider-Man 3 nog steeds in de boeken als de op één na duurste film ooit. Alleen Pirates of the Caribbean: At World's End, die ook in 2007 uitkwam, kostte met $300 miljoen meer om te maken. Hieronder een overzicht met cijfers van waardering en de box office resultaten:

DeelRT perc. IMDb cijfer FT Cijfer FT SterrenBudget*Opening USA*Totaal USA*Totaal WW*Totaal NL*Trailer
Spider-Man 89% 7,4 7,1 geen$139$114,8$403,7$821,7$4,1trailer
Spider-Man 2 93% 7,5 7,4 4$200$88,2$373,6$783,8$3,0trailer
Spider-Man 3 63% 6,3 6,7 4$258$151,1$336,5$890,9$4,3trailer

* in miljoenen

BLU-RAY
We bekijken de drie disc Blu-Ray uitgave. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcases met daarom heen een sleeve. De vormgeving is compleet nieuw. Op de covers van de afzonderlijke films staan Spider-Man en de belangrijkste villains afgebeeld. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Spider-Man - Disc 1: Blu-ray Exclusive Spider Sense Trivia Challenge: Test your SPIDER-MAN movie knowledge in this over feature trivia game | The Spider-man Cutting Room: Create your own video using clips and music from the movie and share it via BD-Live! | Commentary with Filmmakers & Cast | Commentary with Visual Effects Designer and Crew | Commentary with Tobey Maguire & JK Simmons | Historical Documentary - Spider-Man: The Mythology of the 21st Century | HBO Making of Spider-Man | "Spider-Mania" an E! Entertainment Special | Director Profile: Sam Raimi | Composer Profile: Danny Elfman | Behind the Scenes of Spider-Man: Documentaries, Featurettes, Filmmaker Profiles & More | Screen Tests | Gag/Outtake Reel | Webisodes | Music Videos: Chad Kroeger featuring Josey Scott "Hero" & Sum 41 "What We're All About"
Spider-Man 2 - Disc 1: Cast & Crew Commentary | Audio Commentary with Laura Ziskin and Alvin Sargent | Technical Commentary | Making the Amazing: 12 Featurettes | Hero In Crisis | Ock-Umentary: Eight Arms To Hold You | Blooper Reel | Visual Effects Breakdowns
Spider-Man 3 - Disc 1: Director & Cast Commentary | Filmmakers Commentary | Bloopers | Photo Galleries | Music Video: Snow Patrol "Signal Fire"
Zoals hierboven na te gaan is, bevatten de Blu-Ray uitgaves van de Spider-Man films een enorme waslijst aan extra's. Vooral de eerste film bevat uiteenlopend veel extra's met een aantal audiocommentaren en enkele fraaie docu's over de regisseur, de componist en Spider-Man zelf. Tevens is er een interactieve Spider-Man quiz terug te vinden, waarmee je je kennis over de schuwe superheld kan testen. De schijf van Spider-Man 2 bevat een aardige reeks met kortere featurettes die een compleet beeld geven op de Making-of van de film. De extra's op de schijf van Spider-Man 3 zijn beperkter. De oorspronkelijke uitgave van het derde deel bevatte een extra schijf met flink meer extra's. Deze is niet meegeleverd in deze verzamelbox. Toch jammer voor de die-hard fan die de films nog niet in High Definition heeft, al kan het de pret niet drukken aangezien de rest van de extra's al flink wat uren in beslag nemen.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De beeldkwaliteit van de drie Spider-Man films verschilt niet zo heel veel van elkaar. Mocht je deel 1 en 3 achter elkaar kijken, dan zal je slechts een klein beetje opvallen dat het eerste deel iets gedateerder is. Dit komt met name tot uiting in de special effects. Uiteraard vullen de DTS-HD 5.1 geluidstracks de beelden goed aan, aangezien de films vol met actiescènes zitten.

