Vergeet HD-tv, Ultra-HD komt eraan

Volgens de berichten zou de resolutie zo hoog zijn dat 3D overbodig wordt.

Televisiekijkers die net hebben besloten een HD-TV te kopen mogen zich vasthouden. Er komt een nieuwe resolutie aan, die vele malen hoger is dan HD: Ultra-High Definition Television (UHDTV). Echter, de invoering daarvan lijkt vooralsnog op problemen te stuiten.

Afgelopen week was er in Amsterdam de International Broadcasting Convention (IBC), waar gesproken werd over deze vraagstukken. Dat was een paar weken nadat er op een andere grote conventie besloten was dat er een wereldwijde standaard van UHDTV zou komen.

”We’ve seen a shift this week. There are [more broadcasters] that think this is just around the corner,” vertelt Olivier Bovis, het hoofd van Sony Europa’s AV Media divisie.

Die opmerking komt voort uit ervaringen op het IBC, waar een Duits bedrijf aankondigde al te werken aan UHDTV projecten in Duitsland. Daarnaast werden er andere testbeelden vertoond, zoals van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Maar, welke zaken werden afgesproken over UHDTV?

Allereerst dat er twee niveaus van Ultra-HD zullen worden ingevoerd door bioscopen en mediabedrijven van over de hele wereld. Het eerste daarvan is er een dat 4K ondersteunt, het resolutieniveau waar digitale bioscopen op dit moment naartoe bewegen. De tweede is het equivalent van de 8K-resolutie, die maar liefst zestien keer zo hoog is als de HD van nu.

Volgens de berichten van mensen die op de conventie waren, is 8K zelfs zo goed dat het 3D overbodig zou maken. De resolutie is zo hoog dat er een natuurlijk 3D-effect zou ontstaan, met als gevolg dat de zo gehate brilletjes niet langer nodig zijn. “UHDTV has the wind in its sails, and 3D seems to be stuck in the harbor,” zegt Patrick von Sychowski die consulent is in de industrie. “Going against (UHDTV) is that most living rooms aren’t big enough for an 85-inch TV.”

Natuurlijk zijn er ook weer mensen die daar niet in geloven. Zo ook regisseur James Cameron, die geen kans ongemoeid laat gaan om zich hard te maken voor 3D. In zijn ogen valt er geen vergelijking te trekken tussen 3D en HD. “3D is more important [than UHDTV] in the long run. The resolution will always improve, but getting the production paradigm down to how you shoot 3D at the source is critical.”

Voorlopig blijft het dus nog bij een debat. Zo moet er nog goed gekeken worden naar hoe de technologie daadwerkelijk ingevoerd kan worden en moet de consument natuurlijk ook overgehaald worden. Daarnaast hebben sommige delen van de wereld HD nog niet eens volledig ingevoerd, wat als gevolg heeft dat de potentiële verandering niet eens zo snel zal gaan. De activiteit is er, maar het momentum ontbreekt voorlopig nog.



NieuwsFilm

meest populair