Blu-Ray Review: Intouchables (Deluxe Edition Box)

De prachtige en luchtige Franse dramedy die Europa flink wat maanden in zijn greep had.


Regie: Olivier Nakache & Eric Toledano | Cast: Omar Sy (Driss), François Cluzet (Philippe), Anne Le Ny (Yvonne), Audrey Fleurot (Magalie), Clotilde Mollet (Marcelle) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 22 maart 2012 | Retail release: 26 september 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Frans 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands | Aantal Discs 1 x Blu-Ray, 2 x DVD, 1 x CD | Uitgever: De Filmfreak Distributie | EAN: 9789461871060 | FilmTotaal Recensie

Zelden weet een niet Engelstalige film zo'n enorm commercieel succes te boeken als het Franse Intouchables. Niet alleen één miljoen Nederlanders zagen de dramdy maar ook een kleine 20 miljoen Fransen en nog zo'n 20 miljoen andere wereldburgers stapten een bioscoopzaal binnen. De aangrijpende en toch luchtige film, die gebaseerd is op de autobiografie "Le Second Souffle" (Onaantastbaar, NL titel) van Philippe Pozzo di Borgo, noteerde uiteindelijk een kleine $400 miljoen aan de wereldwijde bioscoopkassa. Hiermee is het na Mel Gibsons The Passion of Christ (2004) de financieel succesvolste niet Engelstalige film ooit. Het presteerde beter dan grote Hollywood titels als Battleship, John Carter, Dark Shadows en The Bourne Legacy. Uiteraard breekt nu het moment aan dat de film ook in de kast belandt bij de liefhebbers. De kleine distributeur De Filmfreak Distributie geeft de Blu-Ray en Dvd schijven uit in Nederland, onder meer via een flink gevulde Deluxe Edition Box.

SYNOPSIS
In Intouchables is Miljonair Philippe aan een rolstoel gekluisterd. In hartje Parijs woont hij in een kast van een huis. Driss woont daar ver vandaan, in een van de grimmige voorsteden. Verdient de jonge Senegalees zijn geld niet met schimmige zaakjes, dan trekt hij wel een uitkering. Maar wie bijstand wil, moet solliciteren. Plotseling zit Driss met een echte baan opgescheept, als persoonlijke verzorger van Philippe. Met zijn tomeloze energie zet hij Philippes stijve huishouden binnen de kortste keren op z'n kop. Maar ook Driss' leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

TRAILER
Bekijk hieronder de Noord-Amerikaanse trailer van Intouchables of check de Nederlands ondertitelde versies op de officiële website:


WAARDERING & BOX OFFICE
Tijdens de César Awards verzilverde het slechts één (Best Actor, Omar Sy) van de negen nominaties. Het is de Franse inzending voor de Oscar categorie "Best Foreign Language Film". Op Rotten Tomatoes krijgt Intouchables een toch iets magere 75%. De IMDb noteert een redelijke 8,6 bij ruim 92 duizend stemmen, waarmee het op #69 staat in de IMDb Top 250 . De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de dramedy met een 8,5 (Stem zelf!). FT recensent Thierry Verhoeven gaf 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een onderbouwde reactie van FT bezoeker Javatar: Deze film gisterenavond gezien en vond hem ontzettend goed. Wellicht voor mij een van de beste films van de afgelopen jaren. Wat een humor, gevoel en goed acteerwerk tussen de hoofdpersonages. Voor mij zeker 4,5 ster waard.
Het productiebudget van Intouchables bedroeg circa $9,5 miljoen. In het thuisland Frankrijk gingen er bijna 20 miljoen mensen naar de bioscoop. Dit leverde zo'n $166,1 miljoen op. Buiten Frankrijk was het ook uiterst succesvol in de rest van Europa, zoals Duitsland ($77,2 miljoen), Spanje ($20,6 miljoen), Italië ($19,4 miljoen), België ($8,5 miljoen) en Nederland (€8,4 miljoen, tot op heden). Ook in Japan ($9,2 miljoen) en Zuid-Korea ($11,1 miljoen) noteerde het mooie cijfers. In de States kwam het niet verder dan een kleine $10 miljoen. Wereldwijd staat de teller op zo'n $387,6 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de vier disc Deluxe Edition Box van Intouchables, die de 1 disc Blu-Ray, de 2 disc special edition DVD en de 1 disc Original Soundtrack op CD herbergt. Ook de pocketuitgave van de autobiografie "Le Second Souffle" (Onaantastbaar, NL titel) van Philippe Pozzo di Borgo is toegevoegd. Andere extra's zijn een opgevouwen Nederlandse filmposter, een viertal kartonnen foto's (lobby cards) en een Nederlands boekje "Geheimen van het filmen", waarin de opnames van vier scènes worden toegelicht middels callsheets, storyboards, het scenario met aantekenen en foto's. Het zit allemaal verpakt in een stevige kartonnen box. Op de CD na heeft alles een dezelfde herkenbare witte opmaak, waarop het duoportret van Omar Sy (Driss) en François Cluzet (Philippe) terugkeert. Deze staat ook op de officiële filmposter. Van deze uitgave worden 5000 exemplaren uitgebracht door De Filmfreak Distributie. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).