CONCLUSIE
De trilogie van Sam Raimi was in vele opzichten een prima start voor de schuwe superheld en ergens is het zeker jammer dat Raimi niet verder ging met een vierde en misschien zelfs met een vijfde en een zesde deel. Ondanks dat wordt gezegd dat de regisseur het niet eens kon worden met Sony Pictures, kwam het de filmstudio waarschijnlijk goed uit om een meer duistere versie van de Marvel held naar het witte doek te brengen. Regisseur Marc Webb schijnt hier niet helemaal in te zijn geslaagd, aangezien de verder prima cijfers (RT = 78%, IMDb = 7,7 (zal vermoedelijk nog gaan zakken), FilmTotaal recensie = 4 sterren) onder die van de eerste Spider-Man van Raimi liggen.
Deze drie disc Blu-Ray uitgave van Sam Raimi's Spider-Man is waarschijnlijk niet anders dan de eerdere drie disc box, die al enkele jaren in het schap ligt. Het enige dat veranderd lijkt is de verpakking. Dit niet meegeregekend kan geconcludeerd worden dat dit een uiterst fraaie verzamelbox is voor de fan van Raimi's "trilogie", aangezien beeld en geluid prima zijn en er flink wat extra's terug te vinden zijn. Het zachte prijs van nog geen 30 euro maakt het een goede aankoop voor diegene die de films graag nog eens terugziet in High Definition.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van de drie Spider-Man films, zijn de films ook als losse versies op Dvd en Blu-Ray verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Sony Pictures Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

FilmTotaal "Sam Raimi's recordbrekende trilogie die eigenlijk langer had moeten duren"


Maar een trilogie die, na het zien van TASM,en het lezen van Raimi's plannen, gelukkig is gereboot.

Spider-Man 2 blijft wel m'n favoriete film, maar de reboot is geslaagd naar mijn mening. Ik verwacht dus eigenlijk wel veel van de sequel. Ik hoop dat die net zo goed (dan niet beter) is als Spider-Man 2.

Pete_027

Avatar

De nieuwe film zal dan wel veel beter special effects hebben deze films zijn nog steeds erg goed:Y

Aston

Avatar

De links van de Spidermanfilms verwijzen nu allemaal naar Saw films...

Frietgezicht

Avatar

Matige trilogy hoewel deel 2 nog wel aardig wat goedmaakt.
Natuurlijk zijn het best vermakelijke films maar wat wil je met een karakter als Spider-Man en een groot budget,moeilijk om zoiets te verpesten en toch is veel op aan te merken.

Dock Ock is een goede vijand maar het is in de hele trilogy de enige villian die indruk maakt,Venom en The Green Goblin(mede door het masker) zijn verpest en Sandman zag er mooi uit maar qua inhoud was het ook een flut karakter.

Mary Jane vond ik maar vervelend karakter en kwam vaak ook nogal onsympathiek en egoistisch over.Dat ze in alle 3 de films in de finale bevrijd moet worden van de vijanden van Spidey zegt genoeg over de originaliteit.

Vond op Jameson na veel karakters ook maar slapjes,ook Parker zelf,buiten de actie om hadden de films weinig te bieden want de romantiek was van Twilight-niveau en de humor af en toe te flauw voor worden(Om nog maar niet te spreken over de bad Peter Parker in deel 3) en ook de dialogen maken zelden indruk.
Voor de rest is het voor mensen die de strip (vroeger) lazen af en toe een marteling om te zien hoe dingen niet kloppen of beter aangepakt hadden kunnen worden,of het nou het web is van Spidey dat die uit zichzelf kan schieten of een karakter als Venom dat compleet verpest wordt.(En dat gezeik dat Raimi hem niet erin wou is geen excuus,dan moet die het lekker niet doen zoals nu bij deel 4 en als je het wel doet gewoon goed doen)
Ben dus wel blij dat er geen deel 4 gekomen is,had Spidey in de finale weer Mary Jane moeten redden van The Vulture...

JamesBond

Avatar

Vond de trilogie erg geslaagd!

The Amazing Spider-Man misschien nog wel beter dan voorgaande drie. Ik verwacht heel veel van de sequel, maar ik weet wel zeker dat die net zo gaaf misschien nog gaver gaat worden dan deze!

Moviemagic

Avatar

Misschien dat ze een Vulture kunnen introduceren in de nieuwe spidermanserie. Ze wilde het eerst in een deel 4 doen voor de reboot.

Desalniettemin vind ik de "oude" serie geweldig. Natuurlijk zijn er altijd wel ergens haken en ogen aan, maar ik heb me er prima mee vermaakt.

Angelater

Avatar

Airbender "Waarom al die haat aan deel 3? Die vond ik juist het leukst :?"


Geloof dat het voornamelijk om deze reden was: Soap drama. (hersenschudding, het constant gekat tussen Peter, Harry, Gwen Stacy en MJ. Het emo gedoe...)

Maar ik vind het 3e deel niet slecht of goed, gewoon kijkbaar. Tot zover zou ik liever die zien dan TAS-M :X

krisiz

Avatar

Het blijven net Power Ranger films... Waarbij de eerste het ergste is... Nieuwe nog niet gezien, hopelijk is die beter!

Frietgezicht

Avatar

Dat deel 3 hier 4 sterren krijgt is ook lachwekkend net als die recensie met zelfs een vergelijking met Amerika-Irak erin :N

batmaster

Avatar

Toch zit er een verschil in bij de oude uitgaves. Op deel 1 en 2 stonden geen extra's. En op deel 3 in deze trilogy staan dan weer minder extra's vergeleken met de oude.

Ereptile

Avatar

Airbender "Waarom al die haat aan deel 3? Die vond ik juist het leukst :?"


JK Simmons is 1 van de acteurs die ik terug hoop te zien in deze serie. Alfred Molina als Doc Ock was ook gewoon de beste vijand Smiley face

The Lizard ziet er goed uit, maar zoals B@chelor als eens eerder zei, er had iets meer in kunnen zitten. Desondanks vind ik The Lizard wel beter dan Sandman, Venom en Green Goblin.

Maar Andrew Garfield is gewoon een betere Peter Parker/Spider-Man. En de verhouding met Emma Stone is ook gewoon goed.

Spider-Man 3 vond ik destijds wel vermakelijk. Maar zoals ik al zei, Spider-Man 2 blijft de beste voor mij Smiley face

Voornaamste rede dat Spidey-3 slecht was:


En er is een filmpje met 145 redenen waarom Spidey-3 slecht is:

Nevec

Avatar

Net trug van TASM en die is egt vele malen beter dan deze 3

Orangey

Avatar

Ereptile "JK Simmons is 1 van de acteurs die ik terug hoop te zien in deze serie. Alfred Molina als Doc Ock was ook gewoon de beste vijand Smiley face

The Lizard ziet er goed uit, maar zoals B@chelor als eens eerder zei, er had iets meer in kunnen zitten. Desondanks vind ik The Lizard wel beter dan Sandman, Venom en Green Goblin.

Maar Andrew Garfield is gewoon een betere Peter Parker/Spider-Man. En de verhouding met Emma Stone is ook gewoon goed.

Spider-Man 3 vond ik destijds wel vermakelijk. Maar zoals ik al zei, Spider-Man 2 blijft de beste voor mij Smiley face

Voornaamste rede dat Spidey-3 slecht was:


En er is een filmpje met 145 redenen waarom Spidey-3 slecht is:

"


Haha, dat tweede filmpje is echt geniaal, bedankt voor het posten

chewy

Avatar

OFF-TOPIC : Volgens mij zitten er paar nieuwe beelden in deze trailer van batman

:+ T+)

Steve-O

Avatar

Klopt Frietgezicht :+. Ik vind vooral Peter Parker erg slecht gedaan door Tobey. Hij was gewoon en huilebalk en een klootzak. Ik ga overmorgen, technisch gezien morgen al, naar TASM en ik ben erg benieuwd. Dat er in meerdere recensies staat dat het merendeel gewoon karakterontwikkeling is vind ik meer dan prima. Dat maakt een film ook goed.

Ik vind de oude trilogie vermakelijk voor wat het is maar er kan zoveel meer uitgehaald worden. Zoals alles er tot nu toe uitziet in TASM lijkt me dat een uitstekende basis voor een betere reeks.

Btw, persoonlijk vind ik de eerste Spidey van Raimi toch beter dan de tweede. De tweede ziet er gewoon mooier uit en heeft een betere villain, maar het verhaal deed 'm de das om voor mij (dat Spidey stopt). Ik weet dat dat ook in de comics zat maar voor zo'n film vind ik zoiets beter om voor het eind te bewaren het sloeg mij niet aan in ieder geval.

Frietgezicht

Avatar

chewy "OFF-TOPIC : Volgens mij zitten er paar nieuwe beelden in deze trailer van batman
:+ T+)"


Is al artikel van geweest : http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=26407

Frietgezicht

Avatar

Steve-O "Klopt Frietgezicht :+. Ik vind vooral Peter Parker erg slecht gedaan door Tobey. Hij was gewoon en huilebalk en een klootzak. Ik ga overmorgen, technisch gezien morgen al, naar TASM en ik ben erg benieuwd. Dat er in meerdere recensies staat dat het merendeel gewoon karakterontwikkeling is vind ik meer dan prima. Dat maakt een film ook goed.

Ik vind de oude trilogie vermakelijk voor wat het is maar er kan zoveel meer uitgehaald worden. Zoals alles er tot nu toe uitziet in TASM lijkt me dat een uitstekende basis voor een betere reeks.

Btw, persoonlijk vind ik de eerste Spidey van Raimi toch beter dan de tweede. De tweede ziet er gewoon mooier uit en heeft een betere villain, maar het verhaal deed 'm de das om voor mij (dat Spidey stopt). Ik weet dat dat ook in de comics zat maar voor zo'n film vind ik zoiets beter om voor het eind te bewaren het sloeg mij niet aan in ieder geval."


Idd die karakter-ontwikkeling lijkt me ook juist goed en ik moet deze nog zien(door het voetbal en nu vrienden die ff niet kunnen na volgend weekend pas) maar het lijkt me vooral gewoon een start voor een mooie reeks maar vind het daarom raar dat ik hier laatst een artikel lees dat Webb niet zeker weet of die aan deel 2 gaat beginnen.
Hij wil wel eigenlijk een soort remake(ja is een reboot) maken maar niet de vervolgen waar je juist wel mee kunt uitpakken omdat Peter nu al Spidey is bij deel 2.
Ik zou juist denken dat die al mooie plannen had voor een deel 2 en 3 in z'n hoofd dus dat verbaast me wel,nu maar hopen dat deel 2 niet verpest gaat worden.

Steve-O

Avatar

Frietgezicht "Idd die karakter-ontwikkeling lijkt me ook juist goed en ik moet deze nog zien(door het voetbal en nu vrienden die ff niet kunnen na volgend weekend pas) maar het lijkt me vooral gewoon een start voor een mooie reeks maar vind het daarom raar dat ik hier laatst een artikel lees dat Webb niet zeker weet of die aan deel 2 gaat beginnen.
Hij wil wel eigenlijk een soort remake(ja is een reboot) maken maar niet de vervolgen waar je juist wel mee kunt uitpakken omdat Peter nu al Spidey is bij deel 2.
Ik zou juist denken dat die al mooie plannen had voor een deel 2 en 3 in z'n hoofd dus dat verbaast me wel,nu maar hopen dat deel 2 niet verpest gaat worden."

Ik dacht dat ze de schrijver (James Vanderbilt) al hadden aangesteld voor een vervolg, maar nu ze die twee van TF en Star Trek erbij hebben gehaald.. Nu zegt dat niet bijzonder veel, maar we mogen wel wat kwaliteit verwachten toch.

Banned

Avatar

Opnieuw oude wijn in nieuwe zakken deze Spiderman trilogie...

adofmirosch

Avatar

Geweldige trilogie ik kijk ze altijd met veel plezier :d.

ik vind zelf de eerste het beste.
volgens mij werd er in deel 2 toch gelinkt naar een dr.strange film?

chewy

Avatar

Frietgezicht "Is al artikel van geweest : http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=26407"


OK

McMurphy

Avatar

Eerste deel vermakelijk, deel twee is ijzersterk en vanzelfsprekend de beste maar deel drie was een gedrocht en bracht een eind aan de Raimi-trilogie. Erg blij met de verfrissende reboot T+)

McMurphy

Avatar

Eerste deel vermakelijk, deel twee is ijzersterk en vanzelfsprekend de beste maar deel drie was een gedrocht en bracht een eind aan de Raimi-trilogie. Erg blij met de verfrissende reboot T+)

UndercoverPanda

Avatar

Ik vind deze trilogie op deel 3 na nog steeds prima hoor. Vooral het eerste deel heb ik toen ik een jaar of elf was helemaal stuk gekeken. Heb ook helemaal niet zo'n hekel aan Tobey Maguire als de meeste mensen hier, hij bracht toch wel een hoop humor in de films en het spreekt me ook wel aan dat hij meer een sullige antiheld was in het dagelijks leven dan Garfield. Dat ie in deel 3 opeens in een emo wordt veranderd, kan hij zelf verder ook niks aan doen.

Grappig trouwens dat net als bij The Evil Dead trilogie deel 2 beter is dan deel 1, maar deel 3 dan weer flut is. :P

Blockbuster

Avatar

batmaster "Toch zit er een verschil in bij de oude uitgaves. Op deel 1 en 2 stonden geen extra's. En op deel 3 in deze trilogy staan dan weer minder extra's vergeleken met de oude."


Heb alle delen op 2 disc, dus met uren aan extra's. ;)

NieuwsFilm

meest populair