Noorse dvd-kraker vrijgesproken

FilmTotaal 7 januari 2003 15:36 in Algemeen
De Noorse tiener Jon Johansen is dinsdag vrijgesproken van het kraken en illegale verspreiding van dvd's. 'Dvd Jon' die een programma maakte om de kopieerbeveiliging op dvd's te kraken, was aangeklaagd door de vereniging van grote Amerikaanse filmmaatschappijen.

Volgens de Noorse rechtbank heeft Johansen (19) de wet niet overtreden. ,,Johansen is onschuldig, het oordeel is unaniem'', verklaarde rechter Irene Sogn bijgestaan door twee experts. Tegen Johansen was een voorwaardelijke celstraf van negentig dagen geëist.

Op vijftienjarige leeftijd ontwikkelde Johansen het kraakprogramma DeCSS om dvd's af te kunnen spelen op zijn computer. 'Dvd Jon' groeide uit tot een wereldwijd voorbeeld voor computerkrakers. Ze menen dat het schrijven van kraaksoftware een intellectuele vrijheid is in plaats van een inbreuk op het auteursrecht.

DeCSS is een van de vele kraakprogramma's die op het internet verkrijgbaar is. De uitspraak betekent een teleurstelling voor de filmstudio's in Hollywood. De Motion Picture Association of America (MPAA) zegt dat piraterij de filmindustrie ondermijnt. Door de verspreiding van illegale filmkopieën loopt de branche alleen al in de Verenigde Staten 20 miljard dollar aan inkomsten mis, aldus de MPAA.

NieuwsFilm