EXTRA'S
Disc 1: Making of | Deleted scenes | The Real Intouchables | Twee teaser trailers | Bioscooptrailer
Disc 2 + 3: 2 disc special edition DVD
Disc 4: Original Soundtrack
De single disc Blu-Ray van Intouchables bevat een kleine 1,5 uur aan extra's. De docu "The Real Intouchables" van bijna drie kwartier zoomt in op het leven van de échte Driss en Philippe. Er is veel dialoog, waarin vergelijkingen worden gemaakt tussen de film en de werkelijke situatie. Tevens zijn negen verwijderde scènes, die zo'n 8 minuten duren. Helaas worden ze niet toegelicht door bijvoorbeeld de regisseurs. De "Making Of" duurt ongeveer 30 minuten. Er zijn beelden van achter de schermen en de regisseurs leggen bepaalde keuzes uit, die met name inzoomen op de twee hoofdpersonages. Er worden veel clips uit de film aangegrepen om het betoog te onderbouwen. Mooie extra's, die allemaal Nederlands zijn ondertiteld.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De Blu-Ray van Intouchables heeft een mooie beeldkwaliteit. De kleuren zijn fraai en de scherpte is redelijk. Dit laatste had iets sterker gekund. Er is geen geen of nauwelijks grain te ontdekken en de donkere scènes blijven prima overeind. Ondanks de heerlijke muzikale ondersteuning is het vooral een film die het moet hebben van dialoog. Hierdoor kan er niet zo heel veel gezegd worden over de Franse DTS-HD track.

CONCLUSIE
Het luchtige Intouchables zal menig mens nog lang nablijven. Vooral het aangrijpende spel van sympathieke Omar Sy als Driss en François Cluzet als de hulpeloze Philippe maken het een steengoede film. Het is te hopen dat Hollywood deze film voorlopig met rust laat. Het is waarschijnlijk met geen enkele Hollywood acteur goed na te maken. The Weinstein Company heeft de filmrechten ondertussen al in handen en Colin Firth werd eerder in verband gebracht met de Engelstalige remake.
De redelijk geprijsde Deluxe Edition Box van Intouchables is erg fraai. Er is gelukkig geen moeite gedaan om een of andere nutteloze gadget toe te voegen aan de box. Het bevat eigenlijk alle middelen die je als fan zou willen hebben: de Blu-Ray, de DVD, de original soundtrack en het boek. De rest is uiteraard opvulling. De Blu-Ray zelf is ook prima. Er staan een tweetal aardige docu's op en op het beeld en geluid van "de feel good hit van het jaar!" valt eigenlijk weinig an te merken. Prima! Een uitgave voor de ware liefhebber van de film.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 4 disc Blu-Ray + Dvd + CD Deluxe Edition Box uitgave van Intouchables zijn er een 1 disc Blu-Ray en een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever De Filmfreak Distributie voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